Prima pagină » Actualitate » Mierea de albine din Bucovina are calități similare cu celebra miere de MANUKA. Ce spun specialiștii

Mierea de albine din Bucovina are calități similare cu celebra miere de MANUKA. Ce spun specialiștii

Mierea de albine din Bucovina are calități similare cu celebra miere de MANUKA. Ce spun specialiștii
foto ilustrativa, sursa foto: Envato

Mierea de albine din Bucovina are calități similar cu celebra miere de Manuka, care este recunoscută drept cea mai bună din lume.

Acest lucru îl spun cercetătorii de la Universitatea din Suceava, după un studiu de doi ani, în care au analizat 70 de probe de produs din zonă. Rezultatele au indicat că mierea de mană și mierea polifloră montană o depășesc pe cea de Manuka, în privința calităților antibacteriene, cel mai important etalon din domeniu.

La mănăstirea Sihăstria Râșcăi, aflată în mijlocul pădurii, în zona Fălticeniului, călugării au 40 de stupi.

Probele de miere analizate de cercetătorii de la Universitatea din Suceaba provin de la șapte apicultori din zonă. Pritre acestea a fost și mierea de mană de la mănăstire. Mierea este produsă din seva copacilor și din excrețiile dulci ale unor insecte. Este densă și are gust ușor caramelizat.

Probele de la Suceava au testate și împotriva a patru tulpini de bacterii patogene pentru om, printre care stafilococul auriu, Salmonella și E.coli. Comparate cu mierea de Manuka, studiul arată că mierea de mană și cea polifloră montană au calități remarcabile.

La mierea de mană, toate probele au avut o activitate bactericidă și inhibitoare mai puternică decat primele două tipuri de Manuka, în ce privește concentrația de metilglioxal, ingredient cheie. Iar 60% au fost mai bune decât cea mai puternică miere de Manuka.

Prof, Mircea Oroian, decan la Facultatea de Inginerie Alimentară, a declarant:

„Au fost mai bune decât mierea de Manuka din punct de vedere al microbiologiei. Zona noastră are un specific al florei spontane. Albina nu are cum să meargă doar la arbori, ajunge și la flori, în mare parte plante medicinale.”

La mierea polifloră, aproximativ 80% din probe au avut o activitate bactericidă și inhibitoare superioară primelor două tipuri de Manuka. Iar mai bine de o tremie au fost peste cea mai bună miere de Manuka.

„Acești apicultori provin din zona montană, dar sunt și de la șes, unde merg în pastoral în zona de munte și obțin acest produs deosebit, pentru că zona montană este curată.”, a declarant Alexandru Andrieși, președinte Asociația Gustă din Bucovina, potrivit Stirile Pro TV.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele