Atenție la mesajele false de angajare! Ce „oferte” au primit românii, prin SMS sau aplicații de mesagerie

Atenție la mesajele false de angajare! Ce „oferte” au primit românii, prin SMS sau aplicații de mesagerie
Așa sună unul dintre anunțurile false de angajare primite de români
Publicat: 26/03/2022, 21:27
Actualizat: 27/03/2022, 01:31

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează, prin intermediul unui comunicat, asupra unor propuneri false primite de români prin intermediul aplicațiilor de mesagerie sau SMS, care prezintă oportunități de angajare sau de investiții ce promit câștiguri rapide!

De exemplu, unii utilizatori au primit astfel de mesaje:

„Bună, ați fost selectat pentru un job part-time/full-time, mai mult de 900 de zile. Acceptă acest post vacant!”

sau…

„Bună! Compania noastră are nevoie de lucrători cu jumătate de normă. Salariu zilnic: 5-300 deuro. Această lucrare este foarte simplă și poate fi făcută acasă. Dacă ești interesat să facui parte din echipă, poți adăuga direct…. iar apoi urmează un număar de Whatsapp, fiind vorba și de o adresă suspectă de mail.”

Mesajul primit are și un link suspect care, odată accesat, redirecționează utilizatorul către aplicația de mesagerie #WhatsApp și deschide o conversație cu infractorii cibernetici din spatele acelui contact.

În urma conversației avute, aflăm că putem câștiga bani rapid prin obținerea de comisioane din „unele comenzi virtuale” menite să „crească datele de vânzări” ale unor comercianți cunoscuți la nivel internațional.

Potențiala victimă este invitată apoi să-și facă un cont pe un site, unde trebuie să furnizeze date cu caracter personal, apoi este redirecționată către un canal de #Telegram, unde i explică pas cu pas ce trebuie să facă. Canalul de Telegram are deja un număr impresionant de urmăritori (aproape 50.000).

Apoi, în cele din urmă, din conversațiile existente pe acest canal de Telegram „iGOGO” se observă promovarea unui sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi ‘clienți’, la care se adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă.

Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar de date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori.

Măsuri de precauție

DNSC, care precizează că va analiza în continuare acest tip de #scam și va lua măsurile necesare în acest caz, are următoarele recomandări:

  • Evitați accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase. Scanați-le cu o soluție de securitate, atunci când nu sunteți siguri!
  • Nu credeți orice ofertă venită pe mail, sms, platorme de mesagerie sau social media. Ofertele legitime de angajare nu vin prin mesaje simple de la persoane străine și necesită un proces de recrutare mai complex și mai îndelungat decât o simplă conversație pe WhatsApp!
  • Evitați furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care vă sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate.
  • Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, verificați existența ei pe canalele oficiale de comunicare ale companiei în cauză! De cele mai multe ori atacatorii se folosesc de imaginea unor branduri cu reputație pentru a păcăli utilizatorii, astfel că trebuie să fiți atenți la domeniul site-ului vizitat.
  • Fiți răbdători și vigilenți atunci când întâlniți astfel de ‘oferte’ și analizați cu atenție detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veți identifica lesne greșeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii.
  • Dacă ați oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont!
Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică