Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași: „Va exista o creștere graduală a cazurilor COVID -19, dar nu cred că va fi un al șaselea val”

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași: „Va exista o creștere graduală a cazurilor COVID -19, dar nu cred că va fi un al șaselea val”
Publicat: 13/07/2022, 14:55

În Iași, numărul persoanelor diagnosticate pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2 este în ultima perioadă într-o continuă creștere. Conform raportării făcute de Direcția de Sănătate Publică, în urmă cu două săptămâni erau aproximativ 30 de cazuri, săptămâna trecută pe 5 iulie, erau 82 de cazuri noi depistate, iar marți, pe 12 iulie, au fost raportate 119 noi cazuri.

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași spun că de aproximativ două săptămâni s-a remarcat o creștere a numărului celor care au nevoie de internare după diagnostic. Dacă în urmă cu două săptămâni erau internați doar zece pacienți, săptămâna trecută, pe 5 iulie, erau internați 34 de pacienți, iar pe 11 iulie erau spitalizați 42 de pacienți. Deși creșterea este una semnificativă, managerul spitalului spune că nu putem vorbi despre valul șase al pandemiei.

„Sigur că va exista o creștere a numărului de pacienți, va fi o creștere graduală, însă nu ne vom mai confrunta cu ce a fost. Nu cred că va fi un al șaselea val. Rămân însă valabile recomandările pe care le știm deja: purtarea măștii în spațiile aglomerate, igiena mâinilor, iar la orice modificare a stării de sănătate este indicat să mergem la medicul de familie sau la spital. Celor care s-au vaccinat doar cu două doze, le recomand să o facă și pe a treia”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Șapte persoane internate la ATI

Medicul a mai explicat că pacienții care au ajuns la spital și au nevoie de internare prezintă forme medii în special. Pacienții au o ușoară disfuncție respiratorie, febră care nu cedează la antitermicele folosite de obicei, lipsa poftei de mâncare și stare de oboseală accentuată.

Conform celei mai recente raportări făcute de DSP Iași, marți, 12 iulie, au fost internate 18 persoane în spitalele suport COVID din Iași. În total sunt ocupate 63 de paturi, dintre care șapte la ATI, fiind vorba despre persoane cu forme grave ale bolii. Cei internați în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase au vârste peste 70 de ani și sunt persoane nevaccinate, cu afecțiuni cronice.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult