Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre majorarea pensiilor şi voucherele de iarnă: Nu cresc în același procent pentru toată lumea

Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre majorarea pensiilor şi voucherele de iarnă: Nu cresc în același procent pentru toată lumea
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 04/11/2022, 18:59

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, ajutoare pentru pensionari – majorarea pensiilor și, posibil, vouchere, spunând că bătrânii trebuie sprijiniţi în iarnă. Ulterior, ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat despre ce este vorba mai exact.

Este vorba despre niște ajutoare pe această perioadă de iarnă, pentru românii cu venituri mici.

„Așa cum am procedat și la primul pachet social implementat de acest guvern, şi cum am procedat pe tot parcursul acestui an, avem în primul rând în vedere majorarea tuturor pensiilor de la 1 ianuarie 2023, după care avem câteva scenarii la care lucrăm, pentru a sprijini populația, pentru plafonarea prețurilor pentru toți, discutăm de energie, dar și măsuri sociale pentru categoriile vulnerabile.

Se va regăsi în propunerea de buget pe anul 2023, în primul rând, procentul de majorare a pensiilor, după care vom discuta despre măsurile pe care suntem obligați, trebuie să le luăm.

Sunt extrem de necesare pentru a sprijini în primul rând categoriile vulnerabile”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, vineri, la Antena 3 CNN.

Anunțul privind voucherele pentru ianră a fost făcut anterior de premierul Nicolae Ciucă.

„Pensionarii vor fi ajutați, așa cum au fost ajutați de când am preluat guvernare, cu tot ceea ce putem, pentru că au nevoie de ajutor și trebuie să îi ajutăm. Nu putem să discutăm despre sume.

Este posibil să primească și ne-am angajat să majorăm pensiile. De asemenea, în funcție de banii de la buget, vom acorda și acele vouchere, astfel încât să-i sprijinim să treacă prin iarnă”, a anunţat şeful Executivului.

Variantele de pe masa coaliţiei

Varianta 1

– Majorare 10% la pensii

Impact: 11 mld. lei

– Ajutor diferit în funcţie de venit, pentru ca pensia minimă plus ajutorul să nu depăşească 2.200 de lei

Varianta 2

– Majorare 10% la pensii

Impact: 11 mld. lei

– Ajutor – 700 – 1.000 lei, pentru pensia sub 1.500 lei sau 2.000 lei/ lună

Varianta 3

– Majorare 15% la pensii

Impact: 16,5 mld. lei

– Fără ajutor one off

Budăi: E obligatoriu în această perioadă grea să acordăm măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile

Marius Budăi a mai explicat că este nevoie de un sprijin suplimentar pentru categoriile vulnerabile care să se adauge la propunerea de majorare cu cel puțin 10% a tuturor pensiilor bazate pe contributivitate,

„Dacă vorbim despre solidaritate socială, atunci discutăm despre o majorare a tuturor pensiilor, bineînțeles, cu un procent care va fi și v-am spus, se va regăsi imediat în propunerea de buget. Noi, PSD, am spus cel puțin 10%.

După care avem nevoie și de un sprijin suplimentar pentru categoriile vulnerabile. Asta practic înseamnă solidaritate socială, să sprijini categoriile vulnerabile, mai ales în momente de criză.

Dacă plecăm de la acest principiu, eu cred că ceea ce a prezentat președintele Marcel Ciolacu, și anume o creștere a tuturor pensiilor bazată pe contributivitate, cu creșterea valorii punctului de pensie pentru toate pensiile bazate pe contributivitate și în interiorul unei anvelope bugetare pe care o vom avea la dispoziție să găsim, pentru că e practic obligatoriu în această perioadă grea, și măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile.

Eu personal aș merge pe varianta aceasta, o variantă de majorare cu cel puțin 10% a tuturor pensiilor bazate pe contributivitate, dar și sprijin pentru categoriile vulnerabile. Toate exemplele de sprijin de mai sus au fost deja implementate de acest guvern.

Prima dată am venit cu acea variantă până în 2.200, am avut și variantă fixă, vom decide în coaliție și vom anunța. Cert este că avem în calcul și avem în atenție astfel de măsuri pe care să le implementăm în această iarnă”, a continuat Marius Budăi.

Întrebat dacă voucherele de iarnă la care făcea referire premierul Nicolae Ciucă sunt cele pentru facturi sau cele pentru mâncare, Budăi nu a răspuns foarte clar.

„Eu cred că sunt combinate, pentru că putem discuta de acel sprijin pe care implementăm până în luna decembrie și studiem posibilitatea de a prelungi și să vedem până la ce de tip să prelungim și în anul 2023, dar studiem împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și anumite vouchere, să vedem dacă le putem deconta din fonduri europene pentru a sprijini plata facturilor în energie. Însă măsurile trebuie să fie implementate în așa fel și anunțate mai ales”, a precizat şeful de la Muncă.

Marius Budăi a pomenit şi de cei 1,4 milioane de români cu câștiguri între 2000 și 3000 de lei, o categorie „uitată” de Guvern.

„Vă aduc aminte că de la 1 ianuarie 2022, toţi au beneficiat de o majorare a pensiilor cu 10%, iar de la 1 ianuarie 2023, toți vor beneficia de o majorare a pensiilor cu cel puțin 10%.

Când vorbim de salarii, vă reamintesc faptul că la mijlocul acestui an am pus la dispoziția mediului de afaceri acei 200 de lei posibilitate de majorare a salariului minim, fără să fie taxat de stat.

Deci statul a venit și el cu un sprijin, nu taxează cei 200 de lei. De la 1 ianuarie 2023, avem deja în dezbatere, în dialog social cu partenerii sociali, propunerea PSD de majorare a salariului minim până la 3.000 de lei”, a mai spus Budăi.

„Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A găsit o cameră ascunsă în casa străbunicii. Ireal ce a descoperit înăuntru
FOTO. Imaginile momentului cu Mădălina Ghenea! Ce a făcut în loja iubitului bulgar, alături de...
VIDEO „S-a dus la fund”. O blindată Piranha a Armatei Române s-a scufundat în Dunăre...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Un şofer a încercat să fenteze coloana la graniţa cu Bulgaria. "Ia-o înapoi! Crezi că...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Noul VOLKSWAGEN s-a dat da PÂINEA CALDĂ. Sold out în doar opt minute
VIDEO |Moarte tragică pentru un pilot român. Bărbatul s-a prăbușit cu planorul duminică seara
„Este ca un vierme de care nu scapi niciodată” Boala cu care Adrian Despot se...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
Baraj imens pe râul Nipro, lângă Herson, aruncat în aer. Rusia şi Ucraina se acuză...
Primele declarații ale lui Șerban Copoț și ale magicianului Robert Tudor, după bătaia de la...
Supa MINUNE care PREVINE DIABETUL! INGREDIENTUL vedetă este chiar...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
SUA au recuperat „OZN-uri intacte și parțial intacte”. Dezvăluirile unui ofițer de informații. Adevărul iese...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce se întâmplă cu familia Vulpiței și a lui Viorel Stegaru. Zvonurile care circulă prin...