Mașinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise în România

Mașinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise în România
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17/11/2021, 10:39

Mașinile cu volan pe dreapta ar putea să fie interzise în România în cazul în care un proiect de lege în acest sens, depus recent în Senat, va fi aprobat de parlamentari.

Autorii proiectului de lege susțin că mașinile cu volan pe dreapta sunt periculoase în trafic, informează Adevărul.

„Intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini

În ceea ce priveşte accidentele în care au fost implicate maşini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule. Statistica este înfiorătoare: în 2018 – 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav, în 2019 – 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, numărul de mașini cu volan pe dreapta a crescut rapid în ultimii ani în România.

Astfel, potrivit unor statistici ale Registrului Auto Român, în România au fost aduse peste 29.000 de mașini cu volan pe dreapta în 2018 și peste 20.000 în 2019. De altfel, ca urmare a Brexit, anul 2019 a fost ultimul în care s-au putut efectua asemenea importuri de către persoanele fizice.

Ce sancțiuni riscă cei care nu renunță la mașinile cu volan pe dreapta

Proiectul de lege prevede și o serie de sancțiuni aplicate românilor care nu vor renunța la mașinile cu volan pe dreapta. Concret, cei care vor conduce o astfel de mașină, în cazul în care proiectul va fi aprobat, riscă amenzi cuprinse înntre 870 și 1.160 de lei (6-8 puncte).

Mai mult, polițiștii vor reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia. Documentele vor fi restituite proprietarului doar după prezentarea unei dovezi de la Registrul Auto Român care să ateste mutarea postului de conducere al autovehiculului pe partea stângă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase