Marius Balo, românul întemnițat 8 ani în China, audiat în Parlamentul Britanic: ”Am relatat povestea propriei mele suferințe” (FOTO)

Marius Balo, românul întemnițat 8 ani în China, audiat în Parlamentul Britanic: ”Am relatat povestea propriei mele suferințe” (FOTO)
Publicat: 09/07/2023, 11:46
Actualizat: 09/07/2023, 11:51

La sfârșitul lunii martie s-a împlinit un an de când Marius Balo a fost eliberat din penitenciarul din Shanghai, iar atunci s-a gândit să devină un ”pelerin” la întoarcerea în țară și să parcurgă, pe jos, exact 2.922 de kilometri, numărul zilelor în care a stat după gratii.

Profesorul și teologul clujean Marius Balo a fost încarcerat 8 ani în China, fiind acuzat de ”fraudă contractuală”. (alte detalii AICI)

A fost eliberat la sfârșitul lunii martie a anului 2022, iar eliberarea din penitenciar a fost ”cea mai frumoasă zi” din viața sa, mărturisește Marius Balo, iar revenirea în România s-a petrecut chiar în ziua de Paște.

Marius Balo a fost invitat să participe, începând cu data de 25 iunie 2023, la o serie de evenimente care au avut loc la Londra, în Parlamentul Britanic, considerând că o astfel de experiență are o însemnătate deosebită în lupta pentru drepturile omului care sunt încălcate în state totalitare.

Marius Balo (centru, cu mâinile ridicate), audiat în Comisia pentru Drepturile Omului a Partidului Conservator (CPHRC)

”Mărturia fiecăruia dintre noi vizavi de experiența teribilă de care am avut parte în temnițele chinezești”

Săptămâna a debutat cu o audiere în fața Comisiei pentru Drepturile Omului a Partidului Conservator (CPHRC), luni după-amiază, 25 iunie, începând cu ora 15.

Am participat la această audiere împreună cu Peter Humphrey, jurnalist britanic și împreună-pătimitor în închisorile comuniste din China și cu Benedict Rogers, președintele executiv al organizației Hong Kong Watch (HKW).

Prima parte a acestei audieri a consemnat mărturia fiecăruia dintre noi vizavi de experiența teribilă de care am avut parte în temnițele chinezești, iar în partea a doua membrii Comisiei, prezidată de parlamentarul conservator Tim Loughton, ne-au adresat întrebări. Programată inițial să dureze o oră, în momentul în care ne-am apropiat de 90 de minute președintele comisiei a consemnat: «Ar fi trebuit să rezervăm o întreagă după-amiază pentru asta!»

Marți dimineața am participat la o conferință la sediul Societății Henry Jackson (HJS), o puternică organizație internațională non-guvernamentală care derulează programe în sfera a trei domenii: democrație, drepturile omului și securitate. În ultimul an mi-am spus de mai multe ori povestea, însă de fiecare dată în limba română. Aceasta a fost prima oportunitate pe care am avut-o de a mă exprima în limba engleză și de a avea astfel acces la o audiență globală”, povestește Marius Balo.

Marius Balo (primul din dreapta), la o conferință la sediul Societății Henry Jackson (HJS)

Întâlnire cu Bill Browder, cel mai cunoscut activist politic din Marea Britanie

Au urmat întâlniri bilaterale cu un număr de parlamentari, cu oficiali ai Cabinetului, ai Ministerului de Externe (Foreign Office), cu jurnaliști și cu reprezentanți ai societății civile.

Cele mai reprezentative au fost întâlnirile cu Sir Iain Duncan Smith (parlamentar și fost lider al Partidului Conservator) și cu Dna Nusrat Ghani, Ministru de Stat pentru Industrie în Cabinetul Rishi Sunak.

Am avut de asemenea plăcerea să îl cunosc și să am un schimb de idei, în mai multe rânduri, cu Luke de Pulford, directorul executiv al IPAC (Alianța Inter-Parlamentară privind China), organizație cu sediul central la Londra.

Întâlnirea care a închis o săptămână cu adevărat extraordinară a avut loc vineri în compania lui Bill Browder, inițiatorul Legii Magnitsky (Magnitsky Act) și cel mai cunoscut activist politic din Marea Britanie”, mai spune Marius Balo.

Marius Balo (dreapta), întâlnire cu Bill Browder, cel mai cunoscut activist politic din Marea Britanie

Legea Magnitsky (Magnitsky Act): ”Pedepsirea celor care încalcă drepturile omului în Rusia”

La mijlocul anilor 90, Bill duce în Rusia unul dintre cel mai profitabil fonduri de investiții din lume, Hermitage Capital Management. Își crează strategia de investiții în jurul drepturilor deținătorilor de acțiuni. Se ia la trântă cu Gazprom și cu alți giganți ai energiei din Rusia.

  • În 2005 este deportat în Marea Britanie și declarat o amenințare la adresa securității naționale a Rusiei.
  • Avocatul lui, Serghei Magnitsky, este arestat și la scurt timp moare în temniță.

După moartea lui Magnitsky, Bill Browder cere Congresului american să voteze Legea Magnitsky (Magnitsky Act) prin care să poată fi pedepsiți toți cei care sunt dovediți că încalcă drepturile omului în Rusia. Legea este votată și, în anul 2012, președintele Barack Obama o promulgă.

I-am relatat lui Bill, într-o discuție de mai bine de o oră pe care am avut-o cu el, povestea propriei mele suferințe la mâna unui alt stat totalitar, China. Cunoștea foarte bine realitatea de acolo și m-a încurajat să continui să spun povestea nedreptății prin care am trecut, deoarece acesta este singurul mod prin care putem opri răspândirea răului. Mi-a promis ajutorul și susținerea lui.

În Parlamentul Britanic există un interes real de a afla detalii despre experiența teribilă prin care am trecut timp de opt ani în temnițele comuniste din China, același interes există și în Parlamentul European, unde am fost invitat luna trecută.

Fac un apel, așadar, către distinșii membri ai comisiilor din Parlamentul României pentru a se informa cu celeritate, din toate sursele disponibile, cu privire la situația drepturilor omului din statele totalitare (în special cel din China) și modul în care acestea folosesc munca forțată pentru a aduce pe piața românească produse ieftine însă pătate cu sângele și sudoarea a milioane și milioane de întemnițați”, încheie Marius Balo.


Citește și: 

EXCLUSIV | Pacienți de la Bălăceanca, torționari la ”azilele groazei”: ”Avea mână liberă să bată alți pacienți, tuturor le era frică de el”

EXCLUSIV | Patronul de la ”azilele groazei” cheltuia banii bătrânilor pe droguri, prostituate și lăutari. DIICOT: ”25.000 lei într-o noapte!” (VIDEO)

EXCLUSIV | Meniul zilei în ”azilele groazei”: ”Ciorbă de fasole fără fasole, pâine cu margarină, ceai diluat, parizer!”. Între mese, trei biscuiți

EXCLUSIV | Ororile din ”azilele groazei”: ”O femeie care nu se putea hrăni singură nu primea mâncare și apă”. Amenințarea cu ”izolatorul” din subsol

EXCLUSIV | În ”azilele groazei”, pacienții erau ținuți nespălați cu zilele: ”Hai că arunc o cană de apă pe ei, am luat mirosul de transpirație!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este polițistul local care nu l-a lăsat pe Nicușor Dan să intre pe șantierul...
Am aflat de ce și-a ucis bărbatul din Brașov soția. Noi detalii despre crima care...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Cine e controversatul milionar Marțian, afaceristul care își caută cu disperare copiii dispăruți. Motivul pentru...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Profesoară de matematică arestată după ce s-a aflat că are o relație cu un elev....
Iran vs. Israel, bătălia în avioane militare. Ce aeronavă câștigă confruntarea
Cei 3 copii pierduți de bonă sunt ai unui milionar cunoscut în România. Povestea lor...
Ingredientul din produsul cumpărat des de români, care îi poate lăsa pe șoferi fără permisul...
Cât a ajuns să coste bancnota de 20 de lei. Românii o vând pe bani...
"Dau să fac un pas, vine tipul spre mine..." Valentin, bărbatul atacat cu ciocanul în...
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret! Artista a dezvăluit unde și...
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
Trepte la cutia de viteze manuală: La ce viteză trebuie să treci într-o treaptă superioară
Comisia Europeană suspendă o parte din a treia plată din PNRR. Guvernul României nu a...
VIDEO extraordinar! Momentul în care SpaceX „prinde” boosterul Starship
UE a impus restricții. Ursula a tăiat acest drept. România, obligată sa respecte legea
Fostă vedetă PRO TV, condamnată. Cât va sta după gratii
Când începe sezonul 14 Chefi la Cuțite. Premiera este mai aproape decât te aștepti
Știrea momentului în România! E GRATIS!
Laurențiu Reghecampf obișnuia să se împrumute la mama Anamariei Prodan? Ce a declarat impresara: „Mama...
Cum a fost surprins David Popovici în miezul zilei într-un parc din București: “De ce...
BANCUL ZILEI. BUBULINA nemulțumită: – Mulţi dintre cei pe care i-am refuzat când m-am căsătorit...
Unul dintre cele mai vechi animale ale Pământului, descoperit în pustietățile Australiei