LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 491. Lukașenko și Prigojin s-ar putea trăda reciproc. Frica cea mai mare a liderului de la Minsk

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 491. Lukașenko și Prigojin s-ar putea trăda reciproc. Frica cea mai mare a liderului de la Minsk
Sursa Foto: Profimedia Images
Publicat: 29/06/2023, 08:36
Actualizat: 29/06/2023, 11:29

Războiul din Ucraina intră joi în ziua cu numărul 491, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 3: Lukașenko și Prigojin s-ar putea trăda reciproc. Frica cea mai mare a liderului de la Minsk

Liderul bielorus, Alexandr Lukașenko, l-ar putea trăda pe șeful mercenarilor ruși Evgheni Prigojin, în ciuda ofertei sale de refugiu în urma revoltei Wagner, a declarat liderul opoziției belaruse în exil Svetlana Tihanovskaia.

Într-un interviu acordat miercuri la Bruxelles pentru AFP, dna Tikhanovskaia a declarat: „Ei nu sunt aliați. Nu pot avea încredere unul în celălalt”.

„În orice moment Lukașenko îl poate trăda pe Prigojin, Prigojin îl poate trăda pe Lukașenko”.

Tikhanovskaia, care și-a revendicat victoria împotriva lui Lukașenko la alegerile prezidențiale din 2020, a declarat că mișcarea liderului belarus are legătură cu „supraviețuirea personală”.

„El nu a acționat doar pentru a-i salva fața lui Putin, sau pentru a-l salva pe Prigojin, sau pentru a nu lăsa să se întâmple războiul civil în Rusia”, a spus ea.

„El a avut grijă doar de supraviețuirea sa personală, deoarece Lukașenko știe că, dacă puterile din Rusia se războiesc, Lukașenko va fi următorul”, potrivit The Telegraph.

UPDATE 2: Piloții a două avioane rusești de vânătoare, uciși de Wagner în timpul revoltelor din Rusia

Autoritățile ruse au confirmat că echipajele a două avioane rusești au fost ucise în timpul rebeliunii armate din Wagner de sâmbătă.

Guvernatorul din Ivanovo, Stanislav Voskresensky, a exprimat condoleanțe familiei și prietenilor echipajului avionului Il-22 ucis pe 24 iunie în timp ce își îndeplinea serviciul militar în regiune, a declarat miercuri serviciul de presă al guvernului regional pentru agenția de stat TASS.

Într-un mesaj video postat marți pe Telegram, guvernatorul Pskovului, Mihail Vedernikov, a confirmat că echipajul unui avion Ka-52 a fost ucis în timpul rebeliunii.

Duminică, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu epavele a două avioane militare într-o zonă rurală din sudul Rusiei, în urma scurtei revolte armate a lui Wagner, potrivit CNN.

UPDATE 1: Presupusul coordonator al atacului de la mortal de la Kramatorsk, arestat. Riscă închisoare pe viață

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că presupusul coordonator al atacului mortal de marți de la Kramatorsk a fost reținut de poliție.

„Astăzi, Serviciul de Securitate al Ucrainei împreună cu forțele speciale ale poliției au reținut persoana care a coordonat acest atac terorist”, a declarat Zelenski, miercuri seară.

S-a stabilit că bărbatul reținut în urma atacului de la Kramatorsk ar fi un agent „deconspirat” al FSB. Pe 27 iunie, acesta a primit sarcina de a afla dacă funcționează cafeneaua din centrul orașului.

Pentru a îndeplini instrucțiunile inamicului, agentul a făcut o înregistrare video ascunsă a localului și a mașinilor parcate în apropiere. După aceea, suspectul a transmis fișierul înregistrat către serviciile secrete militare rusești.

Suspectul este acuzat de trădare și ar putea fi condamnat la închisoare pe viață, a spus el.

Bilanțul atacului asupra orașului din estul țării a crescut la 11 morți, a anunțat miercuri Ministerul ucrainean de Interne pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că ținta lovită în atac a fost un post de comandă temporar al unității armatei ucrainene.

Zelenski a numit persoanele implicate în atac „trădători ai umanității”. El nu a dat mai multe detalii despre cine este presupusul coordonator sau naționalitatea acestora.

Ucraina face progrese „lente”, dar „sigure”, spun oficialii ucraineni

Forțele ucrainene avansează „încet, dar sigur” pe liniile de front din estul și sud-estul țării, precum și în jurul punctului fierbinte de lungă durată de la Bahmut, au declarat oficiali militari de rang înalt, potrivit Reuters.

Comandantul-șef ucrainean, generalul Valerii Zaluzni, i-a spus președintelui Statului Major al șefilor de Stat Major al SUA, Mark Milley, că forțele sale „au reușit să preia inițiativa strategică”.

„Forțele de apărare ale Ucrainei continuă acțiunea ofensivă și am făcut progrese. Inamicul oferă o rezistență puternică, în timp ce suportă pierderi considerabile”, a scris Zaluzni pe Telegram.

El i-a vorbit lui Milley despre armele de care au nevoie forțele ucrainene, precum și despre echipamentele de deminare – oficialii ucraineni au citat suprafețe mari de teritoriu minat ca fiind un impediment pentru orice avans.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a remarcat progrese în sectoarele din sud desemnate de două orașe ocupate – Berdiansk și Mariupol.

„În fiecare zi, există un avans”, a declarat Maliar. „Da, avansurile sunt lente, dar sunt sigure”.

Ea a citat recucerirea în această săptămână a satului Rivnopol din sud-est, spunând că „operațiunile de curățare au fost finalizate” și că armata este acum bine săpată.

Analistul militar ucrainean Oleksander Musiyenko a declarat că succesele ucrainene de la marginea Bahmutului au fost probabil un preludiu pentru planurile de recucerire a altor zone, inclusiv a orașelor îndelung contestate Aviivka și Marinka.

„Nu are sens să intrăm acum în Bahmut. Riscul este prea mare”, a declarat el pentru Radio NV ucrainean. „Dar în est, Ucraina a preluat treptat inițiativa. Ucraina și-a îmbunătățit pozițiile tactice fără să trimită rezerve semnificative”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Codin Maticiuc, replică pentru cei care îl acuză că fură din banii de caritate. „muncesc...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne