Medicii atrag atenția că urmează un „sezon gripal greu”. Virusul va circula mai repede și va afecta în mod special copiii și persoanele vulnerabile

Medicii atrag atenția că urmează un sezon gripal greu. Virusul va circula mai repede și va afecta în mod special copiii și persoanele vulnerabile
Medicii atrag atenția că urmează un "sezon gripal greu"
Publicat: 23/09/2022, 19:04

Șefa Asociației Medicilor de Familie București, Sandra Alexiu, a afirmat că în acest an se așteaptă la un sezon gripal dificil. Virusul va circula mult mai rapid și afecta foarte mult copiii, dar și persoanele vulnerabile.

„Ne aşteptăm la un sezon greu de gripă. Urmărind datele raportate cu privire la cazurile de gripă din emisfera sudică, pe perioada lor de iarnă se poate spune că sunt multe cazuri mai ales la copii care au fost mai grave decât de obicei, mai numeroase şi care au apărut mult mai repede decât se aşteptau. Aşa încât ne aşteptăm şi noi ca virusul gripal să circule mai repede şi să afecteze mult copiii. De asta este bine să fim pregătiţi”, a declarat Sandra Alexiu.

Medicul a precizat că în cursul zilei de vineri a primit un număr de 200 de doze de vaccin antigripal, iar următoarea tranșă urmează să ajungă în curând. Ea apreciază că este pentru prima dată după mai bine de 10 ani când serurile antigripale ajung în cabinetele medicale la timp.

„Am primit în cursul zilei de astăzi 200 de doze de vaccin gripal de la Direcţia sanitară, concordant cu numărul de doze pe care le-am solicitat. Sigur că nu sunt toate, dar înţeleg că vom mai avea încă cel puţin o tranşă pe măsură ce vaccinul va intra în ţară.

Din fericire, în acest an am fost favorizaţi în sfârşit după mai bine de zece ani de când solicităm să ni se dea vaccinul cu prioritate, pentru că pacienţii solicită încă din septembrie. Este primul an în care primim acest vaccin la timp, ba chiar înainte de raportarea primelor cazuri de gripă sau de circulaţie a virusului gripal, aşa încât suntem pregătiţi să facem vaccinarea la timp şi să prevenim gripa. (…) Faptul că am primit la timp este un mare plus pentru noi”, a declarat ea.

Medicul spune că începând de luni va începe vaccinarea persoanelor vulnerabile cu serul antigripal. Pentru mai multe categorii populaționale încadrate în categoria de risc, statul asigură aceste vaccinuri în mod gratuit.

„Am început să programăm pacienţii, ştiind că vaccinul gripal a venit mai devreme. Practic, de luni personal voi începe vaccinarea pacienţilor aflaţi la risc. Vaccinul gripal se recomandă la mai multe grupe de risc pentru care statul asigură aceste doze gratuite.

Pacienţii care nu sunt în grupa de risc vor procura aceste vaccin din farmacii, cumpărând fie vaccinul care se administrează intramuscular pentru copii începând cu vârsta de şase luni şi până la bătrâneţe, fie vaccinul care se administrează intranazal care este disponibil doar pentru copii – până la 18 ani.Pentru persoanele aflate în grupa de risc sunt asigurate dozele de la Ministerul Sănătăţii primite prin DSP”, a arătat medicul.

Care sunt grupele de risc care vor beneficia de serul antigripal gratuit

  • copiii între şase luni şi cinci ani, copiii peste vârsta de şase luni
  • adulţii şi vârstnicii care au patologii cronice şi care sunt predispuşi la a face forme grave de gripă şi aici este vorba de boli respiratorii, boli de inimă
  • pacienţii care au diverse simptome de imunodeficienţe
  • pacienţii cu forme de cancer sau leucemii, diabet zaharat, obezitate.
  • pacienţii în vârstă de peste 65 de ani
  • personalul medico-sanitar medici şi asistenţi, infirmieri care lucrează în unităţi sanitare, fie în spitale, fie în ambulatorii sau cabinete de medici de familie, cămine de persoane instituţionalizate.
  • gravidele

„Poate cea mai importantă grupă de risc pentru care avertizăm în fiecare an şi care este predispusă la formele cele mai grave de gripă sunt gravidele”, a subliniat Sandra Alexiu.

Ministerul Sănătății a achiziţionat în acest an 1,5 milioane de vaccin antigripal pentru imunizarea persoanelor la risc în cadrul campaniei gratuite. Cel puțin un milion de doze au ajuns în ţară la Direcţiile de sănătate publică.

Sursa: ziare.com

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Anxietatea și depresia, provocate de un obicei banal. Poate fi evitat zilnic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?