LIVE | Război în Ucraina, ziua 217. Blinken, mesaj pentru Putin: „Occidentul nu va recunoaște niciodată anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia” / Ambasada SUA la Moscova a emis o alertă de securitate și a îndemnat cetățenii americani să părăsească „imediat” Rusia

LIVE | Război în Ucraina, ziua 217. Blinken, mesaj pentru Putin: „Occidentul nu va recunoaște niciodată anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia” / Ambasada SUA la Moscova a emis o alertă de securitate și a îndemnat cetățenii americani să părăsească „imediat” Rusia
Antony Blinken / Foto - Profimedia Images
Publicat: 28/09/2022, 15:00
Actualizat: 28/09/2022, 15:20

Antony Blinken, secretarul de Stat american, a spus că SUA și națiunile aliate nu vor recunoaște niciodată alipirea de către Rusia a regiunilor din S-E Ucrainei, acesta reprezentând un nou mesaj categoric pentru liderul rus Vladimir Putin.

UPDATE ora 15:00 Ambasada SUA îi avertizează pe americani să părăsească Rusia „imediat”

Ambasada SUA la Moscova a emis o alertă de securitate și a îndemnat cetățenii americani să părăsească imediat Rusia.

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul său, ambasada SUA a avertizat că persoanele cu dublă cetățenie ruso-americană pot fi chemați ca parte a mobilizării guvernului rus în sprijinul invaziei sale în Ucraina.

„Rusia poate refuza să recunoască cetățenia americană a cetățenilor cu dublă cetățenie, să le refuze accesul la asistența consulară americană, să împiedice plecarea acestora din Rusia și să înroleze cetățeni cu dublă cetățenie pentru serviciul militar”, conform documentului citat de The Guardian.

Ambasada a avertizat că cetățenii săi „nu ar trebui să călătorească în Rusia” și că cei care locuiesc sau călătoresc în țară „ar trebui să părăsească Rusia imediat, cât timp sunt opțiuni limitate de călătorie”.

Opțiunile de zboruri comerciale din Rusia sunt „extrem de limitate în prezent” și adesea indisponibile dacă sunt făcute într-un timp scurt, a avertizat ambasada SUA la Moscova.

„Dacă doriți să plecați din Rusia, ar trebui să faceți aranjamente pe cont propriu cât mai curând posibil”, a adăugat sursa citată.

UPDATE ORA 13:45 – UE susține că scurgerile de gaze din conductele Nord Stream sunt rezultatul unui act de sabotaj

Uniunea Europeană atrage atenția că scurgerile de gaze din conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 ar putea fi consecința unui sabotaj.

Totodată, Blocul comunitar anunță că va intensifica măsurile de protecție a infrastructurii energetice strategice, potrivit unui mesaj postat de șeful diplomației europene, Josep Borrell. Citește mai mult…

UPDATE ora 13:00 – Ungaria: Fost europarlamentar de extremă dreapta, condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Fostul europarlamentar ungar de extremă dreapta Bela Kovacs a fost condamnat marți de către Curtea Supremă a Ungariei pentru spionaj în favoarea Rusiei. Citește mai mult…

Acesta a fost condamnat pentru spionaj împotriva instituțiilor Uniunii Europene.

El este acuzat că a lucrat „pentru interesele Rusiei și pentru a slăbi politica Uniunii Europene” între 2012 și 2014, potrivit procurorilor. De asemenea, el a lucrat pentru serviciul de informații al Armatei Rusiei (GRU).

(Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 12:00 – Rusia, caricatură legată de referendumurile din regiunile ocupate în Ucraina

Ambasada Rusiei în Spania a postat pe Twitter o caricatură care arată patru pui de urși – probabil reprezentând regiunile ucrainene ocupate Luhansk, Donețk, Zaporizhzhia și Herson – „întorcându-se acasă” la marele urs, adică Mama Rusia, după referendumurile care au avut loc pe scară largă.


UPDATE ora 10:00 – Giorgia Meloni îl asigură pe Zelenski, pe Twitter, că poate conta pe sprijinul loial al Italiei „pentru cauza libertăţii poporului ucrainean”

Liderul naționalist Giorgia Meloni, care va deveni următorul prim-ministru al Italiei, a promis sprijin total pentru Kiev după ce a primit felicitări din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru victoria sa în alegeri, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Într-un tweet publicat marți noaptea, la o zi după ce Meloni și aliații săi de dreapta au obținut o majoritate parlamentară, Zelenski a declarat că așteaptă cu nerăbdare „o cooperare fructuoasă cu noul guvern”.

Meloni a răspuns rapid. „Dragă (Zelenski – n.r.), știi că poți conta pe sprijinul nostru loial pentru cauza libertății poporului ucrainean. Rămâi puternic și păstrează-ți credința neclintită!”, a scris Meloni, în limba engleză, pe Twitter.


Meloni a fost unul dintre puținii lideri politici italieni care a susținut cu toată tăria decizia premierului demisionar Mario Draghi de a trimite arme în Ucraina, deși ea se afla în opoziție față de guvernul său.

UPDATE ora 09:00 – Statele Unite vor introduce o rezoluție la Consiliul de Securitate al ONU prin care le vor cere statelor membre să nu recunoască nicio schimbare în Ucraina și obligă Rusia să-și retragă trupele.

Anunțul a fost făcut de ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.


UPDATE ora 7:40. Putin, „complet încolțit”! Fost ofițer CIA: Crește riscul de a folosi arme nucleare

Președintele rus Vladimir Putin ar putea apela la arme nucleare tactice în Ucraina, mai repede decât s-ar fi așteptat specialiștii militari, deoarece este „încolțit”, avertizează un fost ofițer CIA.

UPDATE ora 7:00. NATO avertizează Rusia că folosirea armelor nucleare ar avea „consecințe severe”

Antony Blinken a declarat că SUA și alte țări au lansat un mesaj foarte clar: nu vor recunoaște niciodată anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia.

Mai mult, Franța și Israel au semnalat același lucru, potrivit Le Monde, vis a vis de referendumurile de anexare organizate de Putin în regiunile ucrainene.

De asemenea, oficialii pro-ruși declară valide refendumurile pentru anexarea Donețk și Lugansk la Rusia.

Autoritățile proruse din regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson au organizatg referendumuri privind unirea cu Rusia, iar Kremlinul pregătește anexarea teritoriilor respective.

UE, NATO și G7 au anunțat ferm că nu vor recunoaște aceste referendumuri.

SUA au lansat un nou avertisment dur: vor acționa „decisiv” dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina.

Totodată, alte șapte nave care transportau produse agricole au ieșit din porturile ucrainene, duminică.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase