LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 469. Cecenii lui Kadîrov au eșuat în cucerirea orașul Donețk

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 469. Cecenii lui Kadîrov au eșuat în cucerirea orașul Donețk
Sursa Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
Publicat: 08/06/2023, 08:21
Actualizat: 08/06/2023, 11:55

Războiul din Ucraina intră miercuri în ziua cu numărul 469, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 4: Cecenii lui Kadîrov au eșuat în cucerirea orașul Donețk

Forțele cecene au condus o „tentativă nereușită” de a cuceri orășelul Marivka, în apropiere de orașul Donețk, în estul Ucrainei, potrivit actualizării zilnice de informații a Ministerului britanic al Apărării.

Ofensiva rusă a avut loc într-o zonă în care linia frontului nu s-a schimbat prea mult din 2015.

Lupte grele continuă în mai multe zone de-a lungul frontului, Ministerul Apărării afirmând că Ucraina „deține inițiativa” în majoritatea zonelor.

UPDATE 3: Rușii au pierdut prima linie de apărare în regiunea Herson, transmite Institutul pentru Studiul războiului

Inundațiile din regiunea Herson, provocate de explozia centralei hidroelectrice de la Kahovka , au distrus multe fortificații ale primei linii de apărare a rușilor de pe malul stâng al Niprului. Se pare că Moscova nu a luat în considerare consecințele înainte de a distruge barajul, transmit analiștii Institutului american pentru studiul războiului (ISW).

„Ocupanții se bucură de distrugerea barajului în contextul complicării înaintării forțelor armate în regiunea inundată. În același timp, ei înșiși au pierdut prima linie de apărare. Inundația distruge grav pozițiile defensive pregătite de trupele rusești pe malul stâng al râului Dnipro. Acest lucru a afectat în special pozițiile ocupanților de pe prima linie în Golia Prystan și Oleshki, care arată imaginile în infraroșu apropiat (NIR) realizate pe 7 iunie la ora 4:00 dimineața”, se arată în comunicatul ISW.

Inundația a distrus multe dintre fortificațiile de teren din prima linie. Ocupanții intenționau să le folosească pentru a se proteja împotriva atacurilor forțelor armate. Inundația a distrus, de asemenea, câmpurile de mine rusești de-a lungul coastei.

Statul Major General al Ucrainei a raportat că rușii nu au fost pregătiți pentru consecințele aruncării în aer a barajului de la Kahovka și au suferit pierderi de personal, arme și echipament militar.

În special, există răniți, morți și dispăruți în unitățile Diviziei a 7-a de asalt aeropurtat și ale Corpului 22 de armată al Forțelor Armate Ruse. De asemenea, mai multe depozite de campanie cu muniții și provizii, automobile și vehicule blindate și alte bunuri militare au fost pierdute în unitățile specificate.

UPDATE 2: Inundații catastrofale în Herson. Peste 600 de kilometri pătrați „sub ape”

Cel puțin 600 de kilometri pătrați din regiunea Herson din sudul Ucrainei au fost inundați în urma prăbușirii barajului Nova Kahovka, marți, potrivit unui comandant militar regional.

Apele au crescut până la un nivel mediu de 5,61 metri, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale din Herson, într-o declarație pe Telegram.

Prăbușirea barajului și a centralei hidroelectrice a trimis torenți de apă care s-au revărsat pe râul Dnipro.

Malul estic, care se află mai jos decât cel vestic, a suferit cel mai mult din cauza inundațiilor. Din întreaga zonă inundată, 68% a fost pe malul estic și 32% pe cel vestic, a declarat Prokudin.

Aproape 2.000 de persoane au fost evacuate din „zona periculoasă”. Au fost adăpostite și hrănite în centre de ajutor temporar, a precizat Prokudin.

UPDATE 1: Rusia, responsabilă pentru distrugerea hidrocentralei Kahovka, transmite Casa Albă

Distrugerea centralei hidroenergetice de la Kahovka ar fi fost imposibilă dacă armata rusă nu ar fi invadat Ucraina și, prin urmare, Federația Rusă este responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat, transmite purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karin Jean-Pierre.

Ea a declarat că Statele Unite continuă să evalueze cauzele prăbușirii centralei hidroelectrice.

„Continuăm să evaluăm ceea ce s-a întâmplat. Comunicăm cu ucrainenii. Distrugerile și devastarea pe care le vedem sunt sfâșietoare. Vom face tot ce este posibil pentru a ajuta poporul ucrainean. Acest baraj se afla sub control rusesc. Și este responsabil pentru distrugerile provocate de acest război”, spune purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, potrivit Pravda.com.ua.

Soldații ruși trag în salvatorii din zonele inundate

Forțele rusești au tras asupra salvatorilor ucraineni care încearcă să ajungă în zonele inundate din regiunea Kherson, aflate sub control rusesc, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Salvatorii încearcă să evacueze mii de persoane aflate în zona inundată de barajul și centrala hidroelectrică Nova Kahovka, aflată sub control rusesc, care s-a prăbușit marți, trimițând torenți de apă în josul râului Dnipro.

„Au murit oameni, animale. De pe acoperișurile caselor inundate, oamenii văd oameni înecați plutind. Se poate vedea asta și pe partea cealaltă. Este foarte dificil să scoatem oamenii din partea ocupată a regiunii Herson”, a declarat Zelenski.

„Când forțele noastre încearcă să îi scoată pe locuitori, sunt împușcați de soldații ruși de la distanță”, a declarat Zelenski pentru Bild.

„De îndată ce ajutoarele noastre încearcă să îi salveze, se trage asupra lor. Nu vom putea vedea toate consecințele decât peste câteva zile, când apa se va fi scurs puțin.”

Miercuri, un bărbat care participă la eforturile de salvare din Herson a declarat pentru CNN că voluntarii se confruntă cu bombardamente rusești la aproape fiecare ieșire.

„Bineînțeles că este extrem de periculos”, a declarat Roman Skabdrakov de la Grupul de voluntari Kaiman.

Distrugerea barajului și inundațiile care au urmat au forțat peste 1.800 de persoane să își părăsească locuințele, au inundat mii de hectare de terenuri agricole, au amenințat rezervele vitale de apă și au provocat avertismente privind daune catastrofale asupra mediului din partea oficialilor și experților ucraineni.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?