Lucian Bode, după ce Tribunalul Sălaj i-a respins cererea de suspendare a hotărârii Comisiei de Etică a UBB: „Lupta mea pentru adevăr nu se oprește aici, ea abia acum începe”

Lucian Bode, după ce Tribunalul Sălaj i-a respins cererea de suspendare a hotărârii Comisiei de Etică a UBB: „Lupta mea pentru adevăr nu se oprește aici, ea abia acum începe”
Consiliului Național de Etică contrazice decizia Comisiei de Etică a UBB în speța plagiatului lui Bode
Publicat: 17/01/2023, 17:22
Actualizat: 17/01/2023, 17:27

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a pierdut în primă instanță în procesul deschis cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB). „Respinge ca nefondată cererea de suspendare a executării Hotărârii nr. 10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul UBB formulată de reclamantul BLN în contradictoriu cu pârâta UBB. Cu termen de recutrs de 5 zile de la comunicare”, se arată în minuta publicată de Tribunalul Sălaj.

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai decisese, după analiza tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, că „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat, atunci, că este „absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022”.

„E un precedent extrem de periculos. (…) Aceste atacuri concertate ale USR și ale sateliților săi asupra mea sunt absurde”, declarase politicianul.

Acum, el a revenit – printr-o postare pe Facebook – reacționând la decizia judecătorilor de la Tribunalul Sălaj. „Lupta pentru adevăr continuă!”, și-a început el postarea.

„Procedural, decizia de astăzi a Tribunalului Sălaj este una FIREASCĂ în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat, înainte ca instanța să dea un verdict. Este FIRESC ca instanța să nu mai poată admite solicitarea inițială din moment ce această comisie a emis deja un act, Hotărârea nr. 1 de anul acesta, ignorând dosarul aflat pe rolul tribunalului, care urma să se pronunțe. Este evident că altfel ar fi arătat decizia tribunalului dacă Comisia de Etică nu ar fi cedat presiunilor de a fi «parțiali și subiectivi», de a da «un verdict de plagiat fără niciun fel de judecată», de «a-l arde pe Bode pe rug, în piața publică», așa cum președintele Comisiei a recunoscut public.

Dar, pentru că s-au grăbit să dea un astfel de verdict, este LOGIC ca instanța să respingă solicitarea inițială, care reclama ca fiind netemeinică și abuzivă decizia Comisiei de Etică transpusă în Hotărârea nr 10/2022. Așa cum alții au ales să mă discrediteze și eu am dreptul să îmi apăr demnitatea. Lupta mea pentru adevăr nu se oprește aici, ea abia acum începe. Ca atare, am formulat o plângere prealabilă împotriva Hotărârii nr. 1/2023 a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, în vederea desființării ei în integralitate, precum și a aspectelor subsecvente statuate în această decizie”, a continuat ministrul.

De asemenea, Bode „consideră, în continuare, această decizie netemeinică, ilegală și abuzivă”, precizând că „dintre argumentele reținute în cuprinsul sesizării, cele mai importante vizează următoarele aspecte”:

  • Nicio altă decizie nu se poate transforma în cenzorul comisiei de doctorat odată ce aceasta s-a pronunțat și a urmat validarea CNATDCU, Comisia de Etică fiind o altă comisie, în sensul deciziei Curții Constituționale;
  • Comisia de Etică nu are competența legală de a reevalua o teză de doctorat al cărei titular nu este membru al comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități;
  • Procedura de examinare a fost viciată. Entitatea care s-a autosesizat nu poate fi aceeași cu cea care soluționează pe fond autosesizarea, fiind în mod evident lipsită de imparțialitate. Mai mult, nu există un raport de analiză în sensul legii;
  • Pretinsele abateri de la standardele de citare reținute în cuprinsul Hotărârii nr. 1/2023 sunt nelegale și netemeinice. Verificarea ad-hoc a Comisiei de Etică s-a raportat la standarde de citare actualizate recent și care nu erau în vigoare la momentul susținerii tezei, aspecte confirmate chiar de punctul de vedere comunicat de Școala Doctorală.

„Demersurile vor continua, pentru că, în ciuda tuturor presiunilor care se fac pentru «arderi pe rug», este la fel de FIRESC ca adevărul să primeze și legea să fie respectată în cazul tuturor”, a încheiat ministrul de Interne, Lucian Bode.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier