LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 685: Trei răniţi în atacuri ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 685: Trei răniţi în atacuri ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod
Război în Ucraina / Sursa foto: Twitter
Publicat: 09/01/2024, 08:31
Actualizat: 09/01/2024, 14:57
15:56

Peste 1.000 de localități ucrainene au rămas fără energie electrică din cauza vremii extreme

Peste 1.000 de localități ucrainene au rămas fără energie electrică din cauza viscolului și a zăpezii care au fost în ultimele zile în numeroase regiuni ale Ucrainei.

Operatorul național al rețelei electrice din Ucraina a anunțatat marți că vremea rea a lăsat mai mult de 1.000 de orașe și sate fără electricitate în nouă regiuni. Reprezentanții companiei le-au cerut locuitorilor să economisească energie, deoarece sistemul energetic a fost slăbit de atacurile rusești.

Consumul de energie electrică a fost la cele mai ridicate niveluri din această săptămână, deoarece temperaturile au scăzut la aproximativ -15 °C în multe părți ale țării, a transmis operatorul de rețea Ukrenergo, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

„Nivelul de consum continuă să crească din cauza scăderii considerabile a temperaturii în toată țara”, a comunicat compania pe Telegram, adăugând că doar dimineață consumul de energie electrică a fost cu 5,8% mai mare decât în ziua precedentă.

„În această dimineață din cauza vremii nefavorabile, alimentarea a fost întreruptă în 1.025 de așezări”, a precizat compania.

Vremea rea îngreunează și activitatea echipelor de intervenție.

Sistemul național a fost grav afectat de loviturile repetate ale rușilor. Ucraina a fost nevoită să importe energie electrică din România și Slovacia vecine pentru a putea face față cererii.

14:55

Ucrainenii susțin că vremea rea a oprit atacurile nocturne cu drone ale rușilor

Vremea rea a oprit atacurile cu drone ale rușilor din noaptea de luni spre marți, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare din sudul Ucrainei, potrivit RBC-Ucraina, citat de Sky News.

Rusia nu a atacat Ucraina cu drone kamikaze Shahed peste noapte din cauza deteriorării condițiilor meteorologice, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumenyuk, conform Mediafax.

Natalia Gumenyuk a spus că, în timp ce forțele ruse continuau să utilizeze artileria, s-a constatat absența „unui atac cu drone”.

„Înțelegem că absența atacurilor cu drone a fost, într-un fel, și un rezultat al condițiilor meteorologice. Cu toate acestea, inamicul persistă în bombardarea și și-a făcut din nou simțită prezența în cazul locuitorilor din Herson și Antonivka aseară”, a spus Gumenyuk, citată de Sky News.

Ea a mai spus că nu au fost victime în rândul populației civile în urma bombardamentelor din ultimele 24 de ore.

13:45

Hackeri ucraineni publică datele a 38 de milioane de clienţi ai celei mai mari bănci private din Rusia

Grupul ucrainean de hackeri Kiborg a publicat pe site-ul său întreaga bază de date a băncii ruse Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Federaţia Rusă, informează marţi EFE.

Datele publicate cuprind nume, numere de telefon şi numere de conturi bancare ale clienţilor şi se referă la persoane fizice şi juridice care lucrează cu banca deţinută din 2004 de oligarhul ruso-israelian Mihail Fridman, sancţionat de SUA pentru legăturile sale cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit colectivului Kiborg.

Alfa Bank neagă însă că ar fi fost victima atacului făcut public de Kiborg, care susţine că a acţionat în cooperare cu un alt grup de hackeri ucraineni denumit NLB.

Atacul cibernetic prin care Kiborg ar fi obţinut datele a milioane de cetăţeni şi entităţi din Rusia ar fi avut loc în octombrie anul trecut, potrivit Agerpres.

Media ucraineană semnalează marţi, citând o sursă din cadrul serviciilor de securitate de la Kiev, un alt atac cibernetic efectuat de comunitatea ucraineană de hackeri Blackjack împotriva unui furnizor de internet din regiunea Moscovei.

13:08

Un reprezentant al armatei ucrainene susține că Ucraina rămâne fără rachete

Un reprezentant al armatei ucrainene susține că Ucraina rămâne fără rachete ghidate antiaeriene. Salvarea ar putea veni de la occidentali, potrivit Sky News.

Ucraina se confruntă cu o penurie de rachete ghidate antiaeriene la aproape doi ani de la începutul războiului, a declarat Yuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ale țării.

Pentru a se apăra, Ucraina s-a bazat în mare măsură pe ajutorul militar și financiar oferit de aliații occidentali, conform Mediafax.

Ihnat a declarat la televiziunea ucraineană că armata a folosit o „rezervă considerabilă” de rachete pentru a se apăra împotriva atacurilor recente.

„Este clar că există o lipsă de rachete ghidate antiaeriene”, a spus Yuriy Ihnat.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că speră că întârzierile legate de pachetele de ajutor vor fi rezolvate în curând, deoarece Ucraina depinde de aprovizionarea occidentală nu numai pentru apărarea aeriană.

„Astăzi avem din ce în ce mai multe echipamente occidentale și, în consecință, este nevoie de întreținere, reparație, actualizare, completare și muniție corespunzătoare”, a precizat Yuriy Ihnat.

10:35

Kievul consideră că aproape 20.000 de copii au fost răpiţi şi trimişi în Rusia în timpul războiului

Ucraina consideră că peste 19.500 de copii au fost răpiţi şi trimişi ilegal în Rusia în timpul războiului, a declarat luni Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează dpa.

„Rusia a comis crime groaznice în timpul războiului său împotriva Ucrainei, însă deportarea şi răpirea celor mai vulnerabili copii ai noştri este una dintre cele mai atroce crime împotriva umanităţii după cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus Andrii Iermak, citat într-un comunicat.

Numărul oferit de oficialul ucrainean se bazează pe cifrele ONU, iar circa 3.900 dintre aceşti copii ar fi orfani.

Iermak a acuzat Rusia că ar fi deportat şi relocat sistematic copii ucraineni, iar acesta ar face parte din politica statului rus de a le distruge identitatea, potrivit Agerpres.

Moscova refuză să ofere Ucrainei sau instituţiilor internaţionale informaţii despre soarta acestor copii.

Până în prezent a fost posibilă doar aducerea înapoi a unor copii ucraineni în ţara lor de origine în cazuri individuale.

09:23

Volodimir Zelenski afirmă că luni a avut loc un nou atac cu rachete asupra Ucrainei: 45 de persoane au fost rănite şi patru persoane au fost raportate ca fiind moarte. Statul terorist va simţi cu siguranţă răspunsul nostru!

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă că luni a avut loc un nou atac cu rachete asupra Ucrainei în care 45 de persoane au fost rănite şi patru persoane au fost raportate ca fiind moarte. ”Statul terorist va simţi cu siguranţă răspunsul nostru!”, arată el în mesajul către popor.

Preşedintele Ucrainei afirmă în mesajul către popor de luni că operaţiunile de urgenţă şi de salvare sunt încă în desfăşurare în trei regiuni din Ucraina după loviturile armatei ruse: regiunile Doneţk, Herson şi Khmelnytskyi, conform News.ro.

”Le sunt recunoscător tuturor salvatorilor, ofiţerilor de poliţie şi lucrătorilor din serviciile publice care sunt implicaţi. Această dimineaţă, din păcate, a început din nou cu un atac masiv cu rachete. Harkiv şi regiunea, Zaporojie, Kryvyi Rih, regiunea Khmelnytskyi. 45 de persoane au fost rănite, iar până în acest moment, patru persoane au fost raportate ca fiind moarte. Condoleanţe familiilor şi prietenilor! Statul terorist va simţi cu siguranţă răspunsul nostru”, spune preşedintele Volodimir Zelenski.

„Le mulţumesc tuturor celor din lume care ajută Ucraina! Le mulţumesc tuturor celor din Ucraina cărora le pasă de compatrioţii lor şi de întreaga noastră ţară! Glorie războinicilor noştri! Glorie Ucrainei!”, mai arată Zelenski în mesaj.

Trei răniţi în atacuri ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod (guvernator)

Atacuri ucrainene au rănit trei persoane în regiunea rusă Belgorod luni noapte şi apărarea antiaeriană a doborât 10 rachete RM-70 Vampir, au anunţat oficiali ruşi şi Ministerul Apărării, citaţi marţi de Reuters.

Belgorod a fost atacat în mod repetat de forţele ucrainene în ultimele săptămâni. Un atac cu rachete şi drone la sfârşitul lunii trecute a ucis 25 de civili, inclusiv cinci copii.

„Oraşul Belgorod a fost bombardat din nou noaptea trecută şi mai mulţi oameni au fost răniţi”, a declarat Viaceslav Gladkov pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

„Acum sunt trei persoane la terapie intensivă, toate au fost operate. Medicii evaluează starea lor ca fiind stabilă şi severă”, a adăugat el, citat de Agerpres.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

Gladkov a spus că ferestrele a două blocuri înalte au fost sparte în atac şi mai multe maşini avariate.

Ministerul Apărării rus a declarat că apărarea antiaeriană a doborât 10 rachete trase de sisteme de rachete cu lansare multiplă RM-70 Vampir (MLRS). De la începutul războiului, armata ucraineană a primit o serie de sisteme de rachete RM-70 Vampir din Republica Cehă.

Gladkov a adăugat că a apelat la alte regiuni pentru ajutor pentru cazarea copiilor din Belgorod şi că, dacă va fi necesar, profesorii vor fi de asemenea trimişi în afara regiunii.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete