Medicul Ion Ștefan avertizează: Virusul nu ia vacanță. Riscurile pandemice se pot dubla în următoarea perioadă

Medicul Ion Ștefan avertizează: Virusul nu ia vacanță. Riscurile pandemice se pot dubla în următoarea perioadă
Medicul Ion Ștefan avertizează: Virusul nu ia vacanță. Riscurile pandemice se pot dubla în următoarea perioadă
Publicat: 17/04/2021, 10:58

Ion Ştefan, şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Militar „Carol Davila” din Bucureşti, a declarat că „riscurile pandemice se pot dubla” în următoarea perioadă, întrucât urmează 1 Mai şi Paştele, iar „virusul nu ia vacanţă şi ne poate sancţiona”.

Eu nu îndrăznesc să fac predicţii pe termen lung, dar anul acesta 1 Mai coincide cu Paştele şi riscurile pandemice se pot dubla, pentru că virusul nu ia vacanţă şi ne poate sancţiona”, a atras atenţia dr. Ion Ştefan, de la Spitalul Militar, sâmbătă, la Antena 3.

„Sunt convins că toate spitalele sunt pregătite”

Despre o eventuală creștere a îmbolnăvirilor după sărbători, medicul infecționist a declarat: sunt convins că toate spitalele sunt pregătite pentru acest eveniment, e temerea noastră a tuuror şi trebuie să încercăm să suplimentăm numărul de paturi la ATI sau echipele de gardă”.

„Faptul că măsurile epidemiologice sunt mai relaxate pentru această perioadă nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm. Trebuie să se evite aglomeraţiile si sunt convins că se vor lua şi măsuri suplimentare, ca mărirea numărului de mijloace de transport şi limitarea persoanelor în magazine”, a precizat şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Militar Centraldin Bucureşti, dr. Ion Ştefan.

Vopseaua de ouă pentru Paște are mai multe chimicale decât în anii trecuți, arată un studiu al ANPC

Informaţia că în vopseaua de ouă pentru Paște sunt adăugate mai multe chimicale apare într-un studiu realizat de Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorului, care atrage atenţia asupra importanţei citirii etichetelor produselor.

Vopseaua de ouă pentru Paște conține mai multe chimicale

De Sărbătorile Pascale, ouăle vopsite nu lipsesc de pe mesele ortodocșilor. Se spune că cele vopsite în roșu reprezintă sângele Mântuitorului, dar puțini oameni s-au întrebat dacă vopselurile pe care le folosiți pot fi toxice.

Conform unui studiu recent, vopseaua de ouă care se comercializează în prezent pe piaţa românească, conţine cu 58% mai mulţi aditivi decât în urmă cu 6 ani. De exemplu, unul dintre aceştia, E102, are un puternic efect cancerigen, în special la nivelul glandei tiroide. Asta în timp ce alţii afectează în special copiii.

Vânzătorii știu ce fel de E-uri se găsesc în vopseaua de ouă, dar nici cumpărători nu reprezintă un mare interes eticheta.
„În primul rând să fie în limba română. Informațiile sunt în ordine descrescătoare şi termenul de valabilitate convorat cu mediul de depozitare, iar nu în ultimul rând să cerem bonul fiscal

Sunt unii oameni care cumpără acelaşi tip de vopsea de multă vreme, şi merg pe încredere. Nu contează neapărat ce conţine, ci dacă face treabă bună când e vorba de culoare.

Ceea ce este important este să cumpărăm vopsea de ouă şi să nu cumpărăm vopsea tipografică, vopsea de maşină. Dacă pe eticheta oului vopsit nu se regăsește informația cu privire la vopseaua respectivă, mai bine nu îl cumpărăm.”, afirmă Sorin Mierlea, președinte Infocons.