MAMA lui El Chapo, unul dintre cei mai mari traficanți de droguri din istoria Mexicului, a murit la 94 de ani

MAMA lui El Chapo, unul dintre cei mai mari traficanți de droguri din istoria Mexicului, a murit la 94 de ani
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 11/12/2023, 09:21

Consuelo Loera López, mama lui Joaquín El Chapo Guzmán, unul dintre cei mai mari traficanți de droguri din istoria Mexicului, a murit la vârsta de 94 de ani.

Vestea a apărut duminică în presa locală, citând informații culese de la autoritățile din Sinaloa, statul de origine al familiei de traficanți de droguri. Loera Lopez a fost în atenția presei în ultimii ani pentru salutul pe care l-a împărtășit cu președintele Andres Manuel Lopez Obrador, în una dintre călătoriile sale în regiune din ultimii ani.

Loera López a locuit întotdeauna în La Tuna, o comunitate din municipalitatea Badiraguato, în munții din regiune. De aici provine El Chapo Guzmán, liderul istoric al Cartelului Sinaloa, alături de Ismael El Mayo Zambada și de frații Beltrán Leyva.

În ciuda puterii teoretice a grupului criminal Sinaloa, viața nu a fost întotdeauna ușoară pentru mama lui El Chapo. În 2016, infractorii i-au atacat locuința din La Tuna, ucigând între opt și 12 persoane.

Femeia a apărut întotdeauna în mass-media ca un element folcloric, simbolul familiar al unei industrii criminale.

În 2020, președintele a recunoscut că femeia i-a dat o scrisoare. „M-am dus să o văd, pentru că este o doamnă în vârstă, am salutat-o și ea mi-a dat scrisoarea și mi-a spus ‘fiicele mele nu au voie să își viziteze fratele în închisoare’. Vreau să vă rog să vedeți dacă ne puteți ajuta ca ele să poată merge, eu nu mai pot merge să-l văd”, a explicat președintele.

Confruntat cu criticile pentru apropierea sa de mama baronului drogurilor, López Obrador a încercat să se explice. „Aceasta este marea legătură, marele scandal. Scrisoarea era atât de privată și secretă încât am dat-o Ministerului de Externe pentru ca acesta să o trimită ambasadorului american”, a spus el. „Apoi, ambasada mi-a răspuns că îi va da ocazia uneia dintre surorile lui Guzmán Loera să o vadă, cu alte cuvinte, a fost o formalitate”, a adăugat el.

Extrădarea lui El Chapo în SUA a încheiat o eră sângeroasă în Mexic

El Chapo Guzmán este încarcerat în Statele Unite din ianuarie 2017. Arestarea sa și extrădarea ulterioară fac parte din istoria lumii interlope mexicane.

Arestat pentru prima dată la începutul anilor 1990, el a evadat din închisoare în 2001, în circumstanțe oarecum controversate. Explicația oficială este că s-a ascuns într-un cărucior de rufe. Dar a existat întotdeauna un zvon conform căruia ar fi fost scos clandestin din închisoare, deghizat în unul dintre polițiștii federali.

Această ultimă posibilitate a căpătat forță de-a lungul anilor, datorită punerii sub acuzare și condamnării ulterioare a șefului poliției federale în timpul președintelui Felipe Calderón (2006-1012), Genaro García Luna. Justiția americană l-a acuzat pe García Luna de conspirație pentru introducerea ilegală de droguri în țară, în complicitate cu infractorul Sinaloa.

A doua capturare a lui El Chapo Guzmán a avut loc în timpul anilor președintelui Enrique Peña Nieto (2012-2018), la începutul anului 2014. Autoritățile l-au închis în închisoarea federală din El Altiplano, de unde a reușit să evadeze un an și jumătate mai târziu. Traficanții lui El Chapo au reușit să sape un tunel de la o casă de gardă până la podeaua celulei sale, la sute de metri de închisoare. El Chapo a trăit pe fugă luni de zile până la ultima sa arestare, în ianuarie 2016, într-un hotel din Los Mochis, Sinaloa.

Extrădarea sa ulterioară în Statele Unite a încheiat o eră în Mexic. Războaiele dintre grupările criminale din Sinaloa și organizațiile din alte state, împreună cu dezmembrarea ramurii fraților Beltrán Leyva, au aruncat țara într-o baie de sânge în care încă se află scufundată, potrivit El Pais.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie