Medicul Adrian Marinescu despre noua variantă Omicron: Nu trebuie să intrăm în panică

Medicul Adrian Marinescu despre noua variantă Omicron: Nu trebuie să intrăm în panică
Dr. Adrian Marinescu / Sursă Foto: Gândul
Publicat: 05/12/2021, 20:45

Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, dr. Adrian Marinescu, spune că nu trebuie să intrăm în panică odată cu diagnosticarea primelor cazuri COVID-19 cu noua tulpină Omicron, pentru că datele care există până în acet moment arată că noua variantă nu dă în general forme severe de boală.

Medicul spune totuşi că nu sunt excluse cu totul formele severe, însă numărul acestora va fi mult mai mic.

„Este foarte clar că după doi ani de pandemie, atunci când o variantă virală care se transmite uşor apare, ea va ajunge şi în România, e vorba doar de timp.
Că sunt primele cazuri diagnosticate, cele 2, 3, că avem şi pe lângă e clar, cum nu trebuie să facă nimic cetăţeanul faţă de ce a făcut, trebuie doar să ştie că e în pandemie şi că într-adevăr această variantă virală cu o mare probabilitate se va transmite, se va extinde, probabil cam peste tot.
Trebuie să vadă şi partea plină a paharului: că totuşi, din datele de până acum, pare că este mai degrabă cu forme uşoare, deci nu trebuie să intre în panică, doar că trebuie să se gândească că sărbătorile se vor face cu un echilibru mai degrabă pe partea sufletească sau, mai bine zis, interacţionând cu familia restrânsă, pentru că altfel există riscul să se infecteze şi este greu de spus dacă va face sigur o formă uşoară. Vor fi şi cei care vor avea forme severe, categoric, chiar dacă în număr mic”, a afirmat pentru News.ro medicul Adrian Marinescu.

El mai spune că este esențială în continuare vaccinarea anti-COVID și că nu este târziu nici acum pentru cei care încă nu s-au vaccinat cu prima doză, subliniind că vaccinurile existente ne protejează de o formă severă a bolii.

Medicul consideră că anul 2022 va fi unul al convieţuirii cu virusul SAR-CoV 2:
„foarte important nu e că apar noi variante virale, ci dacă, într-adevăr, vorbim de domolirea virusului”

„Lucrurile merg pe acel făgaş şi facem mai multe lucruri în acelaşi timp: căpătăm imunitate la nivelul mapamondului, prin vaccinare, trecând prin boală, virusul are şi el o evoluţie naturală şi evident că la un moment dat începe şi el să scadă în intensitate, mă refer la partea de agresivitate. Evident ca la un moment dat anul 2022 să însemne trecerea către acea etapă în care vom avea guturaiul, mai mult decât forma severă din terapie intensivă”, mai spune medicul

Despre măsura testării PCR la intrarea în ţară, medicul spune că nu înseamnă că va duce la o scădere a transmiterii 100% și că mult mai important este să fie stabilit care vor fi zonele de risc.