Lumea artistică este în doliu. Ștefan Bănică: „E prea mult!”. Ce a transmis premierul

Lumea artistică este în doliu. Ștefan Bănică: „E prea mult!”. Ce a transmis premierul
Ivan Patzaichin și Ion Caramitru și-au pierdut viața duminică, 5 septembrie / Sursa foto: Facebook - Ștefan Bănică
Publicat: 05/09/2021, 21:19
Actualizat: 05/09/2021, 22:25

Mesajele de condoleanțe continuă să vină, duminică seara, după veștile despre decesele a doi dintre cei mai notorii români: Ivan Patzaichin și Ion Caramitru.

„O duminică neagră! Azi ne-au părăsit două personalități uriașe ale sportului și teatrului românesc! Ivan Patzaichin și Ion Caramitru! E prea mult…! I-am cunoscut, i-am admirat, am învățat de la ei. Dumnezeu să-i odihnească!”, a transmis Ștefan Bănică, pe contul de Facebook.

„Intai Ivan și acum… Este una dintre cele mai urate zile ale vieții mele… Drum bun, Domnule Ion Caramitru. Multumesc pentru tot ce ați făcut pentru TEATRUL ROMÂNESC! Condoleanțe familiei. Poate acum, mult prea târziu…o anumită parte din lumea teatrala din România o sa înțeleagă ce ați reprezentat pentru Teatrul, Filmul și Cultura din România… Târziu…MULT prea târziu! Va Multumesc, domnule Ion Caramitru ! Drum bun!”, a transmis Oana Pellea.

„Of, Doamne, ce urâtă zi. S-a stins și Ion Caramitru.  O uriașă pierdere pentru teatrul românesc. Mulțumesc, Pino pentru  tot ce-ai făcut pentru noi. Dumnezeu să te odihnească-n pace! Sincere condoleanțe familiei!”, a transmis și Nicu Alifantis.

Radu Afrim: „El a însemnat în primul rand, echilibru”

„A murit actorul Ion Caramitru. M’a întristat mult vestea asta. Abia acum se va vedea (deși unii nu vor recunoaște) ce a însemnat Caramitru pentru breasla noastră. El a însemnat în primul rand, echilibru”, a scris și regizorul Radu Afrim.

„Nu i’am adus cuvinte de lauda în timpul vieții dar nici n’am mers deloc în partea cealaltă. Am amintit in mai toate interviurile întâmplări simpatice pe care le’am trăit cu el  in timpul lucrului meu la TNB.  Sau cum intram plin de probleme în biroul lui și ieșeam liniștit. Cum privea cu tolerantă și ușor amuzat ezitările mele în a alege textele de pus în scenă și faptul că schimbam mai mereu piesele, inclusiv după începerea repetitiilor.  El a fost primul director al TNB care m’a chemat sa regizez acolo.  Propunerile lui au fost inspirate. El a avut încredere sa’mi propună Pădurea spanzuratilor. Sau Napasta . Mi’a dat voie sa aduc în distribuții ce oameni dinafara teatrului doream. Actori mari din alte teatre sau alte orașe, tineri actori care n’aveau niciun  contract, nicăieri . Câte trei sau șaptesprezece odată. Niciodată la vreo vizionare n’a întrat peste munca mea. Cu discreție dădea o sugestie. Mi’a dat direcția artistică a Galei Hop in momentul în care acest proiect era muribund. A renăscut. Apoi mi l’a luat. N’am înțeles de ce, însă nu m’am supărat.                                      Ultima data când am fost în București (acum prin iulie ) am trecut pe la el prin teatru. Cred c’am stat vreo trei ore. Avea multe de povestit, mai ales despre trecutul teatrului ro.  Înainte sa plec mi’a propus sa regizez la anul O făclie de Paște. N’a uitat sa adauge că propunerile lui mi’au adus noroc. Nimic nu anunța atunci  ziua trista de azi , nici operația la picior pe care o făcuse, nici măcar privirea lui care nu mai era aceeași  ca acum unsprezece ani, când am stat prima data în același birou. Atunci, alături era și actrița Ilinca Tomoroveanu. Puneam la cale Avalanșa. Chiar în acest moment, în seara asta joacă la a Teatrul National ultimul spectacol pe care l’am făcut la invitația lui Ion Caramitru : Trei surori. Îmi doresc mult ca actorii sa țină un moment de reculegere. Condoleanțe familiei, colegilor mei de la Uniter, celor care l’au prețuit. Drum lin”, a transmis regizorul.

„Tristă și despărțirea de Ion Caramitru. Actor de mare nivel pe scenă și pe ecran, mentor de instituții teatrale, anti-comunist energic, fost ministru al Culturii (în acei primi ani când pe această funcție mai ajungeau personalități autentice). Dumnezeu să te odihnească, dragă Pino!”, a scris și Teodor Baconshi.

Și reprezentanții Muzeului Național de Artă al României deplâng pierderea lui Ion Caramitru, care a ajutat la restaurarea clădirii din centrul Capitalei. „Ion Caramitru s-a stins din viață… O pierdere imensă pentru cultura românească. De numele său se leagă existența Uniunii Teatrale din România (UNITER) și a Festivalului Național de Teatru (FNT), precum și o perioadă semnificativă din istoria Teatrului Național „I.L. Caragiale” (TNB) din București, instituție pe care a condus-o din anul 2005.  Mai puțini știu însă că lui Ion Caramitru i se datorează restaurarea clădirii Muzeului Național de Artă al României, grav avariată în urma evenimentelor din decembrie 1989. În calitate de ministru al Culturii, Ion Caramitru a fost cel care a dispus începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii Palatului Regal, redându-ne astfel o clădire-simbol pentru istoria și cultura noastră”, este mesajul transmis.

„Spațiul cultural românesc a pierdut astăzi o legendă”, au transmis și reprezentații Operei Naționale București, mulțumind în acelați timp pentru regia spectacolelor ,,Evgheni Oneghin” și ,,Cavalleria Rusticana & Pagliacci” prezente în repertoriul actual al instituției, și pentru interpretarea memorabilă a rolului titular din ,,Peer Gynt”.

Mesaje de condoleanțe au transmis duminică și șeful statului, Klaus Iohannis, al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și al Casei Regale a României, Majestatea Sa Margareta. „Este o zi tristă pentru ţara noastră, ne despărţim de doi dintre cei mai iubiţi români”, a spus președintele.

„O zi foarte tristă! Marele actor Ion Caramitru a fost prezent în spațiul cultural până în ultima clipă. Perioada aceasta ar fi trebuit să ajungă la mai multe evenimente culturale. Nu a mai reușit. Odihnă veșnică, maestre!”, a transmis și premierul Florin Cîțu, pe Facebook.

„O zi neagră pentru România, o zi care a adus prea multe pierderi. Doi oameni de valoare aleasă au plecat prea repede dintre noi. Am avut și avem de învățat de la Pino Caramitru, cel care a fost mentorul multor generații ale teatrului românesc, un om cu o energie rară, care a fost vocea libertății din 1989, un om determinat care a pus bazele dezvoltării reale ale infrastructurii culturale. Drum lin, maestre!”, a scris și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Cariere remarcabile

Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist al României, era internat la Spitalul „Elias” din București de trei luni, după ce a fost diagnosticat cu cancer, starea lui s-a agravat în ultima lună, iar duminică, a încetat din viață, la vârsta de 71 de ani. A câștigat de-a lungul impresionantei sale cariere 7 medalii la cele 5 ediții ale Jocurilor Olimpice la care a participat.

Ion Caramitru a decedat, duminică, la vârsta de 79 de ani, tot la Spitalul Elias, după trei săptămâni în care s- a luptat cu un stafilococ foate rezistent la antibiotice. Surse medicale au declarat, pentru Gândul, că s-au încercat toate tratamentele posibile, dar, din păcate marele actor a intrat în insuficiență multiplă de organe.

„Sute de tineri actori şi regizori au avut în Ion Caramitru un model şi un susţinător. România a pierdut astăzi una dintre marile ei personalităţi contemporane”, a transmis Casa Regală a României.

Ion Caramitru s-a născut în 9 martie 1942, în București și conducea TNB din anul 2005. Este președinte al UNITER din 1990, iar între 1996 și 2000 a fost ministru al Culturii. A interpretat mai mult de 60 de roluri în piese de teatru, a fost și regizor de teatru, iar în cinematografie a avur roluri principale în 40 de filme româneşti, americane, britanice, irlandeze, franceze.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...