Mihai Tudose: PSD va propune un proiect de lege privind plafonarea prețurilor la energie

Mihai Tudose: PSD va propune un proiect de lege privind plafonarea prețurilor la energie
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 15/09/2021, 15:37

Mihai Tudose, vicepreședinte PSD, a declarat miercuri că formațiunea sa va depune în Parlament un proiect de lege referitor la plafonarea prețurilor la energie.

Declarația vine în contextul în care, în ultima perioadă, prețurile la energia electrică și la gazele naturale au crescut extrem de mult, fapt care pune presiune pe cetățeni și crește riscul de sărăcie.

Potrivit proiectului la care face referire Tudose, prețurile ar urma să fie plafonate timp de șase luni.

„PSD va depune astăzi sau mâine un proiect de lege privind plafonarea preţului la energie în România. Principiile de bază sunt următoare: plafonarea pentru şase luni a preţului la o medie pe ultimele şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii.

Va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile la furnizori, contul acela va fi alimentat de către bugetul de stat, o parte, şi o parte de către sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat. Atragem atenţia guvernului că aceasta este o soluţie temporară, o soluţie la adăpostul căreia guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă”, a declarat Mihai Tudose în cadrul unei conferințe de presă, informează Agerpres.

Mihai Tudose: Piața a fost liberalizată în cel mai prost moment cu putință

Fostul premier a mai atras atenția că autoritățile „au lăsat piaţa liberă exact în cel mai prost moment cu putinţă” și spune că producția națională de energie este mult sub necesar.

„Atragem atenţia la modul cel mai serios Guvernului să se apuce de investiţii, să redeschidă complexul energetic de la Mintia care produce 1.200 MW, Iernutul, să facă investiţii în Tarniţa – Lăpuşeni cu stocarea de energie prin cădere liberă apoi a apei. Atragem atenţia, de asemenea, că la anul, din câte ştim noi, ar trebui să intre în revizie cele două grupuri de la centrala nucleară, deci deficitul de energie va fi cu atât mai mare. (…)

Dacă şi acum vor scăpa din mână lucrurile, ele vor avea efecte în economie pe ani de zile, pentru că toate produsele finite şi subprodusele vor îngloba preţul acesta mărit al energiei şi se va rostogoli, va crea acel efect de bulgăre de zăpadă, iar tot ceea ce înseamnă economie românească va ieşi din orice zonă de competitivitate, iar produsele de strictă necesitate vor nenoroci efectiv viaţa de zi cu zi a românilor. (…) Au câteva luni să regleze aceste lucruri. Dacă pierd această oportunitate, va fi foarte greu ca România să intre pe nişte pieţe şi românii să îşi recapete un anumit nivel de trai care să le permită chiar să trăiască, nu să se chinuie”, a mai spus Tudose.

Patru români din zece nu vor putea să-şi încălzească locuinţa la iarnă şi nici nu-şi vor putea plăti facturile la zi, potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă. Numărul este dublu faţă de anul trecut.