EXCLUSIV | CAB respinge cererea lui Nicușor Dan de suspendare a unui ordin al ministrului Dezvoltării. Avocatul Andrei Dinulescu: ”Este nu numai o înfrângere judiciară, dar și instituțională! Primarul general dorește ca activitatea ISC-ului să-i fie pusă la picioare!”

EXCLUSIV | CAB respinge cererea lui Nicușor Dan de suspendare a unui ordin al ministrului Dezvoltării. Avocatul Andrei Dinulescu: ”Este nu numai o înfrângere judiciară, dar și instituțională! Primarul general dorește ca activitatea ISC-ului să-i fie pusă la picioare!”
Publicat: 02/11/2022, 16:20
Actualizat: 02/11/2022, 17:04

Nicușor Dan a suferit, miercuri, o nouă înfrângere în instanță. Curtea de Apel București (CAB), Secția a VII-a contencios administrativ și fiscal, a respins cererea formulată de primarul general al Capitalei și de Municipiul București prin primarul general, în contradictoriu cu Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației.

”Mărul discordiei” l-a reprezentat un ordin emis de ministrul Dezvoltării – nr. 310/2022 – pentru ”aprobarea procedurilor de control al statului privind respectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism, autorizaţiilor de construire/desfiinţare şi la avizarea şi aprobarea documentaţiilor de urbanism”.

Judecătorii Curții de Apel București au hotărât să respingă – miercuri, 2 noiembrie 2022  – suspendarea Ordinului nr. 310/2022, cerută de Nicușor Dan, considerând că această cerere este ”neîntemeiată”. Trebuie menționat că partea reclamantă (primarul general al Capitalei și Municipiul București, prin primarul general al Capitalei) are dreptul la recurs în termen de 5 zile de la comunicare.

Din informațiile obținute de Gândul, Nicușor Dan – primarul general al Capitalei – depune eforturi susținute, de mai mult timp, pentru ca Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) să desfășoare controale și să prezinte puncte de vedere referitoare la legalitatea autorizațiilor de construire, certificatelor de urbanism sau Planurilor Urbanistice Zonale care sunt deja în instanță. În scenariu a intrat și Ministerul Dezvoltării, ordinul nr. nr. 310/2022 specificând că ISC-ul nu poate face ceea ce ar dori Nicușor Dan.

Pentru a obține explicații referitoare la această ”luptă” dusă de Nicușor Dan împotriva Ministerului Dezvoltării, dar și a Inspectoratului de Stat în Construcții, Gândul l-a contactat pe avocatul Andrei Dinulescu, președintele Art Metropolis, asociația care a făcut o cerere de intervenție voluntară accesorie în acest dosar, tocmai pentru apărarea ordinului ministrului Dezvoltării nr. 310/2022.

”Dacă ar fi câștigat, ar fi suspendat tot Regulamentul de funcționare al ISC-ului pe București”

Avocatul Andrei Dinulescu – președintele Art Metropolis – a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, că – în eventualitatea în care Nicușor Dan ar avea câștig de cauză, acesta ar suspenda, practic, tot Regulamentul de funcționare al ISC-ului pe București.

Numai că această hotărâre a judecătorilor Curții de Apel confirmă legalitatea actelor administrative emise de Ministerul Dezvoltării, problema fiind chiar la Nicușor Dan.

Art Metropolis a făcut cerere de intervenție în interesul Ministerului Dezvoltării, pentru apărarea Ordinului ministrului Dezvoltării cu nr. 310/2022., care stabilea competențele Inspectoratului de Stat în Construcții. Astfel, Art Metropolis, devenind parte în sprijinul ministerului, a reușit să îl învingă, în instanță, pe Nicușor Dan. Dacă ar fi câștigat, Nicușor Dan ar fi suspendat tot Regulamentul de funcționare al ISC-ului pe București.

Sigur, Nicușor Dan o să facă recurs, dar până una-alta Ordinul ministrului Dezvoltării rămâne în picioare. Este nu numai înfrângere judiciară, ci și instituțională, pentru că Nicușor Dan țipă împotriva ISC-ului și a Ministerului Dezvoltării de luni de zile. Aceasta este o confirmare, din partea instanței, a faptului că ministerul emite acte administrative cu putere normativă perfect legale, iar cel care face ilegalități, în contra Ministerului Dezvoltării și ISC-ului este chiar primarul general al Capitalei”, a declarat președintele Art Metropolis.

”Vrea – cu mâna ISC-ului – să blocheze și ce a mai rămas neblocat în București”

Avocatul Andrei Dinulescu a mai explicat și care sunt motivele pentru care Nicușor Dan dorește să suspende ordinul ministrului Dezvoltării care stabilește competențele ISC.

Potrivit președintelui Art Metropolis, primarul general al Capitalei solicită ISC demararea unor controale administrative, cu toate că există un control judiciar în curs, numai că ISC ”nu poate dubla instanța de judecată”.

Nicușor Dan a dorit să suspende acest ordin al ministrului Dezvoltării, în primul rând, iar apoi să îl suspende, în așa fel încât activitatea Inspectoratului de Stat în Construcții să-i fie pusă la picioare. Primarul general al Capitalei solicită să facă controale și să se exprime cu privire la legalitatea autorizațiilor de construire, certificatelor de urbanism sau Planurilor Urbanistice Zonale care sunt deja în instanță. ISC-ul spune, foarte corect de altfel, de ani de zile, că nu poate dubla instanța de judecată.

Nu poate merge să facă control administrativ dacă există un control judiciar în curs. Dar Nicușor Dan dorește asta. De ce? Pentru că Nicușor Dan vrea – cu mâna ISC-ului – să blocheze și ce a mai rămas neblocat în București.

În acest context, ministrul Dezvoltării a dat un Ordin în care specifică clar – cu privire la Regulamentul de funcționare al ISC-ului – că ISC-ul nu poate să facă așa cum dorește Nicușor Dan. S-ar încălca un principiu foarte important, puterile în stat nu se calcă în picioare una pe alta… Una este puterea judecătorească, alta este puterea executivă. Nu-și pot lua unii altora din atribuții, e un principiu constituțional, al separării puterilor în stat”, a mai declarat avocatul Andrei Dinulescu, președintele Art Metropolis, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alex Ashraf se revoltă după acuzele aduse de Oana Zăvoranu! A rupt tăcerea: 'Eu am...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Momentul în care DJ Lalla a fost găsită moartă pe plajă, surprins de camere video....
Cum face amor, la menopauză, Naomi Watts: Când scapi de...
Andre Bîrleanu şi-ar fi bătut şi violat iubita de 22 de ani. Alte două foste...
La câți KM se schimbă uleiul la diesel, față de motoarele pe benzină?
VIDEO. S-a aflat cauza morții Laurei Roșca, alias DJ Lalla. "În urma autopsiei, așa s-a...
Se dau 1.500 de lei de persoană! Banii intră direct pe card. Cine sunt beneficiarii
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
O prezentatoare din România a început să plângă în direct, în această dimineață. Femeia primise...
Ce au VĂZUT când au DESCHIS mormântul celui mai PUTERNIC ÎMPĂRAT al Chinei?
Marele ACTOR român a MURIT! Doliu naţional: Ne unim în rugăciuni
Decizie istorică luată de Țiriac. Ce va face cu colecția de mașini
Ultimul mesaj al Laurei Roșca (DJ Lalla), înainte să fie găsită fără suflare pe o...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse