Mai multe categorii de bugetari vor primi salarii mai mari, din luna august. Ministrul Muncii a anunțat care sunt beneficiarii majorărilor

Mai multe categorii de bugetari vor primi salarii mai mari, din luna august. Ministrul Muncii a anunțat care sunt beneficiarii majorărilor
Ministrul Muncii, Marius Budăi / Foto - Facebook
Publicat: 06/08/2022, 18:48
Actualizat: 06/08/2022, 18:56

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat – sâmbătă – că începând cu luna august sectorul bugetar va avea parte de majorări salariale. Printre beneficiari se află și angajaţii ministerelor Culturii, Transporturilor, unde s-a făcut o „echilibrare”, precum şi cei ai Institutul Național de Statistică (INS).

Ministrul a precizat că salariile personalului plătit din fonduri publice vor fi majorate cu o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

„Începând cu luna august o să se acorde o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de legea cadru nr 153/2017 pentru anul 2022 şi luna decembrie 2021”, a declarat Marius Budăi, la Antena 3.

Ministrul Budăi a precizat că de creşterile salariale vor beneficia, printre alții, şi angajaţii ministerelor Culturii, Transporturilor, precum şi cei ai INS.

„Este un memorandum care a fost aprobat în Guvern pentru salariile din INS şi o echilibrare a ceea ce înseamnă salariile din ministerul Culturii ş Ministerul Transporturilor”, a explicat ministrul Muncii.

Întrebat care este impactul bugetar al acestor măsuri, ministrul a răspuns: “S-a făcut o analiză a tuturor bugetelor, s-a discutat cu aproximativ toţi ordonatorii de credite, în special cu ministerele. Aceste majorări salariale se vor acorda cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin legea bugetului pe fiecare ordonator principal de credite. Nu se vor acorda la rectificarea bugetară sume suplimentare”.

Care sunt cel mai bine plătiți angajați din România

În România, câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna aprilie, 2021, de 3.561 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 14 lei (+0,4%), iar valorile cele mai mari s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice (8.671 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.790 lei).

Cele mai bune oferte din țara noastră sunt în domeniul IT, pentru candidații cu poziții de Senior Devops Engineer. Angajații pot avea un salariu de până la 5.500 euro net și asigurare medicală, program de lucru flexibil, cursuri de dezvoltare personală, tichete de masă, dar și alte beneficii.

Tot cu salarii în jurul sumei de 5.000 de euro net sunt pozițiile Full Stack Developer sau Senior Java Developer, aceste locuri de muncă mai oferă și asigurare medicală, program de lucru flexibil, sprijin în reorientarea profesională internă și tichete de masă, potrivit Observator TV.

Candidații pentru poziția de NET Technical Lead pot obține un salariu cuprins între 3.000 și 5.000 euro, cu beneficii precum bonus de performanță, training, zile libere suplimentare și nu numai, potrivit sursei citate.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult