Medicii AVERTIZEAZĂ că urmează un val de cazuri de gripă, după ce vremea se încălzește: Virusurile „adormite” de ger se vor trezi

Medicii AVERTIZEAZĂ că urmează un val de cazuri de gripă, după ce vremea se încălzește: Virusurile „adormite” de ger se vor trezi
Publicat: 03/02/2024, 21:11

România este într-o alertă epidemiologică din cauza creșterii numărului de cazuri de gripă, de la începutul lunii februarie. Meteorologii prognozează temperaturi neobișnuit de ridicate, chiar și de 20 de grade Celsius. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, medicul Florin Roșu, avertizează că încălzirea bruscă a vremii va crește numărul de cazuri de viroze, precum și prelungirea sezonului gripal.

Medicul atrage atenția că atunci când temperatura crește brusc și mult peste punctul înghețului, virusurile care au rămas „adormite” de ger se vor trezi. Sistemul imunitar este foarte afectat de aceste variații de temperatură, în special atunci când sunt atât de bruste. În plus, numărul de viruși care provoacă infecții circulante a scăzut ca urmare a răcirii vremii și an apariției acestui ger. Dr. Florin Roșu an explicat: „Gerul distruge o parte din virusuri, dar în momentul în care apare o creștere a temperaturii, va exista și o creștere a virusurilor de sezon”.

Acesta a subliniat că numărul de cazuri de viroze crește anual în timpul trecerii de la iarnă la primăvară, când temperaturile cresc. Cu toate acestea, dacă creșterea este graduală, această „dezvoltare virală” este controlată, creșterea numărului de cazuri este ușoară și poate fi controlată de instituțiile medicale până când numărul de cazuri ajunge la un nivel minim și sezonul virozelor este declarat închis. Situația se schimbă atunci când se trece de la temperaturi negative la +20 de grade.

„Putem vorbi de prelungirea sezonului gripal. Organismul va resimți această schimbare de temperatură, sistemul imunitar va fi afectat și, desigur, putem vorbi de prelungirea sezonului gripal pe ansamblu”, a spus el, potrivit libertatea.ro

Trebuie să luăm în considerare, de asemenea, presiunea asupra sistemului sanitar, deoarece va exista o creștere a numărului de persoane care vor contracta viroze respiratorii, cea mai gravă dintre care este gripa.

Medicii recomandă vaccinarea

Dr. Florin Roșu a subliniat că unitățile de primire an urgențelor și spitalele ar trebui să aibă capacitatea de a gestiona fluxul de cazuri astfel încât să nu fie copleșite de cazuri. În ceea ce privește apărarea noastră, ea an arătat că regulile de prevenire trebuie respectate cu la fel de multă rigoare.

În opinia lor, vaccinarea antigripală ar trebui să fie considerată obligatorie, în special pentru persoanele care se află în grupuri de risc. În plus, cei care prezintă simptome de viroză, cum ar fi febră, dureri de cap, dureri în gât sau nas înfundat, ar trebui să poarte mască „ca formă de respectare a simțului civic”.

Medicul Cătălin Apostolescu de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” a vorbit despre importanța regulilor sanitare în această perioadă. El afirmă că oamenii pot lua măsuri în acest moment, când România se află în alertă epidemiologică din cauza gripei: „evitarea aglomerărilor nejustificate, stat acasă în cazul în care avem simptome, de purtat mască dacă avem simptome, spălarea mâinilor, vaccinarea antigripală”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului