Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre majorarea pensiilor şi voucherele de iarnă: Nu cresc în același procent pentru toată lumea

Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre majorarea pensiilor şi voucherele de iarnă: Nu cresc în același procent pentru toată lumea
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 04/11/2022, 18:59

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, ajutoare pentru pensionari – majorarea pensiilor și, posibil, vouchere, spunând că bătrânii trebuie sprijiniţi în iarnă. Ulterior, ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat despre ce este vorba mai exact.

Este vorba despre niște ajutoare pe această perioadă de iarnă, pentru românii cu venituri mici.

„Așa cum am procedat și la primul pachet social implementat de acest guvern, şi cum am procedat pe tot parcursul acestui an, avem în primul rând în vedere majorarea tuturor pensiilor de la 1 ianuarie 2023, după care avem câteva scenarii la care lucrăm, pentru a sprijini populația, pentru plafonarea prețurilor pentru toți, discutăm de energie, dar și măsuri sociale pentru categoriile vulnerabile.

Se va regăsi în propunerea de buget pe anul 2023, în primul rând, procentul de majorare a pensiilor, după care vom discuta despre măsurile pe care suntem obligați, trebuie să le luăm.

Sunt extrem de necesare pentru a sprijini în primul rând categoriile vulnerabile”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, vineri, la Antena 3 CNN.

Anunțul privind voucherele pentru ianră a fost făcut anterior de premierul Nicolae Ciucă.

„Pensionarii vor fi ajutați, așa cum au fost ajutați de când am preluat guvernare, cu tot ceea ce putem, pentru că au nevoie de ajutor și trebuie să îi ajutăm. Nu putem să discutăm despre sume.

Este posibil să primească și ne-am angajat să majorăm pensiile. De asemenea, în funcție de banii de la buget, vom acorda și acele vouchere, astfel încât să-i sprijinim să treacă prin iarnă”, a anunţat şeful Executivului.

Variantele de pe masa coaliţiei

Varianta 1

– Majorare 10% la pensii

Impact: 11 mld. lei

– Ajutor diferit în funcţie de venit, pentru ca pensia minimă plus ajutorul să nu depăşească 2.200 de lei

Varianta 2

– Majorare 10% la pensii

Impact: 11 mld. lei

– Ajutor – 700 – 1.000 lei, pentru pensia sub 1.500 lei sau 2.000 lei/ lună

Varianta 3

– Majorare 15% la pensii

Impact: 16,5 mld. lei

– Fără ajutor one off

Budăi: E obligatoriu în această perioadă grea să acordăm măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile

Marius Budăi a mai explicat că este nevoie de un sprijin suplimentar pentru categoriile vulnerabile care să se adauge la propunerea de majorare cu cel puțin 10% a tuturor pensiilor bazate pe contributivitate,

„Dacă vorbim despre solidaritate socială, atunci discutăm despre o majorare a tuturor pensiilor, bineînțeles, cu un procent care va fi și v-am spus, se va regăsi imediat în propunerea de buget. Noi, PSD, am spus cel puțin 10%.

După care avem nevoie și de un sprijin suplimentar pentru categoriile vulnerabile. Asta practic înseamnă solidaritate socială, să sprijini categoriile vulnerabile, mai ales în momente de criză.

Dacă plecăm de la acest principiu, eu cred că ceea ce a prezentat președintele Marcel Ciolacu, și anume o creștere a tuturor pensiilor bazată pe contributivitate, cu creșterea valorii punctului de pensie pentru toate pensiile bazate pe contributivitate și în interiorul unei anvelope bugetare pe care o vom avea la dispoziție să găsim, pentru că e practic obligatoriu în această perioadă grea, și măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile.

Eu personal aș merge pe varianta aceasta, o variantă de majorare cu cel puțin 10% a tuturor pensiilor bazate pe contributivitate, dar și sprijin pentru categoriile vulnerabile. Toate exemplele de sprijin de mai sus au fost deja implementate de acest guvern.

Prima dată am venit cu acea variantă până în 2.200, am avut și variantă fixă, vom decide în coaliție și vom anunța. Cert este că avem în calcul și avem în atenție astfel de măsuri pe care să le implementăm în această iarnă”, a continuat Marius Budăi.

Întrebat dacă voucherele de iarnă la care făcea referire premierul Nicolae Ciucă sunt cele pentru facturi sau cele pentru mâncare, Budăi nu a răspuns foarte clar.

„Eu cred că sunt combinate, pentru că putem discuta de acel sprijin pe care implementăm până în luna decembrie și studiem posibilitatea de a prelungi și să vedem până la ce de tip să prelungim și în anul 2023, dar studiem împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și anumite vouchere, să vedem dacă le putem deconta din fonduri europene pentru a sprijini plata facturilor în energie. Însă măsurile trebuie să fie implementate în așa fel și anunțate mai ales”, a precizat şeful de la Muncă.

Marius Budăi a pomenit şi de cei 1,4 milioane de români cu câștiguri între 2000 și 3000 de lei, o categorie „uitată” de Guvern.

„Vă aduc aminte că de la 1 ianuarie 2022, toţi au beneficiat de o majorare a pensiilor cu 10%, iar de la 1 ianuarie 2023, toți vor beneficia de o majorare a pensiilor cu cel puțin 10%.

Când vorbim de salarii, vă reamintesc faptul că la mijlocul acestui an am pus la dispoziția mediului de afaceri acei 200 de lei posibilitate de majorare a salariului minim, fără să fie taxat de stat.

Deci statul a venit și el cu un sprijin, nu taxează cei 200 de lei. De la 1 ianuarie 2023, avem deja în dezbatere, în dialog social cu partenerii sociali, propunerea PSD de majorare a salariului minim până la 3.000 de lei”, a mai spus Budăi.

„Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât