Românii continuă să fie vizați de oferte false de angajare. Unde primesc, mai nou, asemenea mesaje

Românii continuă să fie vizați de oferte false de angajare. Unde primesc, mai nou, asemenea mesaje
Sursă FOTO - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 11/05/2022, 17:01
Actualizat: 11/05/2022, 17:01

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează, pri intermediul unui comunicat, că utilizatori din România continuă să fie vizați de mesaje cu oferte false de angajare. Acestea sunt special create de infractorii cibernetici, care – mai nou – s-au mutat de pe WhatsApp pe Telegram.

„Obiectivul principal pentru propagarea unor astfel de mesaje este să provoace curiozitatea utilizatorului pentru a intra în conversație pe aplicații de mesagerie. Dacă la începutul lunii martie numeroși utilizatori din România raportau către Directorat mesaje care redirecționau potențialele victime către o conversație pe WhatsApp, în ultimele zile aplicația de mesagerie preferată de atacatori este Telegram, așa cum se poate observa din imaginea atașată”, se arată în comunicatul DNSC.

Infractorii cibernetici se folosesc, în general, de această metodă pentru a deermina victimele să ofere date sensibile, sub pretextul nevoii deschiderii unor conturi pentru participarea într-un sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi „clienți”, la care adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă.

Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori, scrie Mediafax.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult