Manifestările publice de Ziua Unirii au fost anulate la Iași din cauza numărului mare de infectări cu SARS-CoV-2

Manifestările publice de Ziua Unirii au fost anulate la Iași din cauza numărului mare de infectări cu SARS-CoV-2
Publicat: 21/01/2022, 13:39
Actualizat: 21/01/2022, 13:40

La Iași, toate manifestările publice care urmau să aibă loc pe 24 ianuarie – de Ziua Unirii – au fost anulate. Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, spune că decizia a fost luată ca urmare a faptului că în doar zece zile Iașul a trecut din scenariul verde în cel roșu, iar incidența ratei de infectare cu SARS-CoV-2 în oraș este aproape de 6 la mie, mai exact 5,21.

Astfel, niciun eveniment dedicat Zilei Unirii Principatelor Române nu va fi organizat în Piața Unirii sau în alte spații publice din oraș.

”În acest an nu va fi niciun eveniment public organizat de nicio instituție în spațiul liber, motivat de faptul că ar trebui să selectăm persoanele vaccinate de cele nevaccinate sau trecute prin boală și alte condiții impuse de lege. Unirea românilor nu a fost selectată de istorie, prin urmare, dacă nu putem fi împreună, nu o facem și vom aștepta momente mai bune. Totodată, nu vom permite organizarea altor evenimente în afara cadrului de legalitate tocmai pentru a nu pune într-o situație dificilă sistemul sanitar românesc”, a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

”O adunare publică se poate desfășura doar cu un număr limitat de persoane”

Edilul Iașiului a mai spus că în momentul de față ”o adunare publică în condițiile prevăzute de lege se poate desfășura doar cu un număr limitat de 100 de persoane trecute prin boală, vaccinate sau cu test negativ”.

Inițial, s-a luat în discuție ca activitățile organizate cu ocazia aniversării Zilei Unirii Principatelor Române să se desfășoare într-un cadru restrâns cu respectarea normelor sanitare care sunt în vigoare.

Astfel, în dimineața zilei de 24 ianuarie ar fi fost depuse jerbe și coroane de flori la mormântul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza care se află în incinta Mănăstirii Trei Ierarhi din Iași, iar în cursul zilei urmau să aibă loc vernisajele mai multor expoziții.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult