LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 489. Forțele Armate ale Ucrainei au distrus 12 unități de artilerie rusești și un post de comandă

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 489. Forțele Armate ale Ucrainei au distrus 12 unități de artilerie rusești și un post de comandă
Su-27 - Foto: Profimedia Images
Publicat: 27/06/2023, 08:36
Actualizat: 27/06/2023, 11:39

Războiul din Ucraina intră marți în ziua cu numărul 489, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 4: Forțele Armate ale Ucrainei au distrus 12 unități de artilerie rusești și un post de comandă

În ultimele 24 de ore, forțele de rachete și artilerie ale Forțelor Armate ale Ucrainei au lovit un post de comandă inamic, 12 unități de artilerie pe poziții de tragere și alte câteva ținte importante, transmite Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„În cursul zilei trecute, trupele ruse au lansat un atac aerian și cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Două rachete de croazieră Kalibr și șapte UAV-uri de luptă Shahed au fost distruse de forțele și mijloacele de apărare aeriană. În plus, rușii a atacat cu patru vehicule aeriene fără pilot la bord de un tip nespecificat din nord, toate dronele au fost distruse. În ultima zi, inamicul a lansat, de asemenea, 45 de lovituri aeriene și 38 de atacuri MLRS”, se arată în raport.

Forțele Moscovei continuă să își concentreze principalele eforturi pe direcțiile Lîman, Bahmut și Maryinka – în cursul zilei trecute au avut loc 38 de lupte intense, potrivit Ukrinform.

UPDATE 3: Rusia desfășoară exerciții cu avioane de vânătoare tactice Su-27 deasupra Mării Baltice. Ce vrea să testeze Putin?

Ministerul rus al Apărării a declarat marți dimineața devreme că Rusia desfășoară exerciții cu avioane de vânătoare tactice deasupra Mării Baltice cu scopul principal de a testa disponibilitatea de a efectua operațiuni de luptă și sarcini speciale.

Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, ministerul a spus:

Echipajele Su-27 (avioane de vânătoare) ale Flotei Baltice au tras cu armele din aer asupra rachetelor de croazieră și a unor simulacre de avioane inamice,”

Scopul principal al exercițiului este de a testa pregătirea echipajului de zbor pentru a efectua misiuni de luptă și sarcini speciale, așa cum este prevăzut.”

Ministerul a precizat că, pe lângă îmbunătățirea abilităților, echipajele avioanelor de vânătoare se află în „serviciu de luptă non-stop” pentru a păzi spațiul aerian al exclavei rusești Kaliningrad, potrivit The Guardian.

UPDATE 2: Putin va „tăia în carne vie Wagner-ul”. Ce urmează să se întâmple cu Prigojin?

Vladimir Putin a clarificat imediat situația lui Evgheni Prigojin după ce acesta a anunțat că este în viață, punând astfel capăt oricăror speculații.

Președintele rus a respins ideea că rebeliunea mercenarilor Wagner ar putea rămâne nepedepsită.

Deși inițial Kremlinul sugerase că ar putea fi adoptată o abordare mai indulgentă și că dosarul lui Prigojin ar putea fi clasat, Putin a făcut o declarație luni noaptea, subliniind că organizatorii revoltei vor fi aduși în fața justiției.

UPDATE 1: Forțele ucrainene au avansat în toate direcțiile liniei frontului. Zelenski: „O zi fericită”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că forțele ucrainene au făcut progrese pe toate fronturile.

„Luptătorii noștri au avansat în toate direcțiile, iar aceasta este o zi fericită”, a declarat Zelenski în discursul său de seară.

Comentariile lui Zelenski au urmat vizitei sale de luni la liniile de front din regiunea Donețk. Liderul de la Kiev a declarat că a acordat medalii pentru doi luptători și că „au fost luate mai multe decizii operaționale” atunci când s-a întâlnit cu mai mulți generali ucraineni, potrivit CNN.

ISW: Putin are nevoie de mercenarii „Wagner”, dar nu-i va ierta pe cei care îl urmează pe Prigojin

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că dictatorul rus Vladimir Putin, prin declarațiile sale despre revolta lui Prigojin, încearcă să păstreze „wagneriștii” pentru a-i folosi în război, însă nu-i va ierta pe cei care, în loc să se alăture Ministerului rus al Apărării, merg în Belarus alături de șeful Wagner.

„Președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs pe 26 iunie în care a încercat să convingă cât mai mulți militanți și lideri wagnerieni să se alăture armatei ruse și să continue lupta împotriva Ucrainei, precum și să forțeze persoanele cele mai loiale finanțatorului grupului Wagner, Evhen Prigojina, să se autoidentifice.

În timp ce i-a denunțat pe organizatorii revoltei armate drept trădători și i-a mulțumit președintelui autoproclamat al Belarusului pentru că a ajutat la negocieri, Putin nu l-a menționat pe Prigojină pe nume. Analiștii consideră însă că discursul lui Putin lasă puțin loc pentru orice apropiere de liderul PMC Wagner.

Dictatorul rus a numit încă o dată Ucraina adevăratul inamic și le-a oferit „wagnerianilor” 3 opțiuni: să continue să „servească Rusia” semnând un contract cu Ministerul Apărării sau cu alte servicii speciale rusești, să demisioneze și să plece acasă sau să meargă în Belarus.

De asemenea, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și-a asigurat colegii străini pe 26 iunie că „Wagner” va continua operațiunile în Mali și în Republica Centrafricană.

Analiștii mai relatează că „Wagner” continuă să recruteze persoane în Sankt Petersburg, Ekaterinburg, Novosibirsk și Tiumen.

În același timp, ISW consideră că unele unități ale „Wagner” ar putea merge după Prigozhyn în Belarus, unde se construiesc deja tabere pentru cazarea lor.

Lukașenko ar putea încerca să se folosească de luptătorii lui Prigojin pentru a contrabalansa eforturile de lungă durată ale Rusiei de a stabili o prezență militară permanentă în Belarus, deși, subliniază ISW, potrivit Pravda.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji