Marius Balo, românul arestat timp de opt ani în China, a revenit acasă. „Am visat doar la acest moment”

Marius Balo, românul arestat timp de opt ani în China, a revenit acasă. „Am visat doar la acest moment”
Sursa foto: Cluj24.ro
Publicat: 25/04/2022, 13:57

Marius Balo, profesorul din Cluj care a stat în ultimii opt ani în închisoare în China, a ajuns, în sfârșit, acasă.

El a aterizat la Cluj în noaptea de duminică spre luni, aproape de miezul nopții, informează Adevărul.

Acesta fusese eliberat acum aproximativ o lună din penitenciarul din Shanghai în care era încarcerat, dar nu s-a mai putut întoarce în România, ca urmare a lockdown-ului impus în cel mai mare oraș din China, din cauza COVID-19.

În tot acest timp, Balo spune că și-a luat de patru ori bilete de avion, dar de fiecare dată zborurile au fost anulate.

„Mi s-a confirmat azi dimineaţă noul bilet cumpărat de miercuri. Am făcut două teste COVID la două clinici diferite, mi-am configurat două aplicatii (WeChat & AliPay) care afişează starea de sănatate şi rezultatele acestor teste, iar apoi am făcut o rezervare pentru un taximetru special, acreditat de autorităţi, care să mă aducă la aeroport. Autostrăzile sunt libere, drumurile sunt pustii, singurii pietoni pe străzi sunt pisicile. E lumea lor!”, a spus Balo.

„Am visat doar la acest moment”, spune profesorul despre reîntoarceraea în țară. El spune că îi mulțumește lui Dumnezeu că a reușit să revină.

„Îi mulţumesc lui Dumnezeu, am ajuns chiar de Paşte acasă. Sunt foarte obosit, nu am mai dormit de trei zile şi sunt foarte emoţionat. Am mai spus-o, e cea mai fericită zi din viaţa mea, cu siguranţă.”, a declarat profesorul român la întoarcerea acasă.

Marius Balo, despre condițiile din închisorile chineze: „De două ori pe lună eram scos din cușcă și dus în alta”

Acesta a vorbit și despre condițiile grele din închisorile comuniste din China, descriind condiții inumane. Balo spune că a îndurat cu greu condițiile de acolo.

„De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este că, odată ajuns în faţă judecătorului, să îi implor milă cu lacrimi în ochi”, a povestit el.

Marius Balo a fost apoi transferat într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai, unde, povestește el, a fost pus să presteze muncă forțată timp de cel puțin 12 ore pe zi.

Clujeanul Marius Balo s-a stabilit în China în 2010 și a lucrat ca expert străin și ca profesor de engleză, după cum a mărturisit, în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang Beijing.

Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing. În 2014, pe 28 martie, profesorul a fost arestat pentru un prejudiciu de 350.000 de dolari.

În 2016, a fost condamnat la 8 ani de închisoare, după ce a recunoscut fapta, și a fost închis într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai.

Citește și Marius Balo, profesorul clujean, își va ispăși întreaga pedeapsă în închisoarea comunistă din China