„Mafia culegătorilor de ciuperci români răspândește teroarea în pădurile poloneze”. Autoritățile forestiere sunt îngrijorate

„Mafia culegătorilor de ciuperci români răspândește teroarea în pădurile poloneze”. Autoritățile forestiere sunt îngrijorate
Publicat: 11/09/2021, 17:52
Actualizat: 11/09/2021, 18:58

Autoritățile forestiere de stat din Polonia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la grupurile de culegători de ciuperci români despre care suspectează că au efectuat operațiuni comerciale neautorizate în pădurile poloneze.

„Mafia culegătorilor de ciuperci români răspândește teroarea în pădurile de lângă Kielce”. Așa începe un articol scris în limba poloneză.  Frica și teroarea au dominat chiar în vârful sezonului de ciuperci în pădurile de lângă Kielce, arată wiadomosci.wp.pl.

Culesul de ciuperci este o activitate tradițională în Polonia, cu mulți oameni care se îndreaptă spre păduri în această perioadă a anului. În ultimii ani, un număr mare de culegători de ciuperci din România au apărut și în regiunea sudică Podkarpacie, notează Gazeta Wyborcza.

Cetățenilor altor țări ale Uniunii Europene li se permite să culeagă ciuperci în mod recreativ în pădurile poloneze. Cu toate acestea, pentru a face acest lucru la scară comercială, trebuie să semneze un acord cu State Forests (Lasy Państwowe), autoritatea care supraveghează aproximativ 80% din pădurile Poloniei în numele trezoreriei.

„Știu că aceste ciuperci s-au dus în Germania, în Franța”, a declarat Zbigniew Żywiec, inspector de la Pădurile de Stat, pentru Gazeta Wyborcza. „Trebuie semnat un acord cu Pădurile de Stat pentru recoltarea industrială a ciupercilor. Nimeni nu a semnat un astfel de contract aici. ”

Diferiți silvicultori au declarat ziarului că se tem că se confruntă cu grupuri care au efectuat operațiuni comerciale neautorizate. Un purtător de cuvânt al poliției din Krosno, un oraș din Podkarpacie, a declarat că ofițerii lor se vor alătura pădurarilor.

În timp ce locuitorii locali și administratorii de păduri s-au plâns poliției și procurorilor despre culegătorii străini, autoritățile au spus până acum că nu există motive legale pentru a interveni.

Parchetul din Krosno, de exemplu, a ales să nu inițieze proceduri. Poliția spune că nu a înregistrat nicio contravenție.

În cele 7,6 milioane de hectare supravegheate de Pădurile de Stat, nu sunt necesare certificări pentru recoltarea recreativă (cu excepția parcurilor naționale și a zonelor cu protecții speciale), relatează Wirtualna Polska.

Mulți polonezi colectează, de asemenea, ciuperci pentru vânzare, aproximativ 7 milioane de kilograme sunt vândute în fiecare an, potrivit Statistics Poland (GUS), organismul oficial de statistică al țării.

Există 47 de specii pe lista guvernului de ciuperci aprobate pentru circulația alimentelor. Cele mai populare tipuri includ galbenele, bolete, bolete de dafin, capace de lapte de șofran, bolete de zada, bolete de mesteacăn și ciuperci de umbrelă.

Există, totuși, și mai multe soiuri toxice, care în fiecare an duc la multe otrăviri. Luna trecută, în două incidente separate, afganii evacuați recent din Polonia au fost grav otrăviți după ce au mâncat ciuperci toxice care cresc în apropierea centrelor de refugiați unde erau adăpostiți. Doi copii au murit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase