EXCLUSIV | CAB respinge cererea lui Nicușor Dan de suspendare a unui ordin al ministrului Dezvoltării. Avocatul Andrei Dinulescu: ”Este nu numai o înfrângere judiciară, dar și instituțională! Primarul general dorește ca activitatea ISC-ului să-i fie pusă la picioare!”

EXCLUSIV | CAB respinge cererea lui Nicușor Dan de suspendare a unui ordin al ministrului Dezvoltării. Avocatul Andrei Dinulescu: ”Este nu numai o înfrângere judiciară, dar și instituțională! Primarul general dorește ca activitatea ISC-ului să-i fie pusă la picioare!”
Publicat: 02/11/2022, 16:20
Actualizat: 02/11/2022, 17:04

Nicușor Dan a suferit, miercuri, o nouă înfrângere în instanță. Curtea de Apel București (CAB), Secția a VII-a contencios administrativ și fiscal, a respins cererea formulată de primarul general al Capitalei și de Municipiul București prin primarul general, în contradictoriu cu Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației.

”Mărul discordiei” l-a reprezentat un ordin emis de ministrul Dezvoltării – nr. 310/2022 – pentru ”aprobarea procedurilor de control al statului privind respectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism, autorizaţiilor de construire/desfiinţare şi la avizarea şi aprobarea documentaţiilor de urbanism”.

Judecătorii Curții de Apel București au hotărât să respingă – miercuri, 2 noiembrie 2022  – suspendarea Ordinului nr. 310/2022, cerută de Nicușor Dan, considerând că această cerere este ”neîntemeiată”. Trebuie menționat că partea reclamantă (primarul general al Capitalei și Municipiul București, prin primarul general al Capitalei) are dreptul la recurs în termen de 5 zile de la comunicare.

Din informațiile obținute de Gândul, Nicușor Dan – primarul general al Capitalei – depune eforturi susținute, de mai mult timp, pentru ca Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) să desfășoare controale și să prezinte puncte de vedere referitoare la legalitatea autorizațiilor de construire, certificatelor de urbanism sau Planurilor Urbanistice Zonale care sunt deja în instanță. În scenariu a intrat și Ministerul Dezvoltării, ordinul nr. nr. 310/2022 specificând că ISC-ul nu poate face ceea ce ar dori Nicușor Dan.

Pentru a obține explicații referitoare la această ”luptă” dusă de Nicușor Dan împotriva Ministerului Dezvoltării, dar și a Inspectoratului de Stat în Construcții, Gândul l-a contactat pe avocatul Andrei Dinulescu, președintele Art Metropolis, asociația care a făcut o cerere de intervenție voluntară accesorie în acest dosar, tocmai pentru apărarea ordinului ministrului Dezvoltării nr. 310/2022.

”Dacă ar fi câștigat, ar fi suspendat tot Regulamentul de funcționare al ISC-ului pe București”

Avocatul Andrei Dinulescu – președintele Art Metropolis – a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, că – în eventualitatea în care Nicușor Dan ar avea câștig de cauză, acesta ar suspenda, practic, tot Regulamentul de funcționare al ISC-ului pe București.

Numai că această hotărâre a judecătorilor Curții de Apel confirmă legalitatea actelor administrative emise de Ministerul Dezvoltării, problema fiind chiar la Nicușor Dan.

Art Metropolis a făcut cerere de intervenție în interesul Ministerului Dezvoltării, pentru apărarea Ordinului ministrului Dezvoltării cu nr. 310/2022., care stabilea competențele Inspectoratului de Stat în Construcții. Astfel, Art Metropolis, devenind parte în sprijinul ministerului, a reușit să îl învingă, în instanță, pe Nicușor Dan. Dacă ar fi câștigat, Nicușor Dan ar fi suspendat tot Regulamentul de funcționare al ISC-ului pe București.

Sigur, Nicușor Dan o să facă recurs, dar până una-alta Ordinul ministrului Dezvoltării rămâne în picioare. Este nu numai înfrângere judiciară, ci și instituțională, pentru că Nicușor Dan țipă împotriva ISC-ului și a Ministerului Dezvoltării de luni de zile. Aceasta este o confirmare, din partea instanței, a faptului că ministerul emite acte administrative cu putere normativă perfect legale, iar cel care face ilegalități, în contra Ministerului Dezvoltării și ISC-ului este chiar primarul general al Capitalei”, a declarat președintele Art Metropolis.

”Vrea – cu mâna ISC-ului – să blocheze și ce a mai rămas neblocat în București”

Avocatul Andrei Dinulescu a mai explicat și care sunt motivele pentru care Nicușor Dan dorește să suspende ordinul ministrului Dezvoltării care stabilește competențele ISC.

Potrivit președintelui Art Metropolis, primarul general al Capitalei solicită ISC demararea unor controale administrative, cu toate că există un control judiciar în curs, numai că ISC ”nu poate dubla instanța de judecată”.

Nicușor Dan a dorit să suspende acest ordin al ministrului Dezvoltării, în primul rând, iar apoi să îl suspende, în așa fel încât activitatea Inspectoratului de Stat în Construcții să-i fie pusă la picioare. Primarul general al Capitalei solicită să facă controale și să se exprime cu privire la legalitatea autorizațiilor de construire, certificatelor de urbanism sau Planurilor Urbanistice Zonale care sunt deja în instanță. ISC-ul spune, foarte corect de altfel, de ani de zile, că nu poate dubla instanța de judecată.

Nu poate merge să facă control administrativ dacă există un control judiciar în curs. Dar Nicușor Dan dorește asta. De ce? Pentru că Nicușor Dan vrea – cu mâna ISC-ului – să blocheze și ce a mai rămas neblocat în București.

În acest context, ministrul Dezvoltării a dat un Ordin în care specifică clar – cu privire la Regulamentul de funcționare al ISC-ului – că ISC-ul nu poate să facă așa cum dorește Nicușor Dan. S-ar încălca un principiu foarte important, puterile în stat nu se calcă în picioare una pe alta… Una este puterea judecătorească, alta este puterea executivă. Nu-și pot lua unii altora din atribuții, e un principiu constituțional, al separării puterilor în stat”, a mai declarat avocatul Andrei Dinulescu, președintele Art Metropolis, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York