Medicul Radu Țincu avertizează: Oricând, în orice spital din România, se poate produce o nouă tragedie. Spitalele românești sunt adevărate bombe cu ceas

Redactor:
Daniel Matei
Medicul Radu Țincu avertizează: Oricând, în orice spital din România, se poate produce o nouă tragedie. Spitalele românești sunt adevărate bombe cu ceas
Medicul Radu Țincu avertizează: Oricând, în orice spital din România, se poate produce o nouă tragedie. Spitalele românești sunt adevărate bombe cu ceas

Spitalele din România sunt adevărate bombe cu ceas, avertizează medicul Radu Țincu, de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca din Capitală.

În cadrul unui interviu acordat Antena3, medicul a spus că tragedii ca cea de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș se pot petrece oricând în orice spital din România, din cauza lipsei senzorilor de fum din instituțiile sanitare românești, incendiile fiind observate abia când flăcările cuprind efectiv încăperile.

„Se fac anchete, comisii de control, se întocmesc documentaţii şi ele rămân într-un biblioraft. Se lasă către spitalele respective un plan de conformare, mai mult sau mai puţin realist. Multe dintre aceste măsuri de conformare în primul rând nu se pot pune în practică pentru că ţin de infrastructura spitalului.

Spre exemplu, când sunt prea aglomerate paturile din secţia respectivă nu e decât o singură variantă – să reduci numărul de paturi. Varianta să extinzi şi să lărgeşti saloanele este imposibilă, pentru că spitalele sunt vechi.

Oricând, în orice spital din România, o tragedie asemănătoare este posibilă şi doar norocul face să nu se întâmple în zilele următoare.

Sunt spitale unde nu există senzori pentru detectarea fumului şi atunci orice incendiu care apare este detectat abia când începi să vezi fumul sau să vezi flăcările care ard instituţia respectivă”, spune medicul Radu Țincu.

Radu Țincu: Prelungitoarele din secțiile ATI sunt un adevărat pericol

Totodată, medicul mai spune că improvizațiile din secțiile de Terapie Intensivă sunt un pericol, nu doar pentru pacienți, dar și pentru cadrele medicale.

Țincu mai avertizează că, în ciuda faptului că în spitalele din România există aparatură de sute de milioane de euro, lipsesc echipele tehnice care să se ocupe de corecta întreținere a acestora.

„Există un normativ european care ne spune câte prize sunt prevăzute în aceste zone ale terapiei intensive, pe aceste console. De ce sunt atât de multe prize necesare? Pentru că avem foarte multă aparatură medicală.  Într-adevăr, există spitale unde nu există pe aceste console numărul de prize, este evident că singura posibilitate este să foloseşti un prelungitor, însă acel prelungitor se va supraîncălzi, pentru că el nu poate să suporte un astfel de consum şi riscă să se aprindă (…).

Sunt trei aspecte în terapie intensivă care au fost sesizate în aceste controale efectuate după Piatra Neamţ: securitatea la incendii este pe primul plan, cele mai multe dintre aceste spitale nu respectă securitatea la incendiu. Al doilea lucru este siguranţa pacientului şi al treilea, siguranţa şi confortul personalului medical.

Dacă discutăm de incendii şi de această siguranţă la incendii – prizele sunt un element important, al doilea senzorii de fum care nu sunt prezenţi în toate sectiile de ATI şi al treilea, acele contracte de mentenanţă. Sunt foarte multe spitale care nu au monitoare de transport, astfel că pacienţii nu pot fi scoşi de la ATI în condiţii de siguranţă pentru analize, iar dacă sunt scoşi fără monitorizare orice se poate întâmpla”, mai spune medicul.

Țincu: Sunt unele secții ATI unde paturile sunt mai late ca ușile

Specialistul adaugă că în unele spitale din România există situații foarte periculoase, cum ar fi faptul că paturile sunt mai late decât ușile, ceea ce face imposibilă mutarea pacienților în cazul unei urgențe cum ar fi un incendiu.

„De asemenea au fost indentificate spitale unde paturile de la ATI nu ies pe uşi, pentru faptul că în 1950 când s-a contruit spitalul, patul avea o dimensiune şi acum avem alte paturi extrem de performante care nu mai au cum să iasă pe aceste uşi.

S-a spus foarte mult că în ultimii ani s-a investit foarte mult în sănătate, aceste sume s-au investit, cifrele există, însă ele nu se regăsesc în calitatea actului medical şi nici în performanţa şi siguranţa sistemului sanitar, aceste spitale se deteriorează de la an la an şi vor consuma mai mulţi bani, dar nu pentru a creşte performanta, ci pentru a se menţine pe o linie de plutire.

Multe din aceste spitale, dacă nu majoritatea, nu deţin planurile tehnice, dacă vrei să vezi pe unde trec firele din pereţi care există din 1950 nu mai există această documentaţie tehnică, este aproape imposibil să găseşti circuitele”, avertizează dr. Radu Țincu.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
LOVITURĂ uriaşă pentru şoferi! O nouă TAXĂ pentru conducătorii auto din România. Iată pentru ce!
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Țara care a interzis blugii mulați. Bărbații cu părul lung sunt considerați „dușmani ai poporului”
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Cătălin Scărlătescu a făcut SCANDAL la Chefi la Cuțite. Ce l-a enervat peste măsură: ‘Facem...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide