Marius Balo, profesorul clujean, își va ispăși întreaga pedeapsă în închisoarea comunistă din China

Marius Balo, profesorul clujean, își va ispăși întreaga pedeapsă în închisoarea comunistă din China
Publicat: 19/09/2021, 14:54
Actualizat: 19/09/2021, 14:55

Profesorul clujean Marius Balo, întemnițat de aproximativ 7 ani într-un penitenciar din China, va fi eliberat doar la executarea integrală a pedepsei, adică în data de 27 martie 2022.

În mod normal, dacă autoritățile din România și-ar fi îndeplinit atribuțiile, Marius Balo ar fi fost la acest moment cel mai probabil liber beneficiind de eliberare condiționată, a transmis societatea de avocatură Iordăchescu și Asociații.

Societatea Civilă de Avocați “Iordăchescu & Asociații”, care reprezintă prin echipa de avocați Eugen Iordăchescu și Ioana Bonda cazul profesorului român Marius Balo, a trimis în ianuarie (a.c.), o cerere către Președintele României Klaus Iohannis pentru implicarea activă în procedurile de preluare din Republica Populară Chineză a cetățeanului român Marius Balo. Această cerere a venit în urma conferinței de presă din data de 29.11.2020, în care Președintele Klaus Iohannis afirma cu privire la situația cetățeanului român Marius Balo: „eu cred că se poate face ceva, mă documentez și o să vă spun părerea mea!”. Din păcate, până în prezent, nu s-a făcut nimic cu privire la cazul lui Marius Balo.

Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj – Secția penală și de minori, a recunoscut hotărârea de condamnare pronunțată de instanța chineză și a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, autoritățile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia.

„La data de 09.01.2020, ni s-a comunicat faptul că Ministerul Justiției al Republicii Populare Chineze și-a dat acordul la transferarea domnului Balo Marius, fiind îndeplinite toate condițiile pentru a se trece la etapa următoare, respectiv demersurile de preluare din China de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.” afirmă Ioana Bonda, Avocat Iordăchescu & Asociații.

În 15 ianuarie 2020, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională- Biroul Național Interpol, ca urmare a solicitării societății de avocatură „Iordăchescu și Asociații” din data de 13.01.2020, a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea cetățeanului român Marius Balo au fost inițiate, data transferării efective în țară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.

„Autoritățile române nu au întreprins niciun demers în vederea aducerii în România a cetățeanului Marius Balo”

„Din luna ianuarie 2020 și până în luna septembrie 2021 autoritățile române nu au întreprins niciun demers în vederea aducerii în România a cetățeanului român Marius Balo!” afirmă Av. Eugen Iordăchescu.

Societatea de avocatură SCA „Iordăchescu și Asociații” a revenit cu adrese pe parcursul anilor 2020/2021 la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională în vederea urgentării demersurilor de preluare a cetățeanului român Marius Balo din Republica Populară Chineză. La aceste solicitări s-a dat de fiecare dată același răspuns din partea Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, în sensul că, nu a intervenit nicio modificare privind măsurile restrictive impuse de autoritățile chineze. Prin urmare transferul persoanei în cauză nu a putut fi realizat până în prezent (adresa din data de 06.08.2021).

„Este de neconceput ca din data de 01.10.2019 de când Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare și a dispus transferarea cetățeanului român Marius Balo în România în vederea executării restului de pedeapsă, statul să nu se implice în mod activ în această chestiune, adoptând o poziție pasivă și așteptând ca într-un final Balo Marius să-și execute întreaga pedeapsă în Republica Populară Chineză. Nu e acceptabil ca România să se manifeste astfel.” încheie Av. Eugen Iordăchescu.

8 septembrie 2019

La data de 8 septembrie 2019, Marius Balo spunea că nu vrea să se eschiveze de partea sa de vină, aceea de a fi avut încredere în cetățenii chinezi care l-au convins că participarea în afacerea lor era perfect legală, legitimă și de dorit.

„Am fost lacom, pe lângă faptul că am fost un prost. (…) Doresc pe această cale să aduc un prinos omagiu și recunoștință în primul rând bunului Dumnezeu pentru că m-a ocrotit și m-a întărit în toți acești ani, așa încât teroarea acestui sistem aservit răului și urâțenia acestui loc înfiorător nu au fost în stare să îmi sfâșie sufletul. (,,,) Paradoxal, puterea sufletească a sporit. Doresc, de asemenea, să mulțumesc tuturor oficialilor din aparatul central care s-au interesat de soarta mea, Excelenței Sale, domnul ambasador din Republica Populară Chineză, ÎPS Mitropolitului Andrei, Mitropolitul Clujului, familiei mele dragi, prietenilor mei, presei, avocaților și tuturor. Doresc să îi asigur pe toți de rugăciunile mele zilnice către bunul Dumnezeu, pentru dânșii și pentru toți cei dragi lor”, spunea Marius Balo.

Marius Balo a vorbit despre chinurile la care sunt supuși deținuții din închisorile comuniste chineze

Profesorul clujean povestea chinurile la care sunt supuși cei care își ispășesc pedeapsa în închisorile comuniste chineze și cum întreaga dezvoltare se bazează pe munca silnică depusă de persoanele condamnate.

„Din cunoștințele mele, Codul Penal al fiecărei țări din lume prevede ca un condamnat care a ispășit două treimi din pedeapsă să devină eligibili pentru a fi eliberați. Fiecare țară din lume, cu excepția Chinei, unde se face tot posibilul ca pedepsele uriașe să fie ispășite în totalitate pentru ca ritmul infernal de muncă silnică la care sunt supuși întemnițații, 7 zile din 7, minim 12 ore pe zi, să fie menținut cu rigurozitate.

Trendul uriaș de creștere economică a Chinei este menținut prin eforturile supraomenești a milioane și milioane de întemnițați, dezindividualizați, dezbrăcați de orice drept, sclavii roboți trudesc zi-lumină în întunericul închisorilor comuniste (…) De-a dreptul înspăimântător este faptul că în cazul anumitor infracțiuni nu ești automat eliberat la sfârșitul pedepsei și cu câteva zile înainte de expirarea termenului de încarcerare ești dus din nou în fața judecătorului care, la recomandarea procurorilor trebuie să decidă dacă mai ai nevoie de timp să te reformezi.

Bineînțeles că decizia este arbitrară, însă judecătorul are libertatea de a-ți oferi ani suplimentari de pedeapsă, maximul admis fiind egalul pedepsei inițiale dintr-o simplă lovitură de ciocan judecătorul poate oferi încă un maxim unei persoane, iar legea îi permite să facă acest lucru de trei ori la rând”, mai spune Balo.

15 noiembrie 2020

La data de 15 noiembrie 2020, Marius Balo a decis să intre în greva foamei.

”În ultima conversație telefonică avută cu Marius, la începutul acestei luni, mi-a comunicat că recurge la această metodă extremă de protest, datorită nepăsării și ignoranței autorităților române față de cauza sa”, spunea Ioan Felecan. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spunea că profesorul român a avut un „ghinion teribil”, deoarece procedurile pentru transferul lui în ţară erau efectuate, însă frontierele din ţara asiatică s-au închis din cauza pandemiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Ninge pe Transalpina! Apel al drumarilor către şoferi: Nu vă deplasaţi în zonele montane dacă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ