MAE reacționează, după ce Viktor Orban s-a afișat cu un fular cu harta Ungariei Mari

MAE reacționează, după ce Viktor Orban s-a afișat cu un fular cu harta Ungariei Mari
Viktor Orbán - FOTO: Facebook/ViktorOrban
Publicat: 21/11/2022, 22:23

Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul premierului Viktor Orban, care s-a afişat cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, atitudinea oficialului ungar este ”în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”.

”Ca urmare a afişării prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orban, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”, precizează MAE în comunicat.

MAE arată că ”orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria de a construi o relaţie bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relaţia bilaterală, anume Tratatul privind înţelegerea, cooperarea şi buna vecinătate între România şi Republica Ungaria, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996 şi respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”.

Fularul cu Ungaria Mare, fluturat ostentativ la un meci al naționalei

Premierul ungar, Viktor Orbán, a scandalizat din nou opinia publică din România după ce a decis să poarte un fular cu un mesaj controversat la un meci al naționalei Ungariei.

Controversatul Viktor Orbán a venit la un meci al naționalei Ungariei cu un fular pe care era desenată harta „Ungariei Mari”, un simbol al revizionismului maghiar folosit din ce în ce mai mult în retorica ultranaționalistă și conservatoare a oficialilor de la Budapesta.

Viktor Orban a mai utilizat această retorică folosindu-se de harta Ungariei mari în urmă cu doi ani când a susținut un discurs în fața elevilor de la un liceu maghiar care se pregăteau de examenul de bacalaureat de la proba istorie, promovând atunci un mesaj subtil, dar cu un înțeles bine conturat. El a publicat o imagine cu harta politică a lumii din anul 1862, în prim-plan fiind Imperiul Habsburgic și Ungaria Mare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase