UPDATE | Marcel Ciolacu, discuții cu reprezentanții marilor rețele comerciale. „Vrem să menținem puterea de cumpărare a populației”

UPDATE | Marcel Ciolacu, discuții cu reprezentanții marilor rețele comerciale. Vrem să menținem puterea de cumpărare a populației
Publicat: 20/06/2023, 17:51
Actualizat: 20/06/2023, 18:41

Premierul Marcel Ciolacu a avut marți, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar. Din informațiile prezentate după întâlnire, discuțiile au fost axate pe stabilirea unui mecanism funcțional agreat între guvern și mediul privat, pentru reducerea prețului la produse alimentare de bază, respectiv reducerea inflației și creșterea puterii de cumpărare a românilor.

UPDATE – Marcel Ciolacu: „Este momentul ca populația să fie susținută printr-un efort conjugat al statului și al industriei”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, după întâlnirea cu reprezentanții marilor lanțuri comerciale, că scăderea prețurilor la produsele alimentare de bază trebuie realizată printr-un efort conjugat al statului și al industriei.

„Am avut astăzi un dialog extrem de onest și de aplicat cu reprezentanții marilor lanțuri comerciale și am văzut că există o preocupare comună pentru a adopta soluții în vederea scăderii prețurilor la produsele alimentare de bază. Am fost bucuros să văd că am în față parteneri sinceri de discuție care înțeleg că este momentul ca populația să fie susținută printr-un efort conjugat al statului și al industriei.

Știm toți că, astăzi, creșterea prețurilor la alimente reprezintă de departe, principala sursă a inflației. Le-am propus reprezentanților lanțurilor de magazine să construim împreună un mecanism temporar care, prin limitarea atentă a marjelor comerciale pe întreg lanțul, să aibă ca efect prețuri suportabile pentru români.

Măsura vizează câteva categorii alimentare de bază, care trebuie să se regăsească în coșul de cumpărături al oricărui român: pâine, lapte și brânzeturi, carne, ouă, ulei, făină și mălai, legume și fructe proaspete”, a fost mesajul lui Marcel Ciolacu.

Premierul a adăugat că vor urma propuneri concrete din partea retailer-ilor pentru ca populația să găsească în magazine produse românești la prețuri corecte.

„Am apreciat deschiderea la dialog a industriei care urmează să vină rapid cu propuneri concrete. Scopul nostru comun este ca românii să găsească în magazine produse românești la prețuri corecte. În plus, vrem să menținem puterea de cumpărare a populației, iar astfel vom putea susține mult mai eficient consumul intern.

Aceasta este esența acestei guvernări: să ia decizii pentru ca economia națională să lucreze în favoarea românilor!”, a încheiat Marcel Ciolacu.

Știrea inițială

La consultările de la Palatul Victoria au participat și viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, dar și reprezentanți ai Consiliului Concurenței, ANAF, ANSVSA și ANPC.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu și-a propus, prin programul de guvernare, scăderea inflației la 8% până la finalul anului, dar și o creștere economică de 3%. În plus, premierul susține că salariul mediu pe economie va fi de 1.000 de euro până la finalul anului 2024.

„Guvernarea noastră este, în primul rând, pentru oameni”

„Mă bucură deschiderea mediului de afaceri de a agrea, urmare a dialogului nostru, un mecanism viabil, simplu și clar care, alături de măsurile guvernamentale, să ducă la reducerea inflației și la creșterea puterii de cumpărare a românilor.

Guvernarea noastră este, în primul rând, pentru oameni, iar angajamentul ferm asumat este reducerea la o singură cifra a inflației, până la sfârșitul anului. Am convingerea că putem reuși acest lucru în parteneriat cu mediul de business”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a menționat că la următoarea rectificare bugetară vor fi susținute în continuare investițiile. De asemenea, a punctat că vor fi aplicate în continuare măsurile de susținere economică, precum și soluțiile de sprijin din sectorul energetic.

„Dialogul cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar va continua pentru stabilirea în comun a măsurilor convenite pentru reducerea inflației și creșterea puterii de cumpărare, precum și a modului de aplicare, urmând ca până joi dimineața să fie agreate detalii concrete”, se mai arată în comunicatul transmis.

„Trebuie să convenim un efort comun, astfel încât românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei”

Reamintim că Marcel Ciolacu a afirmat joi, 15 iunie 2023, în cadrul primei şedinţe a noului Guvern, că „urgenţa maximă” este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază.

„Urgenţa maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanţul, până la raft. Efectul aplicării acestei măsuri este scăderea preţurilor la câteva alimente vitale în orice gospodărie. Vreau să discutăm despre această schemă cu marele lanţuri de magazine, cu producătorii, cât şi cu distribuitorii.

Trebuie să convenim un efort comun, astfel încât românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei. Este un gest obligatoriu faţă de toţi oamenii care au suportat efectele unei inflaţii înalte în ultimul an. Acum este important să ducem inflaţia la o singură cifră cât putem de repede, dar la fel de important este să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”, a declarat Marcel Ciolacu.

Produse pentru care ar urma să fie plafonat adaosul comercial:

  • pâine
  • lapte
  • carne
  • ulei
  • ouă
  • făină
  • fructe
  • legume

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu, primele declarații după ce a fost votat în Parlament. „O să încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor”

LIVE UPDATE | Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului

Marcel Ciolacu, întâlniri „cu greutate” la început de săptămână. Noul premier îi primește la Palatul Victoria pe Mugur Isărescu și pe șefii OMV

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
S-a dat ordin pentru TOATĂ ROMÂNIA. Noile reguli de transport sunt deja în vigoare
ANAF nu poate să vândă terenurile Elenei Udrea. La ce preț au ajuns bunurile
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!