Război ISRAEL-Hamas: Armata israeliană a bombardat un depozit de arme în care ar fi fost ținute rachetele folosite de Hamas în atacul asupra Nahal Oz

Război ISRAEL-Hamas: Armata israeliană a bombardat un depozit de arme în care ar fi fost ținute rachetele folosite de Hamas în atacul asupra Nahal Oz
Război Israel - Hamas - Foto: Profimedia images
Publicat: 08/03/2024, 08:24
Actualizat: 08/03/2024, 11:54
11:13

Armata israeliană a bombardat un depozit de arme în care ar fi fost ținute rachetele folosite de Hamas în atacul asupra Nahal Oz

În urma tirurilor de rachete lansate joi seară asupra orașului Sderot din sudul țării și a comunității Nahal Oz din apropiere, forțele israeliene afirmă că au lovit zonele din Fâșia Gaza din care au fost lansate rachetele, la câteva minute după atacuri.

Armata israeliană precizează că a lovit un depozit de arme unde probabil au fost depozitate rachetele folosite în atacul asupra Nahal Oz, precum și un puț de tunel, o clădire folosită de Hamas și lansatoare de rachete care au fost reperate după atacul asupra Sderot.

IDF afirmă că continuă ofensiva în suburbia Khan Younis din al-Qarara, Brigada Bislamach ucigând aproximativ 15 bărbați înarmați și localizând puțuri de tunel în ultima zi.

În apropiere, în complexul rezidențial Hamad Town, armata israeliană afirmă că Brigada a 7-a blindată a localizat și distrus mai multe lansatoare de rachete și a solicitat un atac aerian împotriva a doi bărbați înarmați care au fost văzuți ieșind dintr-un depozit de arme; Brigada Givati a localizat arme și a ucis și capturat mai mulți agenți Hamas; iar Brigada Commando a efectuat un raid în turnurile înalte din cartier, ucigând bărbați în luptă corp la corp și capturându-i pe alții care s-au predat.

09:26

Israelul contrazice acuzațiile de genocid în Gaza: S-a tras asupra celor carecare s-au apropiat de trupe - nu asupra convoiului de ajutoare

O investigație a forțelor israeliene privind incidentul șocant din februarie în orașul Gaza, în care zeci de palestinieni au fost uciși în timp ce se îmbrânceau cu camioanele cu ajutoare umanitare, a constatat că trupele israeliene nu au deschis focul asupra convoiului, așa cum au Hamas și alte organizații au acuzat.

Potrivit anchetei militare israeliene, s-au tras focuri de armă asupra mai multor palestinieni din Gaza care s-au apropiat prea mult de soldați și de un tanc aflat la un punct de control al FDI, punând în pericol trupele, în ciuda avertismentelor repetate ale soldaților.

Generalul-maior Yaron Finkelman, șeful Comandamentului de Sud al IDF, a prezentat marți raportul șefului Statului Major al IDF, Herzi Halevi, se arată în comunicatul IDF.

Forțele israeliene transmit că vor continua să investigheze circumstanțele incidentului, adăugând că armata „acordă o mare importanță efortului umanitar pentru a permite transferul de ajutor umanitar în Fâșie și pentru a îmbunătăți sistemele existente”.

Hamas a acuzat Israelul de genocid în Gaza în timpul unor distribuiri de ajutoare umanitare.

09:01

Forțele americane au atacat cu rachete zonele controlate de Houthi în Yemen. 4 rachete de croazieră anti-navă și o dronă, distruse

Forțele americane au doborât joi patru rachete de croazieră anti-navă și o dronă deasupra zonelor controlate de gruparea Houthi în Yemen, a declarat Comandamentul Central al SUA.

Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au atacat nave în Marea Roșie și în Golful Aden pentru a face presiuni asupra Israelului și aliaților săi să oprească războiul din Gaza.

„Între orele 15:35 și 16:55 (ora Sanaa), Comandamentul Central al Statelor Unite (CENTCOM) a efectuat lovituri de autoapărare împotriva a patru rachete de croazieră anti-navă mobile Houthi (ASCM) și a unui vehicul aerian fără pilot Houthi (UAV) în zonele controlate de Houthi în Yemen”, a precizat CENTCOM.

Comandamentul Central al Statelor Unite a precizat că a doborât, de asemenea, trei drone lansate din zonele controlate de Houthi din Yemen spre Golful Aden.

Escaladarea atacurilor Houthi asupra navelor din Golful Aden

Trei membri ai echipajului au fost uciși miercuri, când o rachetă balistică houthi a lovit o navă comercială în Golful Aden – primul atac fatal al houthiștilor de când au început să vizeze nave.

Potrivit oficialilor americani și occidentali, rebelii Houthi au lansat peste 45 de atacuri cu rachete și drone împotriva navelor comerciale și a navelor militare americane și ale coaliției care operează în Marea Roșie, majoritatea fiind interceptate de distrugătoarele americane sau ale coaliției sau aterizând fără pericol în apă, potrivit CNN.

08:31

Bombardamente israeliene asupra unor ținte Hezbollah în orașul Zibqin din sudul Libanului

Forțele israeliene (IDF) că a efectuat o serie lovituri aeriene împotriva a două clădiri folosite de Hezbollah în orașul Zibqin din sudul Libanului.

Armata Israelului a transmis că trupele sale au doborât o dronă încărcată cu explozibil a Hezbollah care a intrat în spațiul aerian israelian dinspre Liban, în apropiere de Bar’am.

O altă dronă Hezbollah s-a prăbușit în zona Muntelui Hermon, fără a provoca răniți, potrivit IDF.

Mai multe rachete și rachete au fost lansate în ultimele ore împotriva Muntelui Dov și Metula, potrivit timesofisrael.com.

IDF transmite că bombardează cu artileria locurile de lansare.

08:24

SUA vor să creeze un port temporar în Fâșia Gaza pentru ajutoare umanitare

În discursul său adresat Congresului despre starea Uniunii, președintele american Joe Biden

a anunțat că a ordonat armatei americane să construiască un port temporar pe coasta Gazei pentru a permite accesul navelor mari ce transportă alimente, apă, medicamente și adăposturi temporare.

Președintele a subliniat că această acțiune nu va implica desfășurarea de trupe americane pe teren. Biden a insistat și asupra necesității Israelului de a permite accesul mai multului ajutor umanitar în Gaza, subliniind că ajutorul umanitar nu trebuie să fie subordonat altor interese sau să fie utilizat ca o monedă de schimb în conflict.

Potrivit oficialilor americani, construcția portului temporar va dura câteva săptămâni și va fi realizată în parteneriat cu aliații de pe teren, precum și cu ONU și organizațiile umanitare. Acest port temporar va permite sosirea a sute de camioane de ajutor suplimentar în Fâșia Gaza în fiecare zi, iar ajutorul va fi livrat din portul Larnaca din Cipru.

Israelul a fost informat despre această mișcare, iar Statele Unite vor colabora cu ei în privința chestiunilor de securitate.

Organizația internațională ar trebui să se concentreze pe distribuția pe scară largă și intrarea ajutorului umanitar în Gaza pe uscat, dar orice modalitate de a livra mai mult ajutor este „evident bună”, afirmă Organizația Națiunilor Unite după ce SUA a anunțat că intenționează să construiască un dig temporar în largul coastei Gaza.

ONU a avertizat că cel puțin 576.000 de persoane din Gaza – un sfert din populație – se află în pragul foametei.

O parte din ajutoare pot intra în Gaza condusă de Hamas prin punctul de trecere Rafah din Egipt și Kerem Shalom din Israel.

Înainte de conflict, Gaza se baza pe 500 de camioane cu provizii care intrau zilnic.

Joe Biden cere Israelului o „încetare imediată a focului” de şase săptămâni în Gaza pentru eliberarea ostaticilor

Într-un discurs adresat Congresului Statelor Unite despre Starea Uniunii, preşedintele american Joe Biden a reiterat apelul său pentru o „încetare imediată a focului” în Fâşia Gaza, subliniind importanţa acesteia pentru eliberarea ostaticilor israelieni.

Biden a exprimat dorinţa de a obţine o încetare a ostilităţilor pentru cel puţin şase săptămâni.

„Lucrez din greu pentru a obţine o încetare imediată a focului de cel puţin şase săptămâni”, spune Biden.

El a îndemnat guvernul israelian să permită intrarea mai multului ajutor umanitar în Gaza, insistând că ajutorul umanitar nu ar trebui să fie subordonat altor interese şi nu ar trebui să fie folosit ca o monedă de schimb în conflict.

După ce a subliniat sprijinul său pentru Israel în contextul atacului terorist din 7 octombrie, președintele american Joe Biden afirmă că „Israelul are o povară în plus, deoarece Hamas se ascunde și acționează în rândul populației civile.

„Dar Israelul are, de asemenea, o responsabilitate fundamentală de a proteja civilii nevinovați din Gaza”, spune el.

„Acest război a făcut mai multe victime printre civilii nevinovați decât toate războaiele anterioare din Gaza la un loc. Mai mult de 30.000 de palestinieni au fost uciși. Cei mai mulți dintre ei nu sunt din Hamas”, spune Biden, potrivit The Times of Israel.

„Mii și mii sunt femei și copii nevinovați. Fete și băieți rămași, de asemenea, orfani. Alte aproape 2 milioane de palestinieni sub bombardament sau strămutați. case distruse, cartiere în moloz, orașe în ruină. Familii fără hrană, apă, medicamente. Este sfâșietor.”

„Conducerii Israelului le spun următorul lucru: Asistența umanitară nu poate fi o considerație secundară sau o monedă de schimb. Protejarea și salvarea vieților nevinovate trebuie să fie o prioritate”, afirmă președintele american.

Pe 7 octombrie, comandourile Hamas au efectuat un atac fără precedent în Israel, care a luat viaţa a cel puţin 1.160 de persoane, conform unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale.

Ofensiva de represalii a Israelului a ucis 30.800 de persoane în Fâşia Gaza, conform Ministerului Sănătăţii al Hamas, potrivit CNN.

Potrivit ONU, aproximativ 2,2 milioane de locuitori din Gaza dintr-un total de 2,4 milioane sunt expuşi riscului de înfometare, în timp ce aproximativ 1,7 milioane de persoane au fost strămutate.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?