VIDEO | Lucian Bode: „Nu este un vot împotriva României, este un vot împotriva Uniunii Europene. Eforturile noastre nu se vor opri”

Publicat: 08/12/2022, 18:49
Actualizat: 08/12/2022, 19:34

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, după votul negativ primit de România pentru Schengen, că este un vot „împotriva Uniunii Europene”. Ministrul a menționat că „aderarea la Spațiul Schengen rămâne obiectivul de țară al României”. 

„Un moment de cumpănă nu doar pentru România, dar pentru UE în ansamblul ei. Astăzi am fost din nou martorii modului în care principiile care stau la baza UE au fost umbrite de interese politice interne ale unui stat membru, și mă refer la Austria.

Astăzi, Austria este singura țară care s-a opus aderării României la Schengen, după ce, așa cum știți, în luna februarie a acestui an a confirmat că susține aderarea României la spațiul Schengen. Mai mult, Austria a aderat la declarația comună a statelor Forumului Salzburg, pe data de 16 noiembrie a.c. și și-a reafirmat susținerea pentru ca România să adere la spațiul Schengen.

Ulterior, pe 18 noiembrie, Austria a declarat că nu mai susține aderarea la spațiul Schengen, iar astăzi a respins adoptarea deciziei propusă de președinția ceha.

Este o decizie profund injustă, în primul rând pentru România si cetățenii români care au dovedit în toți acești ani de la momentul aderării la UE, în 2007, un atașament profund pentru Uniune, pentru consolidarea  proiectului european și pentru cooperare deschisă și loială cu toți partenerii europeni.

În al doilea rând, este o decizie care desconsideră cu bună știință faptul că prevederile actului de aderare au fost îndeplinite și, mai mult, concluziile obiective ale unor misiuni de evaluare rezultate, tot așa, cu bună credință și transparent, fiind invocate în schimb argumente din domenii conexe.

Nu în ultimul rând, este o decizie care afectează credibilitatea noastră a tuturor ca uniune de reguli și principii. Este total inacceptabil să schimbi reguli în timpul procesului. Problemele interne cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României. Am demonstrat acest lucru cu cifre la ultimele întâlniri pe care le-am avut la Viena.

România nu poate fi sancționate nemeritat și nejustificat pentru situația internă din Austria. Suntem solidari, am oferit soluții, sprijin, dar nu suntem noi responsabili de situația internă din Austria”, a declarat, la Bruxelles, Lucian Bode.

„Rusia se va bucura” de o nedreptate făcută României

„Din păcate, aspirațiile a milioane de români, cetățeni europeni, dar și normele juridice au fost puse pe locul doi în fața politicii interne a unui stat membru. Cuvinte precum unitate, încredere, parteneriat, solidaritate sunt des folosite atunci când încercăm să definim principiile de funcționare ale spațiului Schengen.

Astăzi, aceste principii au fost călcate în picioare. Votul împotrivă nu este un vot împotriva României, este un vot împotriva Uniunii Europene în ansamblul său și împotriva unității noastre de care unii actori, din păcate, unii actori non UE se pot bucura.

În îndelungata sa istorie, României i s-au făcut multe nedreptăți. De cele mai multe ori, la realizarea acestora a pus umărul Rusia. Simțim că Rusia se va bucura de încă o nedreptate care i se face României.

Nu doresc să închei fără să mai mulțumesc încă o dată Comisiei, președinției cehe, statelor membre, instituțiilor si agențiilor europene care au susținut permanent proiectul nostru de aderare la spațiul Schengen.

În final, gândurile mele și mulțumirile mele se îndreaptă către colegii de acasă, către ofițerii și subofițerii de poliție ai Poliției de Frontieră, ai Poliției Naționale, ai Jandarmeriei Române, precum și spre tot personalul MAI și al celorlalte ministere care au luat parte la acest proiect având convingerea că munca lor, la final, va fi răsplătită”, a mai precizat Lucian Bode.

Ministrul de Interne spune că aderarea la Spațiul Schengen rămâne obiectivul de țară al României.

„Eforturile noastre nu se vor opri până când Romania nu-și va primi locul în rândul marii familii europene. Aderarea la Spațiul Schengen rămâne obiectivul de țară al României. Am convingerea că vom repara această imensă nedreptate făcută României, pentru că principiile UE vor prevala intereselor izolate de moment”, a afirmat Lucian Bode.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore