VIDEO | Mii de oameni au participat la ceremoniile dedicate Zilei Marinei. Mesajele transmise de Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu

Publicat: 15/08/2023, 10:10
Actualizat: 15/08/2023, 17:34

Președintele României, Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă și alte oficialități sunt prezenți la festivitățile de Ziua Marinei, de la Comandamentul Flotei, Constanța. Marinarii militari vor prezenta, după o absență de patru ani, exercițiul demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din fața Comandamentului Flotei.

UPDATE 11:55

Elicopterele, avioanele și navele militare efectuează salutul mulțimii în formație. În același timp defilează Grada de Onoare a Forțelor Navale care marchează finalul ceremoniilor de Ziua Marinei.

UPDATE 11:47

Garda de Coastă împreună cu Forțele Navale Române efectuează un exercițiu demonstrativ de salvare a vieții omenești pe mare și de combatere a migrației ilegale.

UPDATE 11:30

Nava purtătoare de rachete NPR Zborul, cu numărul de bordaj 188, efectuează împreună cu avionul militar Boeing P-8A Poseidon o misiune demonstrativă de identificare a unui submarin inamic. Totodată, corveta Contraamiral Horia Măcellariu trage 2 salve cu bombe reactive anti-submarin.

UPDATE 11:13

Nava Școală „Mircea” își face apariția în largul Mării Negre din Portul Constanța. De asemenea, militarii parașutiști vor executa un exercițiu demonstrativ din elicopterele IAR 330 Puma Naval. Din același elicopter, scafandrii de luptă EOD efectuează o simulare de misiune.

UPDATE 11:04

Pe apă, Zeul Neptun își face apariția din largul mării, printr-o poartă de apă asigurată de remorcherele multifuncționale „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”. Pe uscat, cei prezenți acolo pot participa la diferite jocuri marinărești.

UPDATE 10:48

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie oficiază slujba religioasă de Sfânta Maria. Pe mare, remorcherele „Vânjosul” și „Vârtosul” vor depune ancore de flori în cinstea marinarilor militari căzuți la datorie.

UPDATE 10:38

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr a subliniat importanța modernizării Forțelor Navale ale României în contextul complicat de securitate de la Marea Neagră.

Dragi marinari, știm în ce condiții lucrați (…) Cunoaștem în detaliu situația privind înzestrarea Forțelor Navale, a transmis Ministrul Apărării.

UPDATE 10:30

Premierul Marcel Ciolacu a salutat marinarii români, și a transmis că Marea Neagră a devenit o regiune importantă pentru România, în contextul agresiunii Federației Ruse în Ucraina. Premierul a declarat că alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB şi a dat asigurări că va menţine acest nivel şi în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le va întâmpina. Este un angajament major şi necesar, în actualul context geo-strategic în care ne aflăm, a arătat premierul Marcel Ciolacu.

Vă doresc tuturor marinarilor numai bine și mult succes în activitatea dumneavoastră, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu.

La mai bine de un an jumate de la invazie, rolul României în această regiune a Mării Negre a căpătat o mai mare importanță, a adăugat premierul Ciolacu.

UPDATE 10:20

Președintele României Klaus Iohannis a transmis un mesaj de mulțumire și felicitare marinarilor, iar de la Constanța, șeful statului a dat asigurări că va continua să sprijine Ucraina.

Vom oferi sprijin Kievului, a transmis Klaus Iohannis

UPDATE 10:15

Viceamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale a transmis mesajul de bun venit oficialilor prezenți la ceremonie.

Festivitățile au început la ora 10:00, cu ridicarea Pavilionului, Geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României și cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești.

Președintele Klaus Iohannis a salutat marinarii și se află la Constanța, alături de prima doamnă Carmen Iohannis.

Sursa: Youtube/ Administrația Prezidențială

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | De la înzestrare la contracte anulate, cum arată Marina militară română în vreme de război? General (r) Virgil Bălăceanu: Arată foarte rău!

ZIUA MARINEI ROMÂNE 2023. Care este programul festivităților de la Constanța

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...