Macron vrea să-i ”convingă” pe ceilalţi europeni să accepte o plafonare a prețului la energie pe modelul iberic

Macron vrea să-i ”convingă” pe ceilalţi europeni să accepte o plafonare a prețului la energie pe modelul iberic
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 06/10/2022, 21:36
Actualizat: 06/10/2022, 21:40

Emmanuel Macron s-a angajat joi să-i ”convingă” pe ceilalţi europeni să conceapă un mecanism de plafonare comună a preţului gazelor naturale folosite în producerea energiei electrice, încercând să depăşească astfel reticenţa Germaniei.

Într-un discurs susținut cu ocazia unei reuniuni a antreprenorilor, organizată de Banca Publică de Investiţii la Paris, Macron a declarat: ”Susţinem mult acest lucru”.

”Îi vom convinge pe ceilalţi europeni”, ”cel mai târziu” până la summitul UE din perioada 21-21 octombrie, la Bruxelles, a dat asigurări şpreședintele francez.

”Vom implementa un sistem care face ca gazele naturale pe care le folosim pentru a produce electricitate să fie plafonate ca preţ”, ceea ce ar ”permite o scădere a preţului electricităţii produse”, a mai spus el, potrivit AFP.

De asemenea, Macron a evocat ”mecanismul iberic” după modelul implementat de Spania şi Portugalia ”de câteva luni” şi care ”merge destul de bine”.

”Acest lucru va contribui la obţinerea – până la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie” a unor preţuri ”într-o zonă care este mult mai acceptabilă” şi unor contracte de furnizare de gaze naurale şi electricitate ”mai rezonabile”, a mai spus Emmanuel Macron.

CE pregătită ”să reexeamineze” o plafonare a preţurilor

”Alături de asta vom implementa mecanisme de finanţare solidară europeană, aşa cum am făcut în timpul crizei covid-19, pentru a evita ca piaţa europeană să explodeze în această criză”, a dat asigurări Macron.

El estimează că statele membre UE este necesar să se aşeze ”toate împreună” pentru a negocia preţurile pe piaţa gazelor naturale, pentru a ”cântări” mai mult.

”Le vom spune cu multă prietenie prietenilor americani, norvegieni că «sunteţi super, ne furnizaţi energie din gaza naturale, dar e un truc care nu poate merge mult timp, adică nu vom plăti noi gazele naturale de patru ori mai scump decât le vindeţi voi industriaşilor voştri»”, a subliniat Macron.

Comisia Europeană (CE) s-a declarat miercuri pregătită ”să reexeamineze” o plafonare a preţului gazelor naturale pe piaţa europeană, pentru a face faţă creşterii facturilor energetice cauzată de războiul rus din Ucraina.

Comisia face acest lucru din cauza presiunii la care este supusă de către o majoritate a statelor membre ale Uniunii Euroepene (UE) între care Franţa, Italia şi Polonia, care sunt favorabile unui astfel de mecanism.

Uniunea Europeană urmează să discute despre acest lucru zilele acestea, în cadrul unui summit informal, la Praga.

Germania – care era cea mai dependentă ţară de gazele naturale ruseşti – şi alte state membre UE au respins, până acum, ideea unei plafonări mai generale a preţurilor pe piaţa angro a gazelor naturale.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase