Discursul rostit de președintele Kassym-Jomart Tokayev în sesiunea specială a Parlamentului Republicii Kazahstan

Discursul rostit de președintele Kassym-Jomart Tokayev în sesiunea specială a Parlamentului Republicii Kazahstan
Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului
Publicat: 12/01/2022, 10:16
Actualizat: 12/01/2022, 10:19

Pe data de 11 ianuarie, Kassym-Jomart Tokayev – președintele Kazahstanului –  a ținut o alocuție în timpul unei sesiuni speciale a Mazhilis (camera inferioară a Parlamentului Kazahstanului). Discursul președintelui survine pe fondul unor violențe fără precedent care au avut loc în Kazahstan, încă de săptămâna trecută.

Președintele Tokaev a reconfirmat că autorii violențelor au profitat de nemulțumirea reală a populației legată de creșterea prețului la gazul lichefiat.

Inițial, într-o serie de regiuni ale Kazahstanului au avut loc mitinguri pașnice împotriva creșterii prețului gazului. Apoi, protestele au fost deturnate de ”bandiți, jefuitori și teroriști înarmați, inclusiv militanți străini”. Scopul-cheie al acestora a fost evident – ”ei au vizat dezorganizarea instituțiilor guvernamentale, subminarea ordinii constituționale și, în cele din urmă, preluarea puterii în Kazahstan”.

Misiunea de bază a forței de menținere a păcii CSTO a fost finalizată cu succes

Confruntat cu o agresiune armată fără precedent din partea teroriștilor, Kazahstanul a trebuit să solicite asistență de la partenerii săi din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) și a cerut desfășurarea unui contingent internațional de menținere a păcii.

Până astăzi, misiunea de bază a forței de menținere a păcii CSTO a fost finalizată cu succes. O retragere treptată din Kazahstan a întregului contingent de menținere a păcii CSTO va începe în două zile și nu va dura mai mult de 10 zile în total.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a transmis că este foarte important să recunoaștem că, la momentul invitării contingentului CSTO în Kazahstan, ”țara era în pericol de a ceda teroriștilor controlul asupra celui mai mare oraș al său, Almaty. Dacă am fi pierdut Almaty, atunci am fi putut pierde întreaga țară. Riscul a fost deosebit de mare, având în vedere că Comitetul de Securitate Națională al Kazahstanului, o agenție cheie împotriva terorismului, nu a reușit să identifice în timp util o amenințare critică la adresa securității naționale”.

În timpul sesiunii speciale a Parlamentului Republicii Kazahstan, președintele Tokayev l-a nominalizat pe Alikhan Smailov – fost ministru de finanțe și viceprim-ministru – drept noul prim-ministru al Kazahstanului. Camera inferioară l-a votat pe Alikhan Smailov pentru noua sa funcție, iar noului premier i s-au acordat trei săptămâni pentru a pregăti și prezenta planul de acțiune al Guvernului pentru anul 2022.

Președintele Tokayev a prezentat, în fața Parlamentului Republicii Kazahstan – și o serie de inițiative menite să abordeze criza actuală și să sprijine bunăstarea pe termen lung a poporului Kazahstan.

Depășirea crizei actuale

”Almaty și alte regiuni care au suferit daune vor fi restaurate și reconstruite cât mai curând posibil. Funcționarea normală a sistemului financiar, sectorul transporturilor, lanțurile de aprovizionare cu alimente va fi restabilită în curând”, a transmis președintele Kassym-Jomart Tokayev.

Președintele a subliniat, în același timp, că aceasta este, pe de o parte, o obligație personală, dar și responsabilitatea Guvernului.

  • Situația generală din Kazahstan este în prezent stabilă. Dar este esențial să finalizam cu succes operațiunea de combatere a terorismului în curs, să restabilim pe deplin legea și ordinea în țară.
  • Un grup special de investigații a fost însărcinat să aducă în fața justiției toți militanții și complicii acestora implicați în crime împotriva civililor, să dezvăluie toate cauzele și detaliile tragediei.
  • Se va acorda ajutor familiilor ofițerilor de drept decedați, personalului militar și civililor. Guvernul va acorda acestor familii alocații pentru locuință și educație, precum și alte forme de sprijin.
  • Guvernul va oferi asistență financiară și alte tipuri de sprijin afacerilor în momentul crizei. Pentru întreprinderi, plata dobânzilor la împrumuturi, plata amenzilor administrative și penalităților a fost suspendată temporar.

Sprijinirea cetățenilor, dar și a investitorilor autohtoni și străini

Guvernul din Kazahstan va lua toate măsurile posibile pentru a restabili încrederea investitorilor interni și străini și a partenerilor comerciali în economia Kazahstanului.

Toate obligațiile și garanțiile Kazahstanului față de investitori vor fi respectate și îndeplinite cu strictețe. Un nou concept de politică de investiții va fi dezvoltat pentru a crește atractivitatea investițională a Kazahstanului, ținând cont de rolul din ce în ce mai mare al cerințelor ESG, tranziția globală la energie verde și tranziția tehnologică.

  • Guvernul va depune un efort deosebit pentru a aborda problemele inegalității economice din Kazahstan. Acesta va asigura că veniturile tuturor grupurilor de populație cresc în ritm cu creșterea economiei naționale.
  • În termen de două luni, Guvernul și Camera Antreprenorilor vor dezvolta un program de creștere a veniturilor publicului larg și vor pregăti propuneri concrete de reducere a sărăciei în Kazahstan.
  • Guvernul va elabora rapid un nou Cod Social. Guvernul trebuie să își adapteze politicile sociale la noua realitate, ținând cont de provocările pandemiei de COVID și de toate celelalte probleme. Codul social ar trebui să devină un element cheie al noului „contract social” din Kazahstan.
  • Se va depune un efort sistemic pentru reducerea inflaţiei şi asigurarea stabilităţii monedei naţionale. Coridorul țintă a inflației este de 3-4% până în 2025. Guvernul, împreună cu Banca Națională și Camera Antreprenorilor, va elabora un set de măsuri pentru a menține inflația la distanță. Vor fi incluse măsuri pentru reducerea dependenței de import, reducerea intervențiilor excesive și utilizarea instrumentelor de politică monetară.
  • Un fond special ”Pentru Poporul Kazahstan” va fi înființat pentru a sprijini cetățenii kazahi la momentul de nevoie. Fondul va fi pe deplin transparent și responsabil în fața publicului. Finanțarea acestui fond se va face din surse publice și private.

Continuarea reformelor în Kazahstan: ”O nouă platformă economică este cheia”

Crearea unei noi platforme economice este cheia, a mai spus președintele Kazahstanului. ”Scopul politicii economice a Guvernului este dezvoltarea unei economii de piață cu drepturi depline, cu o orientare socială adecvată. Diversificarea economiei prin dezvoltarea industriei prelucrătoare și susținerea unei concurențe economice loiale sunt bazele acestei politici”.

  • Guvernul va anunța măsuri pentru eliminarea serviciului public de corupție, formalism și birocrație. Președintele a anunțat că va emite un decret separat privind „debirocratizarea” aparatului guvernamental.
  • Kazahstanul va continua cu politica de modernizare politică rapidă. Președintele Tokayev a implementat deja patru pachete de reforme politice. Cel de-al cincilea pachet major de reforme politice va fi dezvăluit în septembrie, în timpul discursului președintelui privind starea națiunii.
  • Programul de transformare politică și economică continuă va continua. Guvernul va colabora cu comunitatea de experți și societatea civilă pentru a pregăti un pachet de propuneri, care vor fi luate în considerare la o reuniune a Consiliului Național al Încrederii Publice din Kazahstan.
  • Președintele Tokayev a anunțat un moratoriu de cinci ani privind creșterea salariilor înalților oficiali guvernamentali și primarilor regionali. În același timp, salariile angajaților din sectorul public de nivel inferior vor continua să crească.
  • Disproporția în dezvoltarea economică a diferitelor regiuni ale Kazahstanului va fi abordată de Guvern. Guvernul a fost însărcinat să pregătească un set de măsuri pentru nivelarea regiunilor care sunt „în urmă” din punct de vedere economic.
  • Guvernul va aloca burse educaționale pentru tinerii care locuiesc în provinciile dens populate din Kazahstan. Președintele a instruit Guvernul să deschidă filiale de peste mări a cel puțin cinci universități majore străine până în 2025 și să dezvolte un program pentru a atrage cei mai buni profesori în provincii.
  • Fondul suveran Samruk-Kazyna, precum și Banca de Dezvoltare a Kazahstanului vor fi supuse unei revizuiri și unui audit amănunțit pentru a se asigura că politicile lor beneficiază poporul Kazahstan.
  • Se vor efectua, de asemenea, o revizuire și un audit complet pentru a combate corupția, a asigura transparența și eficiența procedurilor vamale și de control la frontieră la unele dintre unitățile cheie de la granița Kazahstanului.
  • Pentru a consolida securitatea națională și a contracara eficient toate tipurile de amenințări, va fi reorganizat întregul sistem de securitate națională, inclusiv Forțele Armate, agențiile de aplicare a legii, agențiile de securitate națională și serviciul de informații. Granițele de stat vor fi întărite, circulația armelor de foc în țară va fi strict monitorizată.

”Întregul sistem de securitate națională ar trebui să funcționeze într-un singur scop – să asigure cea mai eficientă protecție a cetățenilor Kazahstanului, a sistemului constituțional și a suveranității naționale împotriva amenințărilor de orice natură și amploare”, a mai spus președintele Kazahstanului.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...