Mărturia unei românce care a participat la testarea noului vaccin Novavax: „Am avut efecte secundare la placebo, nu la vaccin”

Mărturia unei românce care a participat la testarea noului vaccin Novavax: „Am avut efecte secundare la placebo, nu la vaccin”
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 12/12/2021, 08:49

Silvia Câmpeanu a participat ca voluntar la studiul pentru noul vaccin anti-COVID de la Novavax. Procesul de testare a durat un an și două luni, iar la final românca a aflat ce înseamnă efectul placebo: „Nu am știut niciodată cât de mare este puterea gândurilor noastre”, spune Silvia Câmpeanu, care a povestit la Digi24 experiența ei.

Am fost extraordinar de surprinsă să aflu că atunci când mi-a fost administrat ser placebo, adică ser fiziologic, în două rânduri am avut o serie de efecte secundare, aș putea să le numesc în ghilimele, pe care nu aș fi crezut că pot să le am pur și simplu de la un ser fiziologic. Dar eram foarte focusată că voi primi vaccinul, eram foarte convinsă că am primit serul cu vaccinul și s-a întâmplat”, a povestit Silvia Câmpeanu la Digi 24.

A fost o situație oarecum hilară, pentru că eu primisem serul fiziologic, iar soțul meu, care a participat și el, primise vaccinul. Eu am fost atât de convinsă că am primit vaccinul, încât am avut de la febră destul de mare, frisoane, vărsături, am leșinat de vreo două ori în baie, iar el nu a avut niciun fel de problemă și chiar îmi spunea, într-o seară în care mă chinuiam cu un frison, că uite, sigur tu ai primit vaccinul, că ai toate efectele secundare care ni s-au povestit, eu n-am primit vaccinul, sigur eu am primit serul fiziologic, pentru că eu nu simt absolut nimic”, și-a continuat relatarea Silvia Câmpeanu.

A primit ser fiziologic

Fiecare voluntar a primit a primit 4 injecții în total, două au fost vaccin și două au fost placebo. După câteva luni a urmat o procedură care se numește de „unblinding” și în care voluntarilor li se dezvăluie momentul în care au primit vaccin, respectiv ser fiziologic. Așa a putut constata Silvia Câmpeanu că de fapt, așa-numitele efecte secundare pe care le-a avut nu fuseseră, de fapt, în urma administrării vaccinului, ci a serului fiziologic.

„Când am primit vaccinul nu s-a întâmplat absolut nimic, nu am simțit absolut nimic, nu am avut niciun efect secundar, nu m-am simțit rău, nu mi-a crescut tensiunea, nu s-a întâmplat absolut nimic”, a rememorat Silvia Câmpeanu.

Ce spune despre noul vaccin

Românca a participat ca voluntar la testarea vaccinului Novavax având o mare încredere în noua tehnologie și în noua generație de vaccinuri. Ea îi contrazice pe cei care susțin că vaccinurile anti-COVID nu au fost suficient testate.

„Cred că aceste vaccinuri anti-COVID sunt cele mai studiate, cele mai atent studiate și pregătite instrumente medicale care s-au făcut vreodată de către omenire”, spune Silvia Câmpeanu.

„Studiul din care am făcut eu parte a avut în total, numai pentru faza 3, aproape 50.000 de voluntari, oameni de pe întreg globul, de diferite vârste, cu diferite probleme medicale, nu au participat în studiu numai oameni sănătoși, tineri ca brazii, au participat oameni între 18 și 85 de ani, inclusiv pacienți oncologici sau cardiaci. S-a acoperit și zona etnică, pentru că studiile s-au făcut în Mexic, în Marea Britanie, în țări africane, în Australia, fiecare voluntar, fiecare persoană care a participat fiind foarte atent monitorizată”, a precizat ea.

Producătorul farmaceutic Novavax a depus cerere de autorizare a vaccinului său împotriva COVID în Uniunea Europeană, a anunţat Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Vaccinul Nuvaxovid folosește o tehnologie diferită de cea a vaccinurilor deja autorizate.

„EMA a început să evalueze o cerere de autorizare a introducerii pe piaţă a vaccinului anti-Covid de la Novavax”, a declarat autoritatea europeană de reglementare, potrivit unui comunicat.