Mesaj din partea soldaților ruși pentru copiii ucraineni, după ce le-au distrus școala: „Trăiți în pace, aveți grijă de voi și nu repetați greșelile făcute de înaintașii voștri!”

Mesaj din partea soldaților ruși pentru copiii ucraineni, după ce le-au distrus școala: „Trăiți în pace, aveți grijă de voi și nu repetați greșelile făcute de înaintașii voștri!”
Sursa foto: CNN
Publicat: 09/06/2022, 20:12
Actualizat: 09/06/2022, 20:14

După ce au distrus o școală din Katiujanka, o localitate la nord de Kiev, soldații ruși le-au lăsat copiilor un mesaj scris cu creta pe tablă, într-una din clase. Însemnările au fost descoperite de forțele ucrainene, care au recăpătat controlul asupra orașului la sfârșitul lunii martie.

Într-una din clasele distruse, soldații ruși au scris cu creta pe tablă un mesaj pentru elevii ucraineni, semnat, la final, „rușii”. Aceștia le-au transmis copiilor că n-ar fi vrut să le distrugă școala, însă au avut loc bombardamente și nu au avut ce face: „Copii, ne pare rău pentru asemenea mizerie, am încercat să salvăm școala, dar au fost bombardamente. Trăiți în pace, aveți grijă de voi și nu repetați greșelile făcute de înaintașii voștri! Ucraina și Rusia sunt un singur popor! Pacea fie cu voi, fraților și surorilor!”.

„Suntem pentru pace în întreaga lume”, se spune într-un mesaj scris pe o altă tablă împrăștiată în jurul clădirii. Alte însemnări în limba rusă spun: „Fiți corecți și sinceri unii cu alții, dați o mână de ajutor tuturor celor care au nevoie de ea. Sperăm să fim prieteni! Deveniți medici, ingineri, profesori”, semnat prin „Cei care aduc pacea”.

Școala a fost complet distrusă de forțele ruse, iar multe dintre obiecte au fost furate. În curtea școlii a fost improvizat un cimitir, iar pe terenul de fotbal au fost săpate tranșee.

Mikola Mikitchik, directorul școlii din Katiujanka, a spus că a fost dezgustat de mesajele găsite: „Au scris ‘rușii și ucrainenii sunt frați’ și în același timp au jefuit școala. Au stricat calculatoare, au scos hard disk-uri, au luat laptopuri, imprimante, nu au lăsat nimic în școală! E barbarie și ipocrizie!”.

De asemenea, Mikitchik a precizat că au fost găsite trei mine antitanc, mai multe grenade și încărcătoare pentru mitraliere pe terenul școlii. Bucătăria, recent renovată înainte de război și dotată cu echipamente noi, în care zilnic se făcea mâncare pentru mai bine de 500 de copii, a fost complet distrusă, relatează CNN.

Directorul școlii a estimat că pagubele materiale cauzate de armata rusă se ridică la aproximativ 5 milioane de grivne ucrainene (170.000 de dolari). Mikitchik este de părere că elevii nu vor putea reveni la școală prea curând. „Totul a fost scos. Chiar și cablurile au fost furate. Aveam cabluri electrice din sârmă de cupru”, a afirmat directorul instituției de învățământ.

Mesajele similare au mai fost descoperite și în alte instituții de învățământ din zone ocupate de ruși la începutul războiului. Katiujanka este o localitate importantă din punct de vedere strategic datorită poziției sale pe unul dintre drumurile principale care duc la Kiev.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase