Lucian Bode, după ce o fetiță a fost ucisă pe trecerea de pietoni de un agent: Imaginea cu bocancul m-a șocat. Vom reanaliza procesul de recrutare a polițiștilor din sursă externă

Lucian Bode, după ce o fetiță a fost ucisă pe trecerea de pietoni de un agent: Imaginea cu bocancul m-a șocat. Vom reanaliza procesul de recrutare a polițiștilor din sursă externă
Ministrul de Interne, Lucian Bode / Sursa foto: Facebook - Guvernul României
Publicat: 17/01/2022, 10:49
Actualizat: 17/01/2022, 10:58

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat, luni, mai multe măsuri la nivelul instituției pe care o conduce. Între acestea se numără și reanalizarea procesului de recurtare a polițiștilor din surse externe. Decizia vine după ce un agent, angajat în această formă, a ucis o fetiță pe trecerea de pietoni și a rănit o alta.

„Regret enorm această tragedie care a șocat o țară întreagă. Am o fiică de vârsta Raisei. Nu o putem aduce pe Raisa înapoi. Vorbim de o faptă ireparabilă. Pentru familia îndoliată și pentru opinia publică am obligația să dispun măsuri în limita competențelor legale și să prezint rezultatele. Transmit condolența familiei Raisei și însănătoșire grabnică Mariei.

Am solicitat transparență și celeritate în documentarea acestui caz. Am alocat resurse suficiente și am sprijinit nemijlocit procurorul. Polițistul a fost pus la dispoziție de Poliția Capitalei, care a declanșat verificări cu privire la situația agentului.

Fac precizarea că polițistul se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv misiuni polițienești. Nu executa o misiune cu caracter de urgență. Am văzut că se inducea ideea că dacă era într-o misiune de urgență ar fi fost scutit de anumite obligații. Legea e foarte clară, are obligația cel care conduce o mașină a poliției să circule cu prudență și este scutit doar de partea contravențională nu și de răspunderea penală”, a spus Lucian Bode, într-o conferință de presă.

Procesul de recrutare din sursă externă, reanalizat

„Am decis să reanalizăm procesul de recrutare din sursă externă, pe cât de necesar, pe atât de riscant, în unele situații”, a transmis, luni, Lucian Bode.

El a mai spus că e necesară pregătirea continuă a tuturor angajaților MAI.

„Dincolo de pregătirea din școlaă, dincolo de pregătirea de câteva luni, e important procesul de pregătire continuă a angajaților din MAI, la toate structurile, nu doar la cele de ordine publică”, a spus Lucian Bode.

„Imaginea cu bocancul nu poate fi concepută sau înțeleasă”

Ministrul de Interne a vorbit și despre imaginea polițistului care a cauzat accidentul și care ar fi întorc fetița cu piciorul, după cum spun martorii de la fața locului.

„Pentru mine, imaginea și comentariile că polițistul a verificat cu piciorul dacă fata trăiește au fost la fel de șocante ca și accidentul în sine. O astfel de imagine nu poate fi concepută, înțeleasă. Am verificat dacă acest lucru s-a întâmplat. Procurorul are acest dosar în administrare și acest lucru este parte în dosar. Sunt martori care spun dacă s-a întâmplat sau nu așa”, a conchis Lucian Bode.

Ce a declarat agentul de poliție în cursul anchetei accidentului din Bulevardul Laminorului. De ce a împins victima cu piciorul

Informațiile pe surse judiciare obținute de Gândul devoalează detalii din declarația dată de agentul care se face vinovat de accidentarea mortală a Raisei și rănirea celeilalte fetițe, pe trecerea de pietoni de pe Bulevardul Laminorului din București.

Acesta ar fi spus anchetatorilor că le-a văzut pe cele două fetițe în ultimul moment pentru că, din sens opus, venea un autobuz, iar ele traversau prin spatele lui.

De asemenea, agentul a susținut că nu a încercat să mușamalizeze cazul, pentru că el este primul care a sunat la numărul de urgență 112 și că a fost șocat. Referitor la faptul că a împins cu piciorul victima, agentul de poliție a explicat că – dată fiind starea de șoc în care se afla –  nu mai știe cum a reacționat.

Imaginile de pe camerele de supraveghere

Momentul în care cele două fetițe au fost călcate de mașina de poliție, pe Strada Laminorului, din Sectorul 1, a fost surprins de o cameră de supraveghere din zonă. Conform imaginilor, Raisa, fetița de 11 ani care a murit în urma impactului, a sărit pe capota mașinii și a fost purtată circa 50 de metri.

În imaginile obținute de GÂNDUL se vede cum fetele se asigură înainte de a traversa strada, iar după câteva secunde Raisa o prinde de mână pe prietena ei și aleargă pentru a ajunge pe trotuar. Nu a mai apucat, însă, pentru că a fost acroșată de mașina de poliție care circula cu viteză foarte mare.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”