Marcel Ciolacu, reacție după ce Codin Maticiuc s-a plâns că nu își poate recupera TVA-ul plătit pentru renovarea spitalelor de stat: „Trebuie să schimbăm lucrurile, astfel încât normalitatea să nu mai fie o minune”

Marcel Ciolacu, reacție după ce Codin Maticiuc s-a plâns că nu își poate recupera TVA-ul plătit pentru renovarea spitalelor de stat: „Trebuie să schimbăm lucrurile, astfel încât normalitatea să nu mai fie o minune”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 04/05/2022, 09:35

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat pe Facebook după ce Codin Maticiuc s-a plâns pe Facebook de faptul că nu își poate recupera TVA-ul pentru achizițiile pe care le face pentru renovarea spitalelor.

Ciolacu promite, prin intermediul postării de pe Facebook, că va depune eforturi pentru a schimba situația actuală în ceea ce privește rambursarea TVA.

„Trebuie să schimbăm lucrurile, astfel încât normalitatea să nu mai fie o minune. Toți cei care dăruiesc din timpul și banii lor pentru a face bine celor din jur trebuie sprijiniți. Și asta vom face!”, spune Marcel Ciolacu.

Codin Maticiuc: Un dezvoltator imobiliar poate recupera TVA, o fundație nu poate

Reacția lui Ciolacu vine după ce Codin Maticiuc a postat, tot pe Facebook, că nu are posibilitatea de a recupera TVA pentru achiziția de materiale necesare pentru renovarea spitalelor, acțiune în care acesta este implicat.

„Trăiesc o minune de ceva timp, abia acum pot să vă vorbesc despre ea. Trăim într-o țară nebună cu legi tâmpite, asta cred ca știați deja. Eu prin Fundatia Metropolis și inițiativa #spitalepublicedinbaniprivati renovez spitale. Ne-am pus amprenta renovând sau utilând nu mai puțin de șapte spitale din țara asta.

Ce nu știu dacă știți este că eu toate aceste materiale la cumpăr cu un TVA pe care nu-l pot recupera. Cum, cum? Ei bine, DA, un dezvoltator imobiliar poate recupera TVA-ul, o fundație nu. Eu primesc cererea de la un spital de stat, tot de la ei primesc tema de proiectare, eu renovez și construiesc băi prin saloane conform cu cerințele lor, conducerea spitalului recepționează lucrarea care trece (cum e și normal) în proprietatea statului. Buuun. Ei bine eu pentru PRIVILEGIUL de a ajuta statului eu trebuie sa plătesc TVA și nu-l pot recupera. Probabil ministerul finanțelor e gelos pe ministerul sănătății ca doar el primește ajutorul nostru”, a scris Codin Maticiuc.

Maticiuc mai spune că a discutat cu Marcel Ciolacu, dar și cu deputatul Alfred Simonis, care i-au promis că vor schimba legea referitoare la rambursarea TVA.

„A doua zi m-a sunat Dan Andronic și mi-a spus că Marcel Ciolacu îi cere numărul meu. La distanță de cinci minute m-a sunat șeful PSD și mi-a spus că m-a auzit vorbind și că i se pare și lui ceva în neregulă:
-Adică voi construiți și reparați spitale, veniți în ajutorul statului cu fonduri private într-un domeniu în care noi suntem atât de deficitari și statul vă taxează?

-Cam, așa ceva, domnule Ciolacu.

– Am înțeles, nu e în regulă, o să te sune Fredy.

. M-am bucurat deși nu știam cine este acest Fredy. Două zile mai târziu ma întâlneam cu Fredy, adică Alfred Simonis, deputat de Timiș. Cu o figura extrem de serioasă, îmbrăcat la costum, eu boschetar cum ma știți. În cincisprezece minute înțelesese problema și îi dădea dreptate șefului său.

– Da, mi-e clar. O să scriu o propunere de lege și n-are cum să nu treacă. Putem sa dăm și o ordonanță de urgenta că ne pricepem la d’astea.

A râs. Am râs și eu. Recunosc că sunt un fan al autoironiei și băiatului din fața mea nu îi lipsea această calitate.

Au trecut câteva săptămâni, timp în care nu m-am mai gândit la asta. Nu cred în politicieni în general, vorbisem și cu doamnele de la Dăruiește Viață care in construcția spitalului au plătit TVA de le-a ieșit pe nas. Și ele și alții m-au asigurat: «N-o să se întâmple».

Iată că ceea ce toată lumea, inclusiv eu, consideram imposibil a venit în a treia zi de Paști. Fredy a depus propunerea legislativa în Parlament. O minune. Una după care strig de câțiva ani, una pe care astăzi mi-o susțin niște oameni pe care nu ii cunosc și nici măcar nu i-am votat. Nu știu dacă o să treacă această lege dar eu le mulțumesc acestor oameni și pentru încercarea de a aduce puțină normalitate”, mai scrie Maticiuc.