„Zidul Ierihonului” | Israelul ar fi fost avertizat, încă din 2022, că urmează un „raid fără precedent” al Hamas. Un document de 40 de pagini, IGNORAT

„Zidul Ierihonului” | Israelul ar fi fost avertizat, încă din 2022, că urmează un „raid fără precedent” al Hamas. Un document de 40 de pagini, IGNORAT
Publicat: 01/12/2023, 09:13
Actualizat: 01/12/2023, 09:16

Atacurile grupării Hamas asupra Israelului, în data de 7 octombrie a acestui an, au ridicat numeroase semne de întrebare referitoarea la un eventual eșec al serviciilor de informații israeliene. Analiștii militari s-au întrebat, în repetate rânduri, cum a fost posibil ca o asemenea desfășurare de forțe teroriste să nu fie anticipată la Tel Aviv, iar ecuația este departe de a fi rezolvată.

Potrivit unor informații publicate de The New York Times și preluate de presa din Israel, atacurile sângeroase din data de 7 octombrie ar fi putut fi prevenite, în contextul în care serviciile de informații israeliene ar fi intrat în posesia unui document-șoc, cu un an în urmă.

În documentul de 40 de pagini – numit „Zidul Ierihonului” -, la începutul căruia se afla un citat din Coran – „Surprinde-i prin poartă. Dacă o faci, cu siguranță vei birui” („Surprise them through the gate. If you do, you will certainly prevail”) -, erau detaliate, punctual, modalitățile prin care Israelul ar fi putut fi luat prin surprindere de gruparea Hamas.

Un „asalt metodic” asupra Israelului

Documentul respectiv sublinia „un asalt metodic” în care dronele ar ataca sistemul de supraveghere al Israelului, în timp ce teroriștii intrau în țară folosind parapante și motociclete, sub acoperirea rachetelor, notează The Jerusalem Post. Planurile de luptă ale teroriștilor era descrise „punct cu punct”, numai că autoritățile au considerat că este un plan exagerat, care nu ar putea fi pus în aplicare.

Același document ar fi conținut, de asemenea, locațiile și numărul forțelor IDF (Forțele de Apărare Israeliene) din zonă iar unul dintre obiectivele teroriștilor era cucerirea bazei militare din Re’im, vizată de un atac la începutul anului.

Planurile „au circulat pe scară largă printre liderii armatei și a serviciilor de informații israeliene”, se arată într-un raport, iar Divizia Gaza a IDF a întocmit o evaluare a documentului, raportând planurile Hamas pentru „un nou raid, fără precedent”.

Totuși, s-a concluzionat că planurile reprezentau doar puncte de reper, detaliind ambițiile Hamas pentru viitor, și nu „un plan de acțiune imediat”.

În iulie, gruparea Hamas a făcut „antrenamente” care reflectau chiar informațiile din „Zidul Ierihonului”

În luna iulie a acestui an, divizia de informații a IDF, Unitatea 8200, a raportat că gruparea Hamas efectuează exerciții de antrenament care reflectau chiar informațiile din „Zidul Ierihonului”, inclusiv exerciții pentru a simula doborârea avioanelor israeliene, ocuparea unui kibbutz și atacarea unei baze militare.

În timpul exercițiului, teroriștii Hamas au folosit același citat din Coran care apărea în partea de sus a documentului „Zidul Ierihonului”. Analistul Unității 8200 care a scris raportul a avertizat că Hamas își asigură, punct cu punct, capacitatea de a pune planul în acțiune și că exercițiile în care a fost angajată gruparea reflectă îndeaproape ceea ce era subliniat în document.

Colonelul care a primit raportul-șoc a fost, însă, sceptic, susținând că toate informațiile sunt „rodul imaginației” și este nevoie „să așteptăm cu răbdare”.

„Am trecut deja acum 50 de ani (n.red. – Războiul de Yom Kippur) printr-o experiență similară pe frontul de sud, în legătură cu un scenariu care părea imaginar, iar istoria se poate repeta dacă nu suntem atenți”, ar fi comentat un alt ofițer IDF, dar avertismentul său nu ar fi fost luat în serios.

Avertismentele din 2016

„Zidul Jerihonului” nu a fost prima informație care a provocat astfel de controverse la cel mai înalt nivel al armatei israeliene.

Încă din luna septembrie a anului 2016, Ministerul Apărării din Israel a pregătit un memoriu ultrasecret, semnat de ministrul de atunci al Apărării, Avigdor Lieberman, în care avertiza cu privire la o operațiune de invazie și luare de ostatici de către gruparea Hamas.

Memoriul a subliniat faptul că Hamas a achiziționat drone, dispozitive de bruiaj GPS și alte arme sofisticate. De asemenea, a avertizat că gruparea Hamas și-a mărit forța de luptă cu 6.000 de oameni, în doi ani, și urmărea să o crească de la 27.000 la 40.000 de oameni până în anul 2020.


Citește și:

ANALIZĂ | Conflictul Israel vs. Hamas este și RĂZBOIUL OCCIDENTULUI: „E mai bine să lupți cu inamicul pe teritoriul său, nu aștepta să vină la tine”

ANALIZĂ | Jamie Dettmer (Politico): ”Israelul a trebuit să lupte încă de la naștere, SABATUL NEGRU nu trebuie să se mai repete!”

Premierul israelian Netanyahu: ”Israelul nu caută să ocupe Gaza, are nevoie de o «FORȚĂ CREDIBILĂ» pentru a preveni amenințările teoriste”

Un ofițer IDF ar fi AVERTIZAT că Hamas pregătește un amplu atac în Israel, dar a fost ignorat timp de 12 luni: „Nu vreau să mai aud prostiile astea!”

Israelul, ”ORDIN DE URGENȚĂ” pentru blocarea televiziunii Al Mayadeen din Liban: „Purtător de cuvânt al Hezbollah, PROPAGANDĂ periculoasă”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
La cât timp poți conduce, după ce ai băut. Cum faci ca să eviți orice...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...