Mihai Chirica și Gheorghe Nichita scapă de un dosar în care au fost acuzați de abuz în serviciu. Faptele s-au prescris

Mihai Chirica și Gheorghe Nichita scapă de un dosar în care au fost acuzați de abuz în serviciu. Faptele s-au prescris
Publicat: 16/01/2023, 15:38

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, și fostul primar Gheorghe Nichita, au scăpat de acuzația de abuz în serviciu în dosarul „Skoda”, după ce faptele de care aceștia sunt acuzați s-au prescris. 

Decizia a fost luată luni de către magistrații Judecătoriei Bârlad, însă aceasta nu este definitivă, putând fi atactă cu apel în termen de zece zile, potrivit minutei ședinței.

În acest dosar, alături de Mihai Chirica au fost judecați fostul primar Gheorghe Nichita, fostul directorul tehnic al Primăriei Iași, Dumitru Tomorug, fosta şefă a serviciului juridic din Palatul Roznovanu, Doina Florescu, acum consilier personal al primarului, şi Costică Chişcă, fost şef al serviciului administrativ al primăriei.

„În baza art. 396 alin. 6 C.pr.pen. rap.la art.16 alin.1 lit.f C.pr.pen., încetează procesul penal faţă de inculpaţii: – CHIRICA MIHAI, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, (…); – CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu(…); – FLORESCU DOINA, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu (…); – NICHITA GHEORGHE, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu (…); – TOMORUG PETRU-DUMITRU, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal, ca urmare a faptului că acţiunea penală pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale”, se arată în decizie.

Mihai Chirica și Gheorghe Nichita, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu

Mihai Chirica, primar al Municipiului Iași, a fost trimis în judecată în 2021 de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași pentru infracțiunea de abuz în serviciu pentru fapte pe care le-ar fi comis în 2013, pe vremea când exercita funcția de viceprimar.

Procurorii spuneau atunci că în perioada februarie – mai 2013, la vremea respectivă exercitând funcția de viceprimar, Mihai Chirica a întocmit caietul de sarcini pentru achiziționarea a patru autoturisme astfel încât acestea să nu poată fi cumpărate decât de la Skoda.

Durata contractului a fost de patru ani. Prin respectiva achiziție, procurorii afirmă că s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative – teritoriale Municipiul Iași.

În acea perioadă, Mihai Chirica era viceprimar al municipiului Iaşi și îl înlocuia în funcție pe primarul Gheorghe Nichita, care era reținut în altă cauză.

„Inculpatul Chirica Mihai, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administrației publice locale şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda”, comunica la acea vreme Parchetul.

Cei cinci inculpați, trimiși în judecată în stare de libertate

„– CHIRICA MIHAI, la data faptei viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

– NICHITA GHEORGHE (aflat în stare de deţinere, în altă cauză), la data faptei primar al municipiului Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

– TOMORUG PETRU – DUMITRU, la data faptei director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

– FLORESCU DOINA, la data faptei şef al Serviciului Juridic din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

– CHIȘCĂ COSTICĂ – EUGEN, la data faptei şef al Serviciului Administrativ din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal”, mai arată sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului