Medicii de familie critică Ministerul Sănătății. „Când să mai distribuim și pastilele cu iodură de potasiu la populație?”

Medicii de familie critică Ministerul Sănătății. „Când să mai distribuim și pastilele cu iodură de potasiu la populație?”
Sursa: Profimedia
Publicat: 30/03/2022, 17:06
Actualizat: 07/04/2022, 13:10

Mai multe patronate și societăți profesionale din care fac parte medici de familie au reacționat la anunțul autorităților referitor la faptul că ei vor face distribuția pastilelor cu iod în rândul populației. Medicii care fac parte din Patronatul Medicilor de Familie, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și Societatea Națională de Medicina Familiei au transmis apeluri publice către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în care explică de ce nu sunt de acord cu această decizie.

Distribuția pastilelor cu iodură de potasiu ar urma să înceapă de săptămâna viitoare. Cele 30 de milioane de pastile au fost produse la Antibiotice Iași. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în situația în care medicii de familie nu acceptă această situație.

Medicii susțin că nici nu au fost consultați dacă pot să facă și această activitate sau nu. Un calcul făcut de Patronatul Medicilor de Familie arată că dacă un medic de familie s-ar ocupa și de împărțirea pastilelor cu iod ar însemna să aibă un program de 20 de ore pe zi, dacă durata estimată pentru distribuirea pastilelor ar fi de trei săptămâni.

În România există un număr de aproximativ 10.000 de medici specialiști de medicină de familie, pe listele cărora sunt înscriși aproximativ 16 milioane de pacienți.

„La un număr mediu de 2.200 de pacienți înscriși pe listele medicilor de familie, zilnic ar trebui să se distribuie pastile unui număr de circa 150 de pacienți, la cinci minute pentru fiecare pacient, rezultă un program exclusiv pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu de 12,5 ore pe zi. În cabinetele de medicină de familie există și un asistent medical care trebuie să asigure conform contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate un program de consultații zilnic de minimum 5 ore la cabinet și 2 ore de consultații la domiciliu, în medie 35-40 consultații pe zi. Rezultă că medicul de familie va avea un program de circa 20 ore pe zi, ceea ce în opinia Ministerului Sănătății reprezintă un «minim efort» din partea medicilor de familie”, au explicat medicii care fac parte din Patronatul Medicilor de Familie.

Numărul consultațiilor a crescut cu 60% comparativ cu anul trecut

Totodată, medicii spun că în această perioadă cabinetele sunt extrem de aglomerate, odată cu ridicarea stării de alertă, fiind medici care fac într-o zi și câte 40 – 50 de consultații. Cabinetele sunt supraaglomerate de pacienți care vin cu simptome de viroze și infecții respiratorii, dar și pentru diferite documente medicale care nu au mai avut prelungită valabilitatea odată cu încetarea stării de alertă.

„Trebuie să ne gândim și la tipul de activitate care este la medicul de familie, noi facem în continuare vaccinări, testări COVID și pe lângă acestea și consultațiile obișnuite. Zilele trecute au fost 42 de consultații într-o singură zi, când să mai împărțim și pastile?

Este o activitate foarte încărcată în acest moment în medicina de familie, comparativ cu anul trecut a crescut numărul de consultații cu măcar 60%. Relaxarea și faptul că nu se mai respectă măsurile de protecție și de distanțare a dus efectiv la o explozie a numărului de viroze”, a explicat dr. Liviu Oprea, medic de familie din Iași.

„Nu poți să îți asumi să distribui, pacientul poate înghiți pastilele când iese de la cabinet”

De asemenea, specialiștii spun că distribuirea pastilelor în mod preventiv este riscantă, având în vedere că încă dinainte de pandemie exista problema automedicației. Ulterior, în timpul pandemiei, unii oameni și-au făcut stocuri de medicamente precum Azitromicină, Ivermectină, Hidroxiclorochină pe care și le-au autoadministrat.

„Nu poți să îți asumi să distribui, pacientul poate înghiți pastilele când iese de la cabinet, cine știe apoi ce reacții secundare va avea. Aceste pastile nu se folosesc preventiv, doar în cazul unui accident nuclear, în primele ore. Nu poți să ai control asupra pacientului când iese cu iodura de potasiu din cabinet de aici.

Pe lângă asta, nu putem fizic să ne ocupăm și de acest aspect, nici măcar nu ne-a întrebat nimeni dacă putem. Este benefic pentru populație, înțeleg, dar nici noi nu suntem roboți”, a precizat dr. Oana Miron, medic de familie în comuna Mironeasa din județul Iași.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”