Klaus Iohannis: ”Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru au luminat arenele sportive şi scenele pe care au urcat”

Klaus Iohannis: ”Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru au luminat arenele sportive şi scenele pe care au urcat”
Publicat: 05/09/2021, 20:34
Actualizat: 05/09/2021, 21:55

Klaus Iohannis a transmis, duminică seara, un mesaj de condoleanțe după decesele lui Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru. „Este o zi tristă pentru ţara noastră, ne despărţim de doi dintre cei mai iubiţi români”, a spus președintele.

„Astăzi este o zi tristă pentru ţara noastră. Ne despărţim de doi dintre cei mai iubiţi români. Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru au luminat arenele sportive şi scenele pe care au urcat. Învingători şi strălucitori în sport şi teatru, Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru, prin dispariţia lor neaşteptată, ne lasă de azi mai săraci, consolaţi doar de amintirea gloriei pe care au dăruit-o României prin energia, talentul, dăruirea şi eforturile lor de a fi cei mai buni. Condoleanţe familiilor şi celor dragi pentru pierderea suferită”, a spus Klaus Iohannis pe Facebook.

Și Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, a scris un mesaj de condoleanțe.

„Ne-a fermecat pe scenă, ne-a încurajat în vremuri grele, ne-a ajutat să mergem înainte”

„Ion Caramitru, o adevărată stea a scenei şi ecranului din România, un om devotat artei şi culturii, a fost pentru noi şi un simbol al primilor paşi pe care i-am făcut în democraţie. Chipul şi vocea sa au dat speranţe şi curaj românilor care în decembrie 1989 se ridicau la luptă pentru libertate. Anii în care a condus Ministerul Culturii sunt printre cei mai buni pe care i-a avut acest domeniu în istoria ultimelor trei decenii. Ne-a fermecat pe scenă, ne-a încurajat în vremuri grele, ne-a ajutat să mergem înainte.

A dat viaţă unora dintre cele mai mari personaje din teatru: de la Romeo la Cezar, de la Hamlet la Creon, publicul a simţit întotdeauna că niciun rol nu era prea mare pentru un astfel de actor. Prea repede ne-a părăsit, atunci când credeam cu toţii că mai avem încă mult timp împreună, încă multe roluri în care să-l admirăm şi multe vorbe de înţelepciune pe care să le ascultăm. Simţim o mare tristeţe în această zi şi ne despărţim cu mare greutate de un om şi de un artist care rămâne de neînlocuit. Condoleanţe sincere familiei sale, precum şi marii sale familii din Teatrul Naţional şi din lumea artelor româneşti. Dumnezeu să îl aibă în paza sa!”, a spus Ludovic Orban.

Condoleanţe a transmis şi Casa Regală a României.

„Sute de tineri actori şi regizori au avut în Ion Caramitru un model şi un susţinător”

„Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi ASR Principele Radu au aflat cu nespusă tristeţe neaşteptata veste a trecerii la cele veşnice a marelui actor Ion Caramitru. Alături de Regele Mihai I şi de Custodele Coroanei Margareta încă din primele zile ale lui decembrie 1989, Ion Caramitru a fost un devotat, constant şi curajos apărător al principiilor şi valorilor Coroanei Române, precum şi un adevărat prieten. Regele Mihai I a distins pe Ion Caramitru cu Crucea Casei Regale a României în anul 2008 şi cu Decoraţia Regală Nihil Sine Deo în anul 2012. În anul 1995, Ion Caramitru a fost decorat de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a cu Ordinului Imperiului Britanic, în grad de Cavaler. Ion Caramitru a fost un mare actor, regizor şi profesor de teatru, un animator al vieţii teatrale şi un remarcabil director al Teatrului Naţional.

Sute de tineri actori şi regizori au avut în Ion Caramitru un model şi un susţinător. România a pierdut astăzi una dintre marile ei personalităţi contemporane. De numele lui Ion Caramitru sunt legate multe evenimente şi iniţiative regale, începând cu Premiul pentru cea mai bună piesă a anului, susţinut de trei decenii încoace de Fundaţia Regală Margareta a României şi ulterior de Familia Regală. Custodele Coroanei şi Principele Radu trimit cele mai profunde sentimente de compasiune doamnei Micaela Caracaş şi fiilor marelui dispărut!”, scrie în mesajul Casei Regale.

Și premierul Florin Cîțu a a scris un mesaj de condoleanțe.

„O zi foarte tristă! Marele actor Ion Caramitru a fost prezent în spațiul cultural până în ultima clipă. Perioada aceasta ar fi trebuit să ajungă la mai multe evenimente culturale. Nu a mai reușit. Odihnă veșnică, maestre!”, a scris Florin Cîțu.

Ion Caramitru a decedat, duminică, la vârsta de 79 de ani, la Spitalul Elias.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase