Luminița ODOBESCU: Eu spun că suntem în Schengen. Mai avem o etapă, dar acesta e un pas important pentru aderarea completă

Luminița ODOBESCU: Eu spun că suntem în Schengen. Mai avem o etapă, dar acesta e un pas important pentru aderarea completă
Publicat: 05/01/2024, 10:29

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, spune că odată cu acordul semnat cu privire la aderarea la Schengen cu frontierele aeriene și maritime, România se poate considera membru al Spațiului Schengen.

Ea spune că, deși mai este un pas de făcut pentru aderarea completă, decizia Consiliului este un proces extrem de important.

„Eu spun că suntem în Schengen pentru că, dacă ne uităm la textul deciziei publicate astăzi, spune despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen. Mai avem o etapă, dar este un pas important în procesul de aderare completă la Schengen, un pas pentru care s-au depus eforturi diplomatice în strânsă coordonare cu Ministerul de Interne şi cu colegii. A fost o muncă de echipă, sub coordonarea strânsă a preşedintelui României, a primului-ministru. Am muncit până aproape în ultima zi. Eforturile noastre au fost intense, mai ales în ultima perioadă, dar cred că putem spune cu satisfacţie că am trecut o etapă. Mai avem de lucru, într-adevăr, dar e o etapă importantă, pentru că, odată ce suntem acolo, procesul va continua.

Este un al doilea pas pentru finalizarea procesului de aderare deplină la Schengen şi practic, vom continua demersurile diplomatice împreună pentru anul acesta pentru a atinge acest obiectiv. Aşa cum am făcut în ultimele luni, vom continua în strânsă coordonare şi la nivel politic, evident, dialogul în primul rând cu Austria şi cu sprijinul Comisiei Europene şi cu celelalte state. Sperăm ca în acest an să reuşim să ne atingem şi acest obiectiv”, a spus Luminița Odobescu, citată de news.ro.

Cătălin Predoiu: Este o victorie a României

La rândul său, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că acest prim pas este o victorie a României, în primul rând una politică.

„Fără îndoială, suntem un stat membru Schengen, în virtutea şi în temeiul acestei decizii a Consiliului. Cred că acesta este principalul avantaj faptul că am dobândit statutul de stat membru Schengen, membru al clubului, dacă vreţi, ceea ce face mai uşoară munca în continuare pentru punctul rămas în discuţie, ceea ce profilează mai bine România în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, ceea ce consolidează influenţa noastră la nivelul consiliilor în care lucrăm, fiecare pe zona lui de competenţă, Consiliul Afaceri Externe şi Consiliul Afaceri Interne, ceea ce ne pune în poziţia să ne apărăm mai bine interesele de ţară, nu numai în dosarul Schengen, ci şi în alte dosare.

Este o victorie a României, o victorie politică, în primul rând, dincolo de avantajele şi efectele tehnice care foarte simplu tradus înseamnă ridicarea controalelor la frontiera aeriană şi frontiera navală şi transformarea călătoriilor aeriene, respectiv navale, în interiorul statelor membre Schengen, ca şi o călătorie în interiorul ţării. Dincolo de aceste avantaje tehnice şi poziţionarea pentru continuarea dosarului mai departe înseamnă o subliniere politică foarte importantă în rândul statelor membre”, a declarat Predoiu.

Uniunea Europeană a publicat decizia privind admiterea României şi Bulgariei în Schengen

Uniunea Europeană a publicat decizia privind admiterea României şi Bulgariei în Schengen! Potrivit documentului, începând cu 31 martie 2024, controalele asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne cu și dintre Bulgaria și România se elimină și dispozițiile acquis-ului Schengen se aplică Bulgariei și României între ele și în raporturile acestora cu celelalte țări membre ale spațiului de liberă circulație, potrivit digi24.ro.

Negocierile privind aderarea deplină a celor două ţări la zona de liberă circulaţie vor continua, Austria rămânând singura ţară care se opune prin veto.

Sursă imagine main: MEDIAFAX FOTO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?