LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 686: Zelenski va merge la Forumul de la Davos/Bombardamente puternice la Belgorod și Kursk

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 686: Zelenski va merge la Forumul de la Davos/Bombardamente puternice la Belgorod și Kursk
Publicat: 10/01/2024, 08:04

Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 10 ianuarie 2024, în ziua cu numărul 686. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Zelenski merge la Davos

Volodimir Zelenski va participa personal la Forumul Economic Mondial de la Davos, a anunţat preşedintele acestui for, Borge Brende, citat de France 24.

Duminică, 14 ianuarie, în ajunul începerii reuniunii anuale din Alpii Elveţieni a liderilor lumii politice, de afaceri şi financiare, la Davos va avea loc o întâlnire consacrată Ucrainei. Sunt așteptați să participe consilieri de securitate şi oficiali de rang înalt din aproximativ 70 de ţări.

Va fi cea de-a patra reuniune cu privire la aşa-zisa „Formulă de pace” a lui Zelenski.

Guvernul ucraineran urmăreşte să-şi promoveze cu acest prilej planul de pace, ce prevede retragerea tuturor forţelor ruse din teritoriile ocupate din Ucraina, inclusiv din Peninsula Crimeea, alături de garanţii privind viitoarea securitate a Ucrainei.

În plus, liderii ruşi ar urma să fie traşi la răspundere pentru rolul lor în invazie.

Rusia, care respinge acest plan, nu a fost invitată la reuniunile similare anterioare.

Conferinţa serveşte în principal la menţinerea coeziunii aliaţilor Ucrainei. Cea mai recentă astfel de întâlnire s-a desfăşurat în octombrie, în Malta.

Ucraina, în ofensivă în Rusia

Kremlinul a promis că este decis să facă „totul” pentru a opri bombardamentele ucrainene asupra provinciei de graniță Belgorod, care este ţinta a numeroase atacuri ale.

Lovituri puternice au avut loc marți, 9 ianuarie, şi în provincia Kursk, de asemenea învecinată cu Ucraina, transmite France Presse.

Potrivit guvernatorului din Kursk, o femeie a fost ucisă de schijele unui obuz ucrainean lansat asupra unui sat. De asemenea, două drone ucrainene au lovit în aceeaşi regiune o instalaţie petrolieră, provocând un incendiu şi trei răniţi.

„Armata noastră va face tot ce-i stă în putere pentru ca, mai întâi, să reducă la minimum riscul, iar apoi să-l elimine complet”, a spus Dmitri Peskov, consilierul lui Vladimir Putin, referindu-se la bombardamentele ucrainene din regiunile de graniţă.

La rândul său, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a spus la o reuniune cu ofiţerii superiori că Rusia a preluat, din nou, „iniţiativa strategică pe toată linia frontului”. „Gruparea de trupe ruse reduce metodic potenţialul de luptă al Forţelor Armate ale Ucrainei. Anul trecut, inamicul a pierdut peste 215.000 de oameni şi 28.000 de unităţi de armament”, a susţinut ministrul rus.

El a spus despre politicienii de la Kiev că, „la insistenţele patronilor lor occidentali”, trimit soldaţii la moarte şi caută în orice mod să completeze rândurile armatei ucrainene. „În pofida epuizării resurselor umane ale formaţiunilor ucrainene şi lipsei de rezultate pe câmpul de luptă, Statele Unite încearcă cu sânge rege să-şi realizeze ambiţiile de leadership mondial cu preţul vieţilor ucrainene”, a acuzat ministrul rus.

Zelenski: „Mulțumesc României pentru susținerea negocierilor de aderare la UE”

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, după discuția telefonică avută cu Klaus Iohannis, președintele Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei.

Președintele Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au avut marți, 9 ianuarie, o discuție telefonică.

Potrivit Administrației Prezidențiale, cei doi lideri au avut un schimb aprofundat de opinii și evaluări cu privire la situația de securitate din Ucraina și din regiune, în special la Marea Neagră. Klaus Iohannis l-a asigurat pe Zelenski de continuarea sprijinului ferm al țării noastre pentru Ucraina.

„Exporturile lunare ucrainene prin România au crescut de la două milioane la trei milioane de tone și am discutat despre modalitățile de creștere prin punctele de trecere a frontierei pentru atingerea țintei de patru milioane de tone.

Mulțumesc României pentru susținerea deciziei de începere a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE și pentru că sunteți dispuși să împărtășiți experiența pozitivă de integrare europeană cu țara noastră”, a scris Zelenski pe pagina sa de Facbeook după discuția avută cu Iohannis.

„L-am informat pe președintele Iohannis cu privire la continuarea terorii aeriene manifestată de Rusia și am subliniat importanța cooperării suplimentare cu partenerii pentru consolidarea scutului aerian al Ucrainei.

Am discutat și despre cooperarea bilaterală, inclusiv despre programul de instruire a piloților ucraineni pentru avioane F-16. Am fost de acord să înceapă lucrările la garanțiile bilaterale de securitate pe baza Declarației de la Vilnius G7.

Apreciem dezvoltarea unui parteneriat strategic ucraineano-român puternic”, a mai arătat Zelenski.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto