Marea Britanie vrea să impună noi măsuri restrictive pentru a încetini varianta Omicron

Marea Britanie vrea să impună noi măsuri restrictive pentru a încetini varianta Omicron
Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 13/12/2021, 18:38

Marea Britanie a anunțat noi măsuri de restricție pentru a încerca să încetinească răspândirea variantei Omicron, iar un înalt oficial din domeniul sănătății a declarat că există o „șansă rezonabilă” ca vaccinurile să fie mai puțin eficiente împotriva acestuia.

Premierul Boris Johnson a declarat că toți cei care sosesc în țară vor trebui să facă un test și că este timpul să se intensifice vaccinurile de rapel.

„Vom cere tuturor celor care intră în Marea Britanie să facă un test PCR până la sfârșitul celei de-a doua zile de la sosire și să se autoizoleze până când vor avea un rezultat negativ”, a declarat Johnson într-o conferință de presă.

El a precizat că cei care au intrat în contact cu persoane care au fost testate pozitiv la un caz suspect de Omicron vor trebui să se autoizoleze timp de zece zile și că guvernul va înăspri regulile privind purtarea acoperirii feței. Programul de oferire a vaccinurilor de rapel va fi, de asemenea, intensificat, a adăugat el.

Vorbind alături de Johnson, medicul șef al Angliei, Chris Whitty, a declarat că există o șansă rezonabilă ca varianta nou identificată să fie mai puțin ușor de combătut cu vaccinuri.

„Există o șansă rezonabilă ca, cel puțin, să existe un anumit grad de scăpare a vaccinului cu această variantă”, a declarat Whitty.

”Ne confruntăm cu un val masiv de (cazuri de infectare cu varianta) Omicron şi aceste măsuri din ‘Planul B’ sunt vitale pentru a câştiga timp astfel încât să administrăm cât mai multe doze booster” de vaccin anti-COVID-19, a explicat purtătorul de cuvânt al şefului executivului britanic. Guvernul de la Londra mizează pe a treia doză de vaccin pentru a combate această nouă variantă foarte contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2.

”Ceea ce am aflat despre această nouă variantă, Omicron, în ultima săptămână este că, înainte de toate, se răspândeşte într-un ritm fenomenal”, a declarat ministrul britanic al sănătăţii, Savid Javid.

Cel puțin o persoană din Marea Britanie a murit după infectarea cu varianta Omicron, a spus, luni, premierul Boris Johnson.

Până în prezent fiind confirmate în această ţară 3.137 de infectări cu această variantă, număr foarte probabil mult sub cel real. Potrivit ministrului Savid Javid, circa 40% din noile cazuri de COVID-19 în capitala Londra sunt cu varianta Omicron.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase