Mesajul președintelui Kassym-Jomart Tokayev către națiune: ”O nouă etapă politică în istoria Kazahstanului”

Mesajul președintelui Kassym-Jomart Tokayev către națiune: ”O nouă etapă politică în istoria Kazahstanului”
Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului

Un alt mesaj prezidențial deschide o nouă etapă politică fundamentală în istoria Kazahstanului. Președintele Kassym-Jomart Tokayev – adresându-se poporului kazah – stabilește, astfel, standarde calitativ diferite pentru sistemul de putere din țară, fiind vorba despre cea mai mare transparență în adoptarea deciziilor politice importante, reînnoire constantă și concurență deschisă.

Consilierul de stat Erlan Karin, notează că decizia președintelui Kassym-Jomart Tokayev de a face public întregul program electoral ”este un pas fără precedent pentru practica politică a Kazahstanului”.

Lansarea întregului ciclu electoral este condiționată de necesitatea unei reporniri radicale a sistemului nostru politic și este pe deplin în concordanță cu rațiunea reformei constituționale susținută de majoritatea cetățenilor la referendumul din iunie.

Desfășurarea alegerilor prezidențiale urmate de alegerea deputaților Mazhilis (camera inferioară a Parlamentului) și maslikhats (organismele reprezentative locale) va permite concentrarea pe soluționarea sarcinilor urgente și strategice privind dezvoltarea socio-economică a țării. Cu alte cuvinte, ritmul acumulat de modernizare a țării nu va fi perturbat”, scrie Erlan Karin, potrivit astanatimes.com.

”Eliminarea riscurilor monopolizării puterii și întărirea principiilor de bază ale democrației”

Tensiunile geostrategice în creștere și turbulențele din economia mondială sunt un factor puternic în favoarea organizării unor alegeri anticipate în Kazahstan.

Imprevizibilitatea dinamicii proceselor mondiale multiplică riscurile, mai notează consilierul de stat Erlan Karin, ”și provocările există nu numai pentru statele individuale, ci pentru regiuni întregi”.

”O altă inițiativă centrală a discursului de ieri (n.red. – vineri, 2 septembrie) este propunerea șefului statului de a limita mandatul prezidențial la un singur mandat de șapte ani, fără drept de realegere.

Această propunere este o decizie atent analizată, care – dacă este aprobată de Parlament – va determina viitorul sistemului politic al Kazahstanului”, precizează Erlan Karin.

”În acest caz, alegerea unei persoane ca președinte pentru un singur mandat de șapte ani este o inovație politică, care acum nu are precedent în împrejurimile apropiate și îndepărtate ale Kazahstanului. Norma unei președinții unice vizează în primul rând stabilizarea pe termen lung a sistemului politic, eliminarea riscurilor monopolizării puterii și întărirea principiilor de bază ale democrației

Erlan Karin

”O republică prezidențială cu un echilibru optim de putere”

Inițiativa privind un singur mandat prezidențial este o progresie logică a pașilor deja făcuți pentru a se îndepărta, în sfârși,t de modelul super-prezidențial. Printre acestea se numără lipsa de partizanat a șefului statului kazah, interdicția ca rudele acestuia să dețină funcții în agenții guvernamentale și companii de stat și redistribuirea unor puteri prezidențiale în favoarea altor instituții ale puterii.

Introducerea unui singur mandat prezidențial închide astfel procesul de instituționalizare a unei republici prezidențiale cu un echilibru optim de putere.

”Inițiativa de a organiza alegeri anticipate pentru Mazhilis și Maslikhats, în prima jumătate a anului viitor, vine tot din rațiunea programului de modernizare politică.

Alegerile în circumscripțiile cu mandat unic în cadrul unui sistem electoral mixt – care este în curs de implementare – vor deveni un factor important în îmbunătățirea culturii politice din țară și un instrument puternic de articulare a intereselor cetățenilor la nivel local”, menționează Erlan Karin în anliza sa.

”Legislația electorală va funcționa în curând după noile reguli. Procedura de înregistrare a partidelor politice va fi simplificată, ceea ce contribuie deja la apariția de noi partide, de noi politicieni și la creșterea concurenței politice. Și această tendință este ireversibilă, iar odată cu aprofundarea modernizării politice nu va face decât să crească

”Președinte puternic – Parlament influent – Guvern responsabil”

Reînnoirea organelor reprezentative ale puterii, noile principii ale formării Mazhilis și maslikhats sunt strâns legate de transformarea cuprinzătoare a ”verticalei executive” – Guvernul și Akimats (administrația), apreciază Erlan Karin.

”În viitor, guvernul va include nu numai reprezentanți ai partidului care a câștigat cele mai multe voturi, ci și reprezentanți ai altor partide parlamentare.

În general, toate inițiativele politice prezentate în discurs umplu cuprinzător cu conținut real formula cheie a națiunii noastre – «Președinte puternic – Parlament influent – Guvern responsabil”.

Noua reformă dă un nou început ciclului electoral, care va permite repornirea întregului sistem politic»”, încheie consilierul de stat Erlan Karin analiza sa despre mesajul transmis de președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York