Medic din Botoșani, amendat după ce i-a prescris unei paciente COVID un antibiotic de care nu avea nevoie

Medic din Botoșani, amendat după ce i-a prescris unei paciente COVID un antibiotic de care nu avea nevoie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26/11/2021, 22:15

Fiica unei paciente internate la Spitalul Județean Botoșani l-a reclamat direct la Ministerul Sănătății pe medicul care îi trata mama, bolnavă de COVID-19, relatează Monitorul de Botoșani. În urma unui control făcut de DSP la spital, s-a constat că plângerea era întemeiată, iar medicul a fost amendat.

Aparținătoarea a scris Ministerului Sănătăţii și a reclamat faptul că mama ei a fost internată în spital din cauza COVID-19, dar a primit în tratament un antibiotic foarte puternic, deşi din analize nu reieşea că ar fi avut nevoie. La scurt timp după administrarea antibioticului respectiv, femeia a început să se simtă mai rău, iar analizele au arătat că a contractat bacteria Clostridium dificile.

Potrivit inspectorilor sanitari care au făcut controlul, tocmai tratamentul cu antibiotic i-a afectat flora intestinală pacientei și a favorizat apariția bacteriei. Medicul care a prescris antibiotic și-a justificat decizia în foaia de observație consemnând că pacienta avea temperatura crescută la 39 de grade. „Acesta este un criteriu insuficient pentru administrarea de antibiotic”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul general al DSP Botoşani, într-o intervenție la Digi 24.

Pentru că apariția infecției impune de data asta asta tratamentul cu antibiotic, femeii i s-au administrat alte două antibiotice, de clasă inferioară, fără rezultat. A fost nevoie de alt antibiotic, și mai puternic, pentru a scăpa de bacterie.

„Este o practică destul de uzată în spital. Mulţi medici prescriu un antibiotic tocmai ca măsură de siguranţă, ca bolnavul să nu ia vreo infecţie în timpul internării. Dar, pe viitor, pacientul poate dezvolta o infecţie rezistentă la cele mai puternice antibiotice”, a explicat un alt medic din cadrul SJU, potrivit Monitorul de Botoșani.

Reprezentanţii DSP au întocmit un raport pe care l-au înaintat şi către Ministerul Sănătăţii. „Acest control a fost unul punctual, în baza unei reclamaţii venite de la rudele unui pacient. A fost sancţionat medicul curant şi s-a trasat o serie de recomandări către unitatea sanitară”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul general al DSP Botoşani.

Aceasta a precizat ulterior, la Digi 24, că valoarea amenzii este „undeva la 5.000 de lei”, dar susține că nu știe cu exactitate suma.

„În urma controlului de la DSP s-au revizuit protocoalele privind politica de administrare a antibioticelor, s-a actualizat lista antibioticelor esențiale și de rezervă. Nu pornesc de la premisa că medicul este rău intenționat, ci doar că administrarea antibioticelor trebuie documentată în foaie de observație clinică generală în concordanţă cu starea clinică, paraclinică și particularitățile fiecărui pacient, pentru a evita apariția de noi mecanisme de rezistenţă microbiană, inclusiv al mutirezistenţei”, a declarat Doina Cabă, managerul Spitalului Mavromati, potrivit libertatea.ro.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Șocul anului despre pensiile din România! Este anunțul momentului pentru milioane de români
Adevărul despre numărul record de morți în România. Un medic oncolog aruncă bomba
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...