Microplastice, detectate în laptele matern! / Bebelușii, contaminați chimic încă din primele zile de viață?

Microplastice, detectate în laptele matern! / Bebelușii, contaminați chimic încă din primele zile de viață?
Microplastice, detectate în laptele matern! / Bebelușii, contaminați chimic încă din primele zile de viață? / Sursa FOTO: universityofcalifornia.edu
Publicat: 08/10/2022, 13:58
Actualizat: 08/10/2022, 13:58

Pentru prima dată, microplasticele au fost detectate în laptele matern uman. Cercetătorii sunt îngrijoraţi de impactul pe care acești contaminanţi chimici îl pot avea asupra sănătăţii bebeluşilor, ei fiind extrem de vulnerabili, mai ales în primele zile de viață. Oamenii de ştiinţă au declarat că este nevoie urgentă de cercetări suplimentare.

Cu toate acestea, se consideră că alăptarea rămâne de departe cea mai bună metodă de hrănire a unui copil.

Lapte matern prelevat de la 34 de mame sănătoase

Probele de lapte matern au fost prelevate de la 34 de mame sănătoase, la o săptămână după ce au născut la Roma. Au fost detectate microplastice în 75% dintre ele.

Pe de altă parte, cercetări anterioare au arătat efectele toxice ale microplasticelor în liniile celulare umane, la animalele de laborator şi la animalele sălbatice marine, dar impactul asupra oamenilor rămâne încă doar parțial cunoscut. Plasticele conţin adesea substanţe chimice dăunătoare, cum ar fi ftalaţii, care au fost găsite anterior în laptele matern.

Cercetătorii au înregistrat consumul de alimente şi băuturi în ambalaje de plastic şi de fructe de mare de către mame, precum şi utilizarea de produse de igienă personală care conţin plastic. Dar nu au găsit nicio corelaţie cu prezenţa microplasticelor. Acest lucru sugerează că prezenţa microplasticelor în mediul înconjurător „face ca expunerea umană să fie inevitabilă”, au declarat cercetătorii. Potrivit The Guardian, studii mai ample în viitor ar putea identifica factori de risc specifici.

Microplastice identificate în placentele umane încă din 2020

Echipa italiană a identificat microplastice în placentele umane încă din 2020. „Aşadar, dovada prezenţei microplasticelor în laptele matern sporeşte marea noastră îngrijorare pentru populaţia extrem de vulnerabilă de sugari”, a declarat dr. Valentina Notarstefano, de la Università Politecnica delle Marche, din Ancona, Italia.

„Va fi esenţial să evaluăm modalităţile de reducere a expunerii la aceşti contaminanţi în timpul sarcinii şi alăptării. Dar trebuie subliniat faptul că avantajele alăptării sunt mult mai mari decât dezavantajele cauzate de prezenţa microplasticelor poluante. Studiile ca al nostru nu trebuie să reducă alăptarea copiilor, ci, dimpotrivă, să sensibilizeze publicul pentru a face presiuni asupra politicienilor să promoveze legi care să reducă poluarea” – dr. Valentina Notarstefano, Università Politecnica delle Marche din Ancona, Italia

Alte cercetări recente au dezvăluit că bebeluşii hrăniţi cu biberonul sunt susceptibili să înghită milioane de microplastice pe zi, dar şi că laptele de vacă poate conţine microplastice.

Microplastice compuse din polietilenă, PVC şi polipropilenă

Cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic sunt aruncate în mediul înconjurător, iar microplasticele contaminează întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane. Oamenii consumă aceste particule minuscule prin intermediul alimentelor şi al apei, precum şi prin inhalare, iar acestea au fost găsite în fecalele bebeluşilor şi ale adulţilor.

Cercetarea privind laptele matern, publicată în revista Polymers, a descoperit microplastice compuse din polietilenă, PVC şi polipropilenă, care se găsesc în ambalaje. Cercetătorii nu au putut analiza particule mai mici de 2 microni şi este probabil ca particule de plastic mai mici să fie prezente. Probele de lapte matern au fost colectate, depozitate şi analizate fără a se utiliza plastic, iar probele de control au fost, de asemenea, procesate pentru a exclude contaminarea.

În martie, o echipă condusă de profesorul Dick Vethaak, de la Vrije Universiteit Amsterdam, din Olanda, a dezvăluit că microplasticele sunt prezente în sângele uman.

„Noul studiu oferă dovezi preliminare că microplasticele sunt prezente în laptele matern uman, dar mai multe studii cu un număr mai mare de eşantioane şi, de preferinţă, folosind alte metode, sunt necesare de urgenţă pentru a confirma acest lucru”, a spus el.

„Vedem doar vârful icebergului cu microplasticele. Materialele plastice sunt de dimensiuni nanometrice, iar în prezent este imposibil să se analizeze nanoplasticele în matrici complexe, cum ar fi laptele matern” – prof. Dick Vethaak, Vrije Universiteit Amsterdam, Olanda

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic