MAE reamintește și reia „cu insistență” recomandarea ca românii să evite să viziteze și să părăsească Federația Rusă

MAE reamintește și reia „cu insistență” recomandarea ca românii să evite să viziteze și să părăsească Federația Rusă
Sediul MAE / Sursa: Alexandra Pandrea
Publicat: 28/09/2022, 17:32
Actualizat: 28/09/2022, 17:42

În contextul evoluțiilor recente din Federația Rusă, inclusiv ca urmare a anunțului președintelui Vladimir Putin din 21 septembrie 2022 privind mobilizarea parțială, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reluat, miercuri, mesajele publice transmise încă de la debutul „operațiunii militare speciale” în Ucraina, adresate românilor care ar intenționa să viziteze Rusia sau se află deja pe teritoriul acestui stat.

MAE reamintește și reiterează cu insistență recomandările adresate cetățenilor români încă din luna februarie de a evita călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare părăsirea teritoriului Federației Ruse cât mai curând, conform unei precizări de presă transmise miercuri, în a 217-a zi de la debutul invaziei militare ruse în Ucraina.

Precizările vin și după ce Ambasada SUA la Moscova a emis o alertă de securitate și a îndemnat cetățenii americani să părăsească imediat Rusia. Într-un comunicat de presă postat pe site-ul său, ambasada SUA a avertizat că persoanele cu dublă cetățenie ruso-americană pot fi chemați ca parte a mobilizării guvernului rus în sprijinul invaziei sale în Ucraina.

Totodată, în mesajul de miercuri, MAE recomandă cetățenilor români prezenți pe teritoriul Federației Ruse să manifeste atenție sporită, să evite locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane și să nu se angajeze în desfășurarea unor eventuale acțiuni de protest sau alte manifestații care pot genera violențe stradale.

Date de contact pentru asistență consulară

MAE reiterează recomandarea adresată și anterior cetățenilor români care se află pe teritoriul Federației Ruse să își înregistreze neîntârziat prezența prin intermediul platformei www.econsulat.ro, la adresa disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât și de pe telefonul mobil.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Moscova: +7 499 143 0427; +7 499 143 0350, al Consulatului General al României la Sankt Petersburg: +7812 3126141 și al Consulatului General al României la Rostov pe Don: +7 (863) 283 10 15, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Moscova: +7 916 017 9882, precum și telefoanele de urgență ale oficiilor consulare la Sankt Petersburg: +7 965 777 43 38 și Rostov pe Don: +7 (909) 437 72 22.

În acest context, MAE subliniază importanța informării permanente din surse sigure și oficiale și luarea tuturor măsurilor posibile pentru asigurarea siguranței personale și solicită cetățenilor români consultarea paginilor de Internet:

http://moscova.mae.ro, http://sanktpetersburg.mae.ro, http://rostov.mae.ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care oferă informații și sfaturi de călătorie utile.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase