LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Armata israeliană a atacat sute de poziții islamiste în Fâșia Gaza/ Zeci de rachete au fost lansate spre Israel

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Armata israeliană a atacat sute de poziții islamiste în Fâșia Gaza/ Zeci de rachete au fost lansate spre Israel
Publicat: 01/12/2023, 07:56
Actualizat: 01/12/2023, 22:24
22:20

SUA continuă eforturile pentru un nou armistițiu

Casa Albă a anunțat, vineri seară, continuarea eforturilor pentru un nou armistițiu între Israel și grupul islamist Hamas.

Citește articolul AICI

22:20

Israelul vrea să creeze o zonă de securitate și să mențină prezența militară în Fâșia Gaza

Israelul intenționează să creeze o zonă de securitate și să mențină prezență militară pe teritoriul Fâșiei Gaza, în apropierea frontierei.

Citește articolul AICI

21:07

Zeci de atacuri cu rachete asupra Israelului, în contextul reluării ofensivei militare

Aproximativ 50 de rachete au fost lansate, vineri, dinspre Fâșia Gaza spre orașe din sudul și centrul Israelului, în contextul reluării ofensivei militare israeliene, informează publicațiile The Times of Israel și Haaretz.

De asemenea, militanți Hezbollah au lansat rachete și obuze din Liban spre nordul Israelului. Armata israeliană a ripostat în sudul Libanului, omorând cel puțin două persoane.

21:00

Armata israeliană confirmă moartea altor patru ostatici

Armata israeliană a confirmat, vineri seară, moartea altor patru ostatici în Fâșia Gaza.

”În ultimele zile, armata israeliană și poliția au informat familiile a patru ostatici (…) despre decesul acestora”, a declarat vineri seară Daniel Hagari, un purtător de cuvânt militar.

Vineri dimnineață, armata isrealiană anunțase găsirea corpului altui ostatic în Fâșia Gaza și repatrierea acestuia.

20:51

Cel puțin 178 de morți în Fâșia Gaza după reluarea ofensivei israeliene

Cel puțin 178 de persoane au fost ucise vineri în Fâșia Gaza, iar alte 589 au fost rănite, în contextul reluării bombardamentelor israeliene, anunță Ministerul local al Sănătății, subordonat organizației islamiste Hamas.

Printre persoanele ucise figurează trei jurnaliști, conform autorităților palestiniene.

16:24

Casa Albă anunță eforturi pentru un nou armistițiu

”Statele Unite continuă eforturile cu Israelul, Egiptul și Qatarul privind modalitățile de prelungire a armistițiului umanitar în Fâșia Gaza”, a declarat vineri John Kirby, coordonatorul pentru comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Citește articolul AICI

16:24

Națiunile Unite condamnă reluarea confruntărilor militare între Israel și Hamas

Națiunile Unite au condamnat, vineri, reluarea confruntărilor militare între Israel și grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic.

Citește articolul AICI

13:30

Qatarul insistă pentru continuarea negocierilor de pace

Qatarul, principalul mediator între Israel şi Hamas, a cerut comunităţii internaţionale să acţioneze rapid pentru a pune capăt violenţelor în Fâşia Gaza.

„Bombardamentele în Fâşia Gaza în primele ore care au urmat sfârşitului pauzei complică eforturile de mediere şi exacerbează catastrofa umanitară”, a subliniat Ministerul de Externe al Qatarului într-un comunicat de presă preluat de Reuters.

Diplomaţia qatareză a cerut comunităţii internaţionale „să acţioneze rapid pentru a pune capăt violenţei”. În același timp, Doha a condamnat operaţiunile care iau „civilii drept ţintă, practică pedepsele colective şi tentativele de deplasare forţată a cetăţenilor în Fâşia Gaza asediată”.

De altfel, MAE qatarez a confirmat că „negocierile continuă, cu scopul revenirii la o pauză umanitară”. Qatarul rămâne „hotărât, împreună cu partenerii săi, să continue eforturile” pentru a se ajunge la aceasta şi „nu va ezita să facă tot ce este necesar pentru revenirea calmului”, adaugă ministerul în comunicatul său.

Citește AICI mai multe.

13:20

„Continuăm lupta peste tot” | Aviația israeliană a BOMBARDAT o instalație militară a grupării islamiste Houthi din Yemen, susținută de Iran

Ministrul israelian Benjamin „Benny” Gantz, general-locotenent în retragere și fost vicepremier al Israelului, a anunțat – după atacul terorist de la intrarea în Ierusalim – că armata Israelului va continua lupta cu teroriștii „peste tot”.

Atacul teorist a avut loc joi dimineață – 30 noiembrie 2023 -, trei persoane fiind ucise, alte șase rănite, iar cei doi teroriști care aveau legături cu Hamas au fost, la rândul lor, uciși.

Potrivit televiziunii saudite al-Hadath, aviația militară a Israelului a lovit o instalație militară din Yemen. Instalația din Sanaa aparținea grupării Houthi, care este susținută de Iran.

Continuarea articolului AICI.

12:40

Iranul dă VINA pe Israel și Statele Unite pentru reluarea luptelor în Fâșia Gaza: „O nouă rundă de crime”

Luptele dintre armata israeliană și gruparea Hamas au fost reluate în Fâșia Gaza, iar Iranul lansează acuzații, încă o dată, împotriva Statelor Unite ale Americii.

După ce Israelul a acuzat gruparea Hamas de „violarea” acordului, bombardamentele s-au făcut din nou auzite în Fâșia Gaza, iar Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că sunt mai pregătite ca niciodată să distrugă infrastructura teroristă.

Adversar declarat al Israelului, Iranul – privit ca un „partener” de nădejde al organizațiilor teroriste – a dat vina pe Israel și pe SUA pentru reluarea luptelor, transmițând că este vorba despre „o nouă rundă de crime”, cu sprijin american.

Continuarea articolului AICI.

12:38

IDF, sistem de „ALERTĂ ROȘIE” pentru civilii din Gaza: „Nu sunt inamicii noștri”

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au făcut public un sistem de „alertă roșie” destinat civililor din Gaza, în contextul reluării luptelor cu gruparea Hamas.

IDF a precizat că persoanele civile din Gaza nu sunt „inamici” ai Israelului în acest conflict, iar sistemul de „alertă roșie” este destinat chiar protecției acestora.

„Nu sunt inamicii noștri”, a transmis purtătorul de cuvânt al IDF.

Continuarea articolului AICI.

09:23

„Zidul Ierihonului” | Israelul ar fi fost avertizat, încă din 2022, că urmează un „raid fără precedent” al Hamas. Un document de 40 de pagini, IGNORAT

Atacurile grupării Hamas asupra Israelului, în data de 7 octombrie a acestui an, au ridicat numeroase semne de întrebare referitoarea la un eventual eșec al serviciilor de informații israeliene. Analiștii militari s-au întrebat, în repetate rânduri, cum a fost posibil ca o asemenea desfășurare de forțe teroriste să nu fie anticipată la Tel Aviv, iar ecuația este departe de a fi rezolvată.

Potrivit unor informații publicate de The New York Times și preluate de presa din Israel, atacurile sângeroase din data de 7 octombrie ar fi putut fi prevenite, în contextul în care serviciile de informații israeliene ar fi intrat în posesia unui document-șoc, cu un an în urmă. Documentul a fost intitulat „Zidul Ierihonului”.

Continuarea articolului AICI.

09:01

Israel anunță reluarea atacurilor în Fâșia Gaza

Armistițiul s-a încheiat, armata israeliană a anunţat vineri dimineață, 1 decembrie, că a reluat luptele împotriva Hamas, în Fâşia Gaza, informează Times of Israel.

În același timp, IDF a acuzat gruparea islamistă palestiniană de încălcarea termenilor acordului temporar de încetare a focului, trăgând în direcţia teritoriului israelian.

Pauza de şapte zile, care a început în 24 noiembrie şi a fost prelungită de două ori, a permis schimbul a zeci de ostatici deţinuţi în Fâşia Gaza cu sute de deţinuţi palestinieni şi a facilitat intrarea ajutorului umanitar în enclava distrusă.

Cu o oră înainte de încheierea acordului de încetare a focului la ora locală 07:00 (05.00 GMT), Israelul a declarat că a interceptat o rachetă trasă dinspre Fâşia Gaza.

Sirenele care avertizează în caz de atac aerian au răsunat din nou vineri dimineaţă în zonele israeliene din apropierea Fâşiei Gaza, cu doar câteva minute înainte de termenul limită, a transmis armata israeliană. Sistemul de apărare antiaeriană „a interceptat cu succes un tir dinspre Fâşia Gaza”, a indicat într-un mesaj către presă armata israeliană.

Promisiunea Israelului

Cetăţeni din Uruguay, Mexic şi Rusia se numără printre cei opt ostatici israelieni eliberaţi de Hamas în a şaptea zi a armistiţiului din Gaza, a anunțat vineri, 1 decembrie, Qatar, mediator al acordului.

„Cei opt cetăţeni israelieni eliberaţi astăzi (n.r. – joi, 30 noiembrie) ca parte a acordului sunt doi minori şi şase femei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Qatar, Majed Al-Ansari.

Un număr de 30 de palestinieni urmau să fie eliberaţi din închisorile israeliene în schimbul unui total de 10 ostatici din Gaza, o cifră ce include „doi cetăţeni ruşi care au fost eliberaţi miercuri”, a adăugat el.

Şase ostatici eliberaţi joi în Gaza au sosit în Israel, a anunţat biroul premierului israelian joi seară, după eliberarea a două femei mai devreme în cursul zilei.

De vinerea trecută, Hamas a eliberat aproximativ 10 ostatici în fiecare zi, iar Israelul a eliberat de trei ori mai mulţi deţinuţi palestinieni, ca parte a unui armistiţiu care a început pe 24 noiembrie şi, teoretic, expiră vineri la 7:00 a.m. (05:00 GMT).

Aceste eliberări aduc numărul ostaticilor eliberaţi la 110.

Pe de altă parte, discuţiile continuă pentru extinderea armistiţiului.

Hamas este „gata să prelungească armistiţiul”, aflat în vigoare din 24 noiembrie, care ar urma să se încheie vineri, 1 decembrie 2023, la ora 7:00 a.m. (05:00 GMT), a declarat pentru AFP o sursă apropiată mişcării islamiste palestiniene.

„Mediatorii conduc eforturi intense, care în prezent continuă, pentru o zi suplimentară de armistiţiu şi apoi pentru a lucra în vederea unei prelungiri cu încă câteva zile”, a spus această sursă, care a solicitat să îşi menţină anonimatul.

Netanyahu vrea înarmarea civililor

Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că autorităților vor mări numărul civililor care au dreptul să poarte arme. Decizia a fost anunțată în urma incidentului produs joi, 30 noiembrie, la Ierusalim. „Guvernul condus de mine va continua să extindă distribuția de arme către cetățeni”, a declarat Netanyahu, potrivit Sky News.

Anterior, viceprimarul orașului, Fleur Hassan-Nahoum, a declarat că civilii i-au împușcat pe atacatori după ce aceștia au ucis trei persoane.

Poliția a precizat că un civil și doi militari aflați în afara serviciului i-au oprit pe atacatori. Este vorba despre doi bărbați înarmați care au coborât dintr-o mașină și au tras în cei aflați în stația de autobuz.

Gruparea Hamas a revendicat responsabilitatea pentru incidentul în urmă căruia au murit cel puțin trei persoane și altele sunt în stare gravă la spital.

În altă ordine de idei, cu puțin timp înainte de expirarea armistițiului dintre cele două tabere, armata israeliană a anunțat că a interceptat, joi seară, o „țintă aeriană” care a traversat țara dinspre Liban.

S-a întâmplat deși gruparea Hamas și Israelul încă se aflau într-un armistițiu temporar.

Martorii au auzit explozii în sud-estul frontierei libaneze, potrivit Reuters.

IDF a interceptat cu succes o țintă aeriană suspectă care a trecut din Liban pe teritoriul israelian”, arată Tel Avivul.

Un purtător de cuvânt al ONU de menținere a păcii din Liban a declarat că a fost detectată o lansare din Liban spre Israel, urmată de represalii din partea IDF.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...